Πανεπιστημιούπολη, TK 45110, Ιωάννινα
26510 07436

Main Menu

Ανακοινώσεις
27
Μαρ

Ανακοίνωση για τη διδασκαλία εξ αποστάσεως στο Τμήμα Ιατρικής Κύριο

 

Αγαπητές φοιτήτριες και αγαπητοί φοιτητές,

Αγαπητές και  αγαπητοί συνάδελφοι,

 

Ζούμε και εργαζόμαστε σε καιρό πανδημίας, υπό συνθήκες πρωτόγνωρες και δύσκολες. Ακολουθούμε τις οδηγίες των επίσημων οργάνων της πολιτείας και εφαρμόζουμε τα μέτρα για τον περιορισμό του κινδύνου διάδοσης του κορωναϊού. Επιπλέον, πολλοί από εμάς βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.

Εκτός από γιατροί και επιστήμονες είμαστε πρωτίστως πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και η διδασκαλία των φοιτητών είναι το κύριο μέλημά μας. Το εαρινό εξάμηνο έχει ήδη αρχίσει και καλούμαστε να εφαρμόσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Η περιορισμένη ως τώρα εμπειρία μας είναι ενθαρρυντική. Ακούσαμε τις προτάσεις όλων των διδασκόντων/υπευθύνων μαθημάτων και τους φοιτητές, που είτε μεμονωμένα είτε μέσω των εκπροσώπων του έτους τους επικοινώνησαν μαζί μας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Τμήματος Ιατρικής συνεδρίασε (αριθ. συνεδρ. 282/26-3-2020) παρουσία της Συντονίστριας της Επιτροπής Σπουδών και προτείνει στην παρούσα φάση τα ακόλουθα:

  • Αναγνωρίζουμε ότι λόγω των ειδικών συνθηκών που ζούμε η εξ αποστάσεως εκπαίδευση είναι επιβεβλημένη, ωστόσο δεν μπορεί να υποκαταστήσει πλήρως την διδασκαλία κανενός μαθήματος.
  • Είναι αδιαμφισβήτητο το γεγονός ότι υπάρχει σημαντική διαφοροποίηση μεταξύ των μαθημάτων και των γνωστικών αντικειμένων. Στα περισσότερα μαθήματα του Τμήματός μας, αν όχι σε όλα, είναι απαραίτητη και η φυσική παρουσία (κλινικές και εργαστηριακές ασκήσεις) για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα μέσα στο εξάμηνο.
  • Επιπλέον, ο φόρτος εργασίας πολλών μελών ΔΕΠ αυτή τη συγκεκριμένη δύσκολη περίοδο είναι μεγάλος, και δεν είναι δυνατόν να εξασφαλιστεί η διαθεσιμότητά τους στις συγκεκριμένες ώρες διδασκαλίας του κάθε μαθήματος σύμφωνα με το ωρολόγιο πρόγραμμα.
  • Έτσι, κυρίως στα κλινικά και κλινικο-εργαστηριακά μαθήματα, θα δοθεί έμφαση στην ασύγχρονη διδασκαλία, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας e-course. (πχ ανάρτηση βίντεο ή διαφανειών με ηχογραφημένη διάλεξη, καθώς και παρουσίαση κλινικών περιστατικών κ.α.). Όπου είναι εφικτό θα γίνεται και σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση κυρίως, αλλά όχι αποκλειστικά, μέσω του Προγράμματος MSTeams.
  • Θα υπάρχει μέριμνα και για τους φοιτητές που δεν είναι δυνατόν να παρακολουθήσουν τα ζωντανά διαδικτυακά μαθήματα, κυρίως μέσω ενίσχυσης της ασύγχρονης τηλε-εκπαίδευσης. Θα ακολουθήσουν και φροντιστηριακές ασκήσεις, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν και αν κριθεί απαραίτητο.
  • Σχετικά με τις κλινικές ομάδες, αποφασίστηκε τα μαθήματα εξ αποστάσεως, της νέας ομάδας, όπου αυτά προσφέρονται, να αρχίσουν από Δευτέρα 30/3. Με πρόγραμμα που θα διαμορφώσουν οι υπεύθυνοι/διδάσκοντες θα καλυφθούν τα κενά διδασκαλίας που προέκυψαν τις προηγούμενες εβδομάδες.
  • Διδακτικό υλικό για ασύγχρονη εκπαίδευση, καθώς κι όλες οι ενημερώσεις για κάθε μάθημα θα αναρτώνται στο e-course. Μεταξύ των μαθημάτων ο τρόπος διδασκαλίας διαφέρει, γι' αυτό παρακαλούμε να ανατρέχετε συχνά στο e-course για επικαιροποιημένες πληροφορίες, αλλαγές κλπ.
  • Τέλος, καθώς ήδη έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος, μαθήματα θα γίνουν και την Μεγάλη Δευτέρα έως και Μεγάλη Τετάρτη (13 έως και 15/4), ενώ μετά το Πάσχα τα μαθήματα θα αρχίσουν από Τετάρτη 22 Απριλίου.

 

Ας συνεχίσουμε λοιπόν το εαρινό μας εξάμηνο με προσήλωση στην εκπαίδευση των φοιτητών μας.

 

Η Πρόεδρος του Τμήματος

Καθηγήτρια Άννα Μπατιστάτου

 

Πρόσθετες Πληροφορίες

  • Εκδότης: Γραμματεία Τμήματος Ιατρικής
Διαβάστηκε 2147 φορές