Περιβάλλον εκπαίδευσης

Group of students having a class
Σπουδές

Περιβάλλον εκπαίδευσης

Ιατρική Προσομοίωση
Κέντρο Ιατρικής Προσομοίωσης Κλινικών Καταστάσεων
Ακαδημαϊκός Σύμβουλος
καθοδήγηση και υποστήριξη των φοιτητών
Log-book φοιτητή
έντυπο παρακολούθησης του φοιτητή
Erasmus+
κινητικότητα φοιτητών με σκοπό την πρακτική άσκηση (traineeship)

Πρακτική Άσκηση
επιλεγμένοι φοιτητές εξασκούνται

Γενικές Πληροφορίες

διασφάλιση ακαδημαϊκών και ερευνητικών δραστηριοτήτων

  • Ιατρική Προσομοίωση

    kentro iatrikis prosomoiosis2Η εκπαίδευση σε συνθήκες προσομοίωσης αποτελεί το πρώτο στάδιο συστηματικής εκπαίδευσης φοιτητών Ιατρικής σε κλινικές δεξιότητες.

    Με σκοπό την ανάπτυξη των τεχνικών δεξιοτήτων για τους φοιτητές μας, το Κέντρο Ιατρικής Προσομοίωσης Κλινικών Καταστάσεων αποτελεί ένα ουσιώδες και νευραλγικό στοιχείο στη διάγνωση και στην αντιμετώπιση πολλών κλινικών καταστάσεων. Το Κέντρο Ιατρικής Προσομοίωσης με χρήση προγραμμάτων υπολογιστών και με ανθρώπινους προσομοιωτές παρέχει τη δυνατότητα απόκτησης κλινικών δεξιοτήτων, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τους ασθενείς.

  • Ακαδημαϊκός Σύμβουλος

    Θεωρώντας ότι η ακαδημαϊκή συμβουλευτική θα συμβάλλει σημαντικά στην επιτυχία των σπουδών των φοιτητών, το Τμήμα Ιατρικής έχει εγκρίνει τον Κανονισμό του Ακαδημαϊκού Συμβούλου προκειμένου οι ακαδημαϊκοί σύμβουλοι να αναλάβουν την καθοδήγηση φοιτητών.

    Ο θεσμός του ακαδημαϊκού συμβούλου σπουδών στηρίζεται στο άρθρο 35 (Νόμος 4009_2011 ΦΕΚ Α 195) όπου αναφέρεται ότι «Ο σύμβουλος σπουδών καθοδηγεί και υποστηρίζει τους φοιτητές στα προγράμματα σπουδών τους. Με τον Εσωτερικό Κανονισμό κάθε ιδρύματος ορίζεται η εκ περιτροπής ανάθεση καθηκόντων συμβούλου σπουδών σε καθηγητές …..»

    Περισσότερα για τον θεσμό του Ακαδημαϊκού Συμβούλου και το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τον θεσμό, βρίσκονται στον σύνδεσμο.

    Δείγμα της καρτέλας φοιτητή που συμπληρώνει ο Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος, και το αρχείο από το οποίο οι φοιτητές ενημερώνονται για τον Ακαδημαϊκό Υπεύθυνο στον οποίο θα απευθυνθούν.

  • Log book φοιτητή

    Το βιβλιάριο εκπαίδευσης (log-book) φοιτητών είναι ένας θεσμός στην ιατρική εκπαίδευση που προσδιορίζει τα βασικά χαρακτηριστικά της κλινικής και εργαστηριακής εκπαίδευσης του φοιτητή.
    Όλοι οι φοιτητές είναι υποχρεωμένοι να τηρούν βιβλιάριο εκπαίδευσης (logbook), στο οποίο αποτυπώνονται τα διάφορα στάδια εκπαίδευσής τους. Ο σύμβουλος εκπαίδευσης ή υπεύθυνος εκπαίδευσης κάθε Εκπαιδευτικού Κύκλου (rotation), ελέγχουν, αξιολογούν και προσυπογράφουν στο βιβλιάριο εκπαίδευσης (log-book) κάθε φοιτητή.
    Οι φοιτητές είναι υποχρεωμένοι να καταχωρούν στο προσωπικό τους βιβλιάριο εκπαίδευσης τις πράξεις και τις δεξιότητες των Αντικειμένων Μάθησης με στοιχεία ενδεικτικά των ασθενών και σύντομης περιγραφής της αντιμετώπισης τους.
    Για το Τμήμα Ιατρικής Ιωαννίνων, ενδεικτικά, εμφανίζονται εδώ τα αντίστοιχα κλινικά χαρακτηριστικά στα οποία εκπαιδεύονται οι φοιτητές του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών, στην Γενική Ιατρική, την Καρδιολογία και την Παιδιατρική.
  • Erasmus+

    Το Erasmus+ είναι το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη νεολαία και τον αθλητισμό, που στοχεύει στην ενίσχυση των δεξιοτήτων και της απασχολησιμότητας καθώς και στον εκσυγχρονισμό των συστημάτων εκπαίδευσης, κατάρτισης και νεολαίας, σε όλους τους τομείς της Δια Βίου Μάθησης (Ανώτατη Εκπαίδευση, Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση, Εκπαίδευση Ενηλίκων, Σχολική Εκπαίδευση, δραστηριότητες νεολαίας, κτλ).

    Περισσότερες Πληροφορίες

     

  • Πρακτική Άσκηση

    Υπό το συντονισμό της ΔΑΣΤΑ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το Γραφείο Πρακτικής Άσκησης υλοποιεί το Πρόγραμμα «Πρακτική Άσκηση Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων», που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και το ελληνικό δημόσιο μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020», ΕΣΠΑ 2014-2020.

    Η Πρακτική Άσκηση είναι ενσωματωμένη στο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών ως προαιρετικό κατ’ επιλογή μάθημα με 2 επιπλέον ECTS και έχει μεγάλη ανταπόκριση τόσο στους φοιτητές του Ιατρικού Τμήματος (με συμμετοχή τουλάχιστον 40 φοιτητών κάθε ακαδημαϊκό έτος τα τελευταία 5 έτη) όσο και σε δημόσιους φορείς υγείας.

    Με τον τρόπο αυτό, αναδεικνύεται η σύνδεση του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών με τις ανάγκες της κοινωνίας και τις πραγματικές συνθήκες εργασίας.

    Ο κανονισμός Πρακτικής Άσκησης του Τμήματος φαίνεται εδώ.