Πανεπιστημιούπολη, TK 45110, Ιωάννινα
26510 07436

Main Menu

Σημαντικές ανακοινώσεις

 

Ανακοινώνεται ότι λόγω του πλήθους εκλογικών διαδικασιών που υποστηρίζει το πληροφοριακό σύστημα "Ψηφιακή Κάλπη ΖΕΥΣ" δεν καθίσταται δυνατή η ταυτόχρονη διεξαγωγή εκλογών, στις 20-6-2023, για την ανάδειξη εκπροσώπων μελών ΔΕΠ των Τομέων στη Συνέλευση του Τμήματος, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί και αναγραφεί στην προκήρυξη αριθμ. πρωτ. 3153/4-5-2023. Μετά από συνεννόηση με το γραφείο αρωγής χρηστών "Ζεύς" οι εκλογές για την ανάδειξη εκπροσώπων μελών ΔΕΠ των Τομέων στη Συνέλευση του Τμήματος για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024 θα διεξαχθούν ως εξής:

 • Παθολογικός Τομέας: 20/6/2023
 • Τομέας Κοινωνικής Ιατρικής και Ψυχικής Υγείας: 19/6/2023
 • Τομέας Νευρικού Συστήματος και Αισθητηρίων: 23/6/2023
 • Λειτουργικός-Κλινικοεργαστηριακός Τομέας: 23/6/2023
 • Μορφολογικός-Κλινικοεργαστηριακός Τομέας : 20/6/2023
 • Χειρουργικός Τομέας: 19/6/2023
 • Τομέας Υγείας του Παιδιού: 23/6/2023
 
Η ψηφοφορίες θα διεξαχθούν από 08:30 πμ έως 13:30 στις ως άνω ημερομηνίες αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω του πληροφοριακού συστήματος "Ψηφιακή Κάλπη ΖΕΥΣ".

 

Το Τμήμα Ιατρικής με βαθιά θλίψη ανακοινώνει τον θάνατο της Νίκης Αγνάντη.

Η Νίκη Αγνάντη, Καθηγήτρια Παθολογικής Ανατομίας, Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής, Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ομότιμη Καθηγήτρια, εξέχουσα ιατρός, αγαπημένη δασκάλα, και αγαπημένη συνάδελφος έφυγε από τη ζωή....

Η κηδεία θα γίνει το απόγευμα της Τρίτης, 6 Ιουνίου και ώρα 18:00 στον Ιερό ναό Αγίου Νικολάου Κοπάνων.

 

Αιωνία της η μνήμη... Καλό ταξίδι....

 

Το προσωπικό του Τμήματος Ιατρικής

 

 

 

Το Εργαστήριο Παθολογικής Ανατομικής και Κυτταρολογίας, για τον θάνατο της Ομότιμης Καθηγήτριας και επί σειρά ετών Διευθύντριάς του Νίκης Αγνάντη, τ. Αντιπρύτανη Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Το Εργαστήριο Παθολογικής Ανατομικής και Κυτταρολογίας εκφράζει την βαθειά οδύνη του για τον θάνατο της Καθηγήτριας Νίκης Αγνάντη.

Η Νίκη Αγνάντη, η γυναίκα, η παθολογοανατόμος, είχε αφιερώσει τη ζωή της στην επιστήμη και την κοινωνική προσφορά. Ήταν μια αληθινή κυρία, αεικίνητη, αειφανής, ακούραστη, ανεξάρτητη, δυναμική.  Ταξίδεψε στα πέρατα της γης και κατέκτησε τα άδυτα του μικροσκοπίου. Αγαπούσε τις νέες και τους νέους επιστήμονες, ενέπνεε θαυμασμό και υπήρξε πρότυπο για εκατοντάδες φοιτητές και φοιτήτριες, όχι μόνο της Ιατρικής, αλλά και άλλων Σχολών, για νεαρούς/ές γιατρούς, για συναδέλφους. Με αφοσίωση στο καθήκον, σκληρή δουλειά και επιμονή, κατέκτησε διεθνή αναγνώριση στον κόσμο της επιστήμης και απετέλεσε φάρο και οδηγό για τις/τους Παθολογοανατόμους της Ελλάδας. Με ήθος και ανθρωπιά έδωσε ώθηση σε κρίσιμες στιγμές και συνέτρεξε φίλους, γνωστούς και αγνώστους.

Η σταθερή επιμονή της, για πάνω από μισό αιώνα, στην ενημέρωση του κοινού για τον καρκίνο και για την αξία της πρόληψης άλλαξε αντιλήψεις και έσωσε ζωές.

Η Νίκη Αγνάντη, το γένος Γύρα, γεννήθηκε στην Αθήνα και καταγόταν από τη Ζίτσα Ιωαννίνων. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1965 και ολοκλήρωσε την ειδικότητα της Παθολογικής Ανατομικής στο Γενικό Αντικαρκινικό-Ογκολογικό Nοσοκομείο "Άγιος Σάββας". Το 1973, διορίστηκε Διευθύντρια του Παθολογοανατομικού Εργαστηρίου του Γενικού Νοσοκομείο Λάρισας, το οποίο οργάνωσε εκ του μηδενός. Το 1978 μετεκπαιδεύτηκε στο Κέντρο Καρκίνου "Memorial Sloan Kettering Cancer Center" της Νέας Υόρκης, όπου ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την ιστοπαθολογία των παθήσεων του μαστού και τον καθορισμό των ορμονικών υποδοχέων. Το 1973 έγινε Διδάκτωρ της Iατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Aθηνών. Το 1974 επέστρεψε στο Nοσοκομείο "Aγιος Σάββας" ως Επιμελήτρια του Παθολογοανατομικού Εργαστηρίου και το 1984 εξελέγη Διευθύντρια στο ίδιο Nοσοκομείο. Το 1990 εξελέγη Tακτική Kαθηγήτρια στην έδρα της Παθολογικής Aνατομικής της Iατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Iωαννίνων. Στη διάρκεια της Πανεπιστημιακής της ζωής προσέφερε σε όλες τις Ακαδημαϊκές θέσεις που υπηρέτησε έως και στο αξίωμα του Αντιπρύτανη. Από το 1994 έως το 2000, διετέλεσε Διευθύντρια του Mορφολογικού - Kλινικοεργαστηριακού Tομέα της Iατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Iωαννίνων, ενώ στο ίδιο διάστημα διετέλεσε Aναπληρώτρια Διευθύντρια και στη συνέχεια Διευθύντρια του Eργαστηριακού Tομέα του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Iωαννίνων. Το διάστημα 1997-1999, διετέλεσε Aναπληρώτρια Πρόεδρος Iατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Iωαννίνων και στη συνέχεια, το διάστημα 1999-2003, διετέλεσε Πρόεδρος της Iατρικής Σχολής και μέλος της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Iωαννίνων. Εξελέγη Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για την τετραετία  2003-2006. Το 2009 της απενεμήθη ο τίτλος της Ομότιμης Καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Η Νίκη Αγνάντη ήταν μέλος 34 Ελληνικών και Διεθνών Ιατρικών και Ερευνητικών Εταιρειών, στις 18 από τις οποίες υπήρξε Πρόεδρος και ενεργό μέλος του Συμβουλίου. Το ερευνητικό και συγγραφικό της έργο είναι πλουσιότατο και διεθνώς αναγνωρισμένο. Δημοσίευσε περισσότερες από 360 επιστημονικές εργασίες σε Επιστημονικά Περιοδικά με κριτές, με περισσότερες από επτά χιλιάδες διεθνείς αναφορές. Θήτευσε και επισκέφτηκε Νοσοκομεία, Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα, Επιστημονικές Ακαδημίες και Εταιρείες του Εξωτερικού στην Ευρώπη, στην Ασία, στις ΗΠΑ, στην Βραζιλία, στην Ιαπωνία και τη Βόρεια Αφρική και έλαβε περισσότερα από 40 Βραβεία και τιμητικά Διπλώματα.

Η Νίκη Αγνάντη προσέφερε τα μέγιστα στην εκπαίδευση, τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε και μεταπτυχιακό  επίπεδο, καθώς και στην εκπαίδευση των νέων ιατρών στην ειδικότητα της Παθολογικής Ανατομικής.  Οραματίστηκε και πραγματοποίησε από το 1996 τα περίφημα Μεταπτυχιακά Μαθήματα Παθολογικής Ανατομικής (Ioannina University Courses in Pathology, IUCP), που συνεχίζονται ως σήμερα  και απευθύνονται σε ιατρούς από την Ελλάδα, τα Βαλκάνια και την Ευρώπη, κάνοντας διεθνώς γνωστό το Πανεπιστήμιο και την πόλη μας.  

Η Νίκη Αγνάντη, έτυχε διεθνούς αναγνώρισης, ενδεικτικά: Από το 1999 ήταν Μέλος του Βασιλικού Κολεγίου των Παθολογοανατόμων του Ηνωμένου Βασιλείου. Υπήρξε επί τετραετία Εκλεγμένη Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Παθολογοανατομικής Εταιρείας (European Society of Pathology, ESP, 2003 –2007) και Επίτιμο Μέλος της ESP από το 2010, καθώς και μέλος τη Εθνικής Αντιπροσωπείας της Ελλάδος στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας. Το 2013 η Ρουμανική Ακαδημία των Επιστημών της απένειμε το δίπλωμα του Επιτίμου Μέλους – Pleni Iuri- στο Βουκουρέστι. Το επιστημονικό έργο και οι υπηρεσίες στη Δημόσια Υγεία της Νίκης Αγνάντη αναγνωρίστηκαν και από την Εθνική Ακαδημία Ιατρικής της Γαλλίας, που την αναγνώρισε με την ύψιστη τιμή το 2016, όταν την εξέλεξε Μέλος της.

Τέλος, η Νίκη Αγνάντη είχε πλούσια κοινωνική προσφορά, κυρίως στο πεδίο της ενημέρωσης για τον καρκίνο, με πιο προσφιλές της θέμα τον καρκίνο του μαστού. Ιδιαίτερη είναι η προφορά της στην Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία (ΕΑΕ) και στο Παράρτημα Ιωαννίνων που δημιούργησε και στο οποίο ήταν Πρόεδρος από το 1990 ως το 2022, οπότε εξελέγη Β’ Αντιπρόεδρος του ΔΣ της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας.  

Σήμερα, αποχαιρετούμε την Καθηγήτρια μας Νίκη Αγνάντη με την βεβαιότητα ότι με την προσωπικότητα και το έργο της νίκησε τη λήθη. Θα την θυμόμαστε με αγάπη, ευγνωμοσύνη και σεβασμό.

Όλα τα μέλη του Εργαστηρίου Παθολογικής Ανατομικής και Κυτταρολογίας εκφράζουν τα συλλυπητήρια τους στους οικείους της.

 

 

Ανακοινώνεται εκ νέου το πρόγραμμα εξεταστικής του Ιουνίου με αλλαγές λόγω εθνικών εκλογών. Επίσης το μάθημα της Γενικής Ιατρικής θα εξεταστεί στις 10:00 το πρωί αντί στις 18:00 που είχε αρχικά ανακοινωθεί.

 

 

 

Σύμφωνα με την απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος (συνημμένο αρχείο) κάθε φοιτητής/τρια έχει δυνατότητα να πραγματοποιήσει την μία Κλινική του Άσκηση σε άλλο Νοσοκομείο της Ελλάδας και ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΦΟΡΑ κατά τη διάρκεια των προπτυχιακών του σπουδών.

Η αίτηση γίνεται ηλεκτρονικά στην παρακάτω φόρμα

https://forms.gle/MpkgE1LAYfPoc9h26

 

Η φόρμα υποβάλλεται έως τις 30 Ιουνίου του προηγούμενου ακαδημαϊκού έτους για πραγματοποίηση της άσκησης κατά το χειμερινό εξάμηνο και έως τις 15 Δεκεμβρίου για το εαρινό εξάμηνο.

Για παράδειγμα, οι φοιτητές/τριες που επιθυμούν να κάνουν την άσκησή τους σε άλλο πανεπιστήμιο της Ελλάδας τον Οκτώβριο του 2023 πρέπει να υποβάλλουν τη φόρμα αυτή έως 30/6/2023, ενώ αν επιθυμούν να κάνουν την άσκησή τους τον Μάρτιο του 2024 θα υποβάλπον την αίτηση/φόρμα μέχρι τις 15/12/2023.

Προκειμένου να υποβάλετε την ηλεκτρονική σας αίτηση, ακολουθήστε τα εξής βήματα:

 1. Διερευνήστε, με τους υπευθύνους του άλλου Νοσοκομείου, τη δυνατότητα να κάνετε την Άσκηση εκεί.

 2. Αναζητήστε από την Κλινική Προορισμού τη διδακτέα ύλη του μαθήματος την Άσκηση του οποίου θέλετε να πραγματοποιήσετε

 3. Η αίτηση συνοδεύεται υποχρεωτικά από έγγραφη σύμφωνη γνώμη του Διευθυντή Κλινικής του ιδρύματος προέλευσης, καθώς και του Διευθυντή Κλινικής του ιδρύματος υποδοχής, με την προϋπόθεση ότι συμπίπτει η σχετική εκπαιδευτική ύλη και τα προσδοκόμενα μαθησιακά αποτελέσματα

 4. Μόνο αφού έχετε κάνει τα παραπάνω βήματα θα υποβάλετε την ηλεκτρονική αίτηση στο Τμήμα μας μεταφορτώνοντας τα παραπάνω απαραίτητα έγγραφα σύμφωνα με τις οδηγίες στο τέλος της φόρμας.

Αφού ολοκληρώσετε την Άσκηση απαιτούνται:

 1. Βεβαίωση πραγματοποίησης της Άσκησης από την Κλινική του άλλου Νοσοκομείου

 2. Logbook ή παρόμοιο έντυπο που περιγράφει τις Ιατρικές Πράξεις / Διαδικασίες / Μαθήματα στα οποία συμμετείχε ο/η φοιτητής/τρια

Επισημαίνεται ότι:

 1. Κατά τη διάρκεια της άσκησης στην κλινική υποδοχής θα τηρείται παρουσιολόγιο, που υπογράφεται από τον αρμόδιο Διευθυντή κλινικής υποδοχής. Μετά τη λήξη της άσκησης ο φοιτητής υποχρεούται να παραδώσει το παρουσιολόγιο, τη λίστα δεξιοτήτων, τα μαθησιακά αποτελέσματα της άσκησης και συνοπτικά σχόλια επίδοσής του υπογεγραμμένα από τον Διευθυντή της Κλινικής υποδοχής στη Γραμματεία του Τμήματος, που τα διαβιβάζει αρμοδίως στον Διευθυντή της Κλινικής προέλευσης.
 2. Οι εξετάσεις του μαθήματος πραγματοποιούνται αποκλειστικά στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
 3. Η σχετική αίτηση εγκρίνεται από τη Συνέλευση του Τμήματος.

 

 

 

 

Ανακοινώνεται το πρόγραμμα εξεταστικής Ιουνίου 2023 στο συνημμένο αρχείο.

 

 

Ανακοινώνονται οι εκλογικοί κατάλογοι για τις εκλογές ανάδειξης Διευθυντών Τομέων, εκπροσώπων μελών ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ στη Συνέλευση του Τμήματος Ιατρικής και στις Γενικές Συνελεύσεις των Τομέων.

Μοναδικό μέλος ΕΕΠ του Τμήματος είναι η κα Θεοδώρα Τσελίγκα.

Παρακαλούνται τα μέλη των κατηγοριών προσωπικού ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ του Τμήματος να ελέγξουν τους καταλόγους. Εάν κάποιος εκλογές, διαπιστώσει ότι δεν συμπεριλαμβάνεται στους εκλογικούς καταλόγους, ενώ έχει δικαίωμα συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία, δύναται να υποβάλει αίτημα προς την αρμόδια υπηρεσία εντός αποκλειστικής προθεσμίας πέντε (5) ημερών να συμπεριληφθεί στους εκλογικούς καταλόγους.

 

Ανακοινώνονται εκλογές για την ανάδειξη Διευθυντών Κλινικών-Εργαστηρίων των Τομέων του Τμήματος Ιατρικής

(Η παρούσα ανακοίνωση θα ανανεώνεται έως ότου αναρτηθούν όλες οι σχετικές προκηρύξεις)

 • Προκηρύξεις εκλογών για την ανάδειξη Διευθυντών Κλινικών (Αναισθησιολογική, Πλαστική Χειρουργική, Καρδιοχειρουργική, Μαιευτικής-Γυναικολογίας) και για την ανάδειξη Διευθυντή του Εργαστηρίου Ιατρικής Γενετικής στην Κλινική Πράξη του Χειρουργικού Τομέα (πληροφορίες στις συνημμένες προκηρύξεις)
 • Προκηρύξεις εκλογών για την ανάδειξη Διευθυντή Εργαστηρίου Ιστορίας της Ιατρικής του Τομέα Κοινωνικής Ιατρικής και Ψυχικής Υγείας (πληροφορίες στη συνημμένη προκήρυξη)
 • Προκηρύξεις εκλογών για την ανάδειξη Διευθυντή της Β' Καρδιολογικής Κλινικής και της Ρευματολογικής Κλινικής του Παθολογικού Τομέα (πληροφορίες στη συνημμένη προκήρυξη)
 • Προκήρυξη εκλογών για την ανάδειξη Διευθυντή της Οφθαλμολογικής Κλινικής του Τομέα Νευρικού Συστήματος και Αισθητηρίων (πληροφορίες στη συνημμένη προκήρυξη)
 • Προκήρυξη εκλογών για την ανάδειξη Διευθυντή της Νεογνολογικής Κλινικής του Τομέα Υγείας του Παιδιού (πληροφορίες στη συνημμένη προκήρυξη)
 • Προκήρυξη εκλογών για την ανάδειξη Διευθυντή του Εργαστηρίου Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του Μορφολογικού-Κλινικοεργαστηριακού Τομέα (πληροφορίες στη συνημμένη προκήρυξη)

 

Ανακοινώνονται εκλογές για την ανάδειξη εκπροσώπων ΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ στους Τομείς του Τμήματος Ιατρικής

(Η παρούσα ανακοίνωση θα ανανεώνεται έως ότου αναρτηθούν όλες οι σχετικές προκηρύξεις)

 • Προκήρυξη εκλογών για την ανάδειξη εκπροσώπου ΕΔΙΠ στη Γενική Συνέλευση του Λειτουργικού-Κλινικοεργαστηριακού Τομέα (πληροφορίες στη συνημμένη προκήρυξη)
 • Προκήρυξη εκλογών για την ανάδειξη εκπροσώπου ΕΔΙΠ στη Γενική Συνέλευση του Τομέα Κοινωνικής Ιατρικής και Ψυχικής Υγείας (πληροφορίες στη συνημμένη προκήρυξη)
 • Προκηρύξεις εκλογών για την ανάδειξη εκπροσώπου ΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ στη Γενική Συνέλευση του Μορφολογικού-Κλινικοεργαστηριακού Τομέα (πληροφορίες στις συνημμένες προκηρύξεις)
 • Προκηρύξεις εκλογών για την ανάδειξη εκπροσώπου ΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ στη Γενική Συνέλευση του Χειρουργικού Τομέα (πληροφορίες στις συνημμένες προκηρύξεις)
 • Προκήρυξη εκλογών για την ανάδειξη εκπροσώπου ΕΤΕΠ στη Γενική Συνέλευση του Παθολογικού Τομέα (πληροφορίες στη συνημμένη προκήρυξη)
 • Προκηρύξεις εκλογών για την ανάδειξη εκπροσώπου ΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ στη Γενική Συνέλευση του Τομέα Υγείας του Παιδιού (πληροφορίες στις συνημμένες προκηρύξεις)

ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ

Ανακοινώνεται η προκήρυξη εκλογών για την ανάδειξη εκπροσώπου (και του αναπληρωτή του) των μελών ΕΔΙΠ, ΕΕΠ και ΕΤΕΠ στη Συνέλευση του Τμήματος Ιατρικής.

Περισσότερες πληροφορίες στις συνημμένες προκηρύξεις.

Σελίδα 1 από 44