Πανεπιστημιούπολη, TK 45110, Ιωάννινα
26510 07436

Main Menu

Ανακοινώσεις
02
Απρ

Ανακοίνωση για τους φοιτητές Ιατρικής από το Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας

 

Αγαπητοί συνάδελφοι,  

Επικοινωνώ μαζί σας για να σας ενημερώσω ότι το Εργαστήριο Υγιεινής & Επιδημιολογίας ενεργοποιεί πλατφόρμα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης της Κοινότητας (Risk Communication and Community Engagement Platform) σχετικά με την πανδημία COVID-19 ειδικά για το Τμήμα Ιατρικής και σας προσκαλεί να συμμετέχετε.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, έχουμε λάβει πλήθος ειδοποιήσεων σχετικά με αλλεπάλληλα μέτρα και περιορισμούς λόγω της επιδημίας COVID-19. Η προσωρινή διακοπή της εκπαιδευτικής λειτουργίας με φυσική παρουσία σε όλες τις εκπαιδευτικές δομές της χώρας είναι ένα δραστικό μέτρο που ανήκει στη δέσμη αυτών των μέτρων που είναι αναγκαία και είναι εναρμονισμένα με την προσπάθεια όλης της ανθρωπότητας να αντιμετωπίσει μια απειλή που θέτει μεταξύ άλλων σε σοβαρό κίνδυνο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και απαιτεί την ενεργό συμμετοχή του καθενός από εμάς. Δεν παύει όμως να παρεμποδίζει βασικές λειτουργίες της ακαδημαϊκής κοινότητας όπως η δια ζώσης αλληλεπίδραση και η δημιουργική ανταλλαγή απόψεων αλλά και να μεταβάλλει την καθημερινή ζωή μας. Παράλληλα, καθώς η πανδημία εξελίσσεται, ο όγκος της παρεχόμενης πληροφορίας αυξάνει εκθετικά και δυνητικά προάγει την πληροφόρηση. Παρ’ όλ’ αυτά, η συνολική ποιότητα και αξιοπιστία της πληροφορίας αυτής μειώνεται καθιστώντας την τροχοπέδη για τη λύση του προβλήματος (infodemic) και προκαλώντας έλλειψη εμπιστοσύνης, σύγχυση και δυσπιστία. Έτσι, η παρούσα κατάσταση μεταξύ άλλων καθιστά όλους μας περισσότερο ευάλωτους στην μοναξιά, στην ανασφάλεια και την παραπληροφόρηση.

Δεδομένων των συνθηκών,  η δημιουργία ενός άυλου ακαδημαϊκού περιβάλλοντος έγκυρης ενημέρωσης και διατήρησης του συναισθήματος του ανήκειν είναι πολύτιμη όχι μόνο για την καλύτερη διαχείριση αυτής της πρωτοφανούς διεθνούς κατάστασης και τη διασφάλιση της προσωπικής σωματικής και ψυχικής υγείας αλλά και για διατήρηση της πνευματικής εγρήγορσης των μελών της δικής μας κοινότητας. Καθ΄ όλη τη διάρκεια των σπουδών σας επεξεργάζεστε συνεχώς τη διαχείριση του διττού σας ρόλου, του πολίτη και του γιατρού. Σε συνθήκες όπως αυτές που βιώνουμε η υποστήριξη αυτής της διαδικασίας είναι πολύτιμη. Είναι επίσης πολύ σημαντικό να συνεχίσετε να καλλιεργείτε τη δεξιότητα να διυλίζετε και να μετουσιώνετε την παρεχόμενη πληροφορία σε έγκυρη γνώση ανεξάρτητα από υποκείμενες προσωπικές μεροληψίες και μεθοδεύσεις, fake news, υποκείμενα αντικρούομενα συμφέροντα, κοκ.

Ακολουθώντας λοιπόν τη διεθνή πρακτική, το Εργαστήριο ενεργοποιεί πλατφόρμα πληροφόρησης σχετικά με τον κίνδυνο και την ενίσχυσης της συναρμογής της κοινότητας (Risk Communication and Community Engagement Platform). Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί ένα από τα σταθερά μέτρα σε περιπτώσεις κρίσεων και φυσικών καταστροφών, θα υποστηριχθεί μέσω της πλατφόρμας Microsoft Teams και ο κωδικός πρόσβασης είναι v5lyeww. Η λειτουργία της πλατφόρμας θα είναι απλή. Κάθε μέρα θα υπάρχει μια ανακοίνωση (announcement) ως εξής:

Δευτέρα: ΠΟΥ,

Τρίτη: ΕΟΔΥ,

Τετάρτη: 1 σχετικό άρθρο από τη διεθνή επιστημονική ιατρική βιβλιογραφία από περιοδικό με κριτές,

Πέμπτη: 1 σχετικό άρθρο από τη διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία από περιοδικό με κριτές από τις ανθρωπιστικές επιστήμες (σε θέματα π.χ. ηθικής, στιγματισμού, …), ή από επίσημες ομάδες που εκπροσωπούν ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού,

Παρασκευή: κενό

Στην αρχή, οι ανακοινώσεις θα περιλαμβάνουν βασικές πηγές πληροφόρησης, όπως π.χ. οι εκθέσεις του ΠΟΥ και του ΕΟΔΥ υπενθυμίζοντάς ότι οι δύο αυτοί φορείς εξακολουθούν να είναι οι βασικές πηγές αδρής πληροφορίας (raw data) και γενικών οδηγιών. Σταδιακά, η παρεχόμενη πληροφορία θα γίνεται πιο σύνθετη ή τεχνική σχετικά με την εξέλιξη και τη διαχείριση της πανδημίας.

Σε δεύτερο χρόνο, σχεδιάζουμε να ανακοινώνουμε την Παρασκευή «forum members’ ideas», δηλαδή άρθρα που θα προτείνονται από τα μέλη της πλατφόρμας στα οποία θα περιλαμβάνονται και άρθρα γνώμης ή ρεπορτάζ του διεθνή και εθνικού τύπου με την προϋπόθεση ότι δεν περιέχουν εκφράσεις μίσους ή υβριστικά σχόλια ή ατεκμηρίωτες επιστημονικές γνώμες χωρίς αντίλογο.

Χάρη στην βοήθεια της τεχνολογίας, μπορούμε να δοκιμάσουμε να ανταποκριθούμε στην πρόκληση να είμαστε διανοητικά κοντά ενώ βρισκόμαστε σωματικά απομονωμένοι. Στο Εργαστήριο είμαστε σίγουροι ότι θα τα καταφέρουμε επειδή στο χρονικό διάστημα που έρχεται θα συνεργαστούμε μαζί σας και θα αξιοποιήσουμε τις μοναδικές ικανότητες που ξέρουμε ότι έχετε: να επινοείτε νέους τρόπους να σκέφτεστε και να ενεργείτε, να μην περιορίζεστε σε κοινωνικά και νοητικά στεγανά, να αφοσιώνεστε με πείσμα σε αυτά που σας συναρπάζουν, να προστατεύετε με πάθος αυτούς και αυτά που αγαπάτε.

Ανυπομονούμε να σας δούμε ξανά στις αίθουσες διδασκαλίας και στο Εργαστήριο.

 

Πάντα στη διάθεσή σας,

Εύη Ντζάνη

Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Υγιεινής με έμφαση στην Επιδημιολογία

 

 

Πρόσθετες Πληροφορίες

  • Εκδότης: Γραμματεία Τμήματος Ιατρικής
Διαβάστηκε 1757 φορές