Πανεπιστημιούπολη, TK 45110, Ιωάννινα
26510 07436

Main Menu

Σημαντικές ανακοινώσεις
07
Ιουλ

Πρωτόκολλο συνεργασίας σε θέματα εκπαίδευσης στην ακτινοπροστασία

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Υπογράφηκε σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ), βάση του οποίου Τμήμα Ιατρικής διαθέτει επιστημονικό δυναμικό για το εκπαιδευτικό έργο του “Ευρωπαϊκού Προγράμματος Περιφερειακού Σεμιναρίου Μεταπτυχιακής Εκπαίδευσης στην Ακτινοπροστασία και την Ασφαλή Χρήση των Πηγών Ακτινοβολίας” του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), οργανισμού που υπάγεται στον ΟΗΕ.

Το διάρκειας 22 εβδομάδων σεμινάριο που γίνεται στα πλαίσια προγράμματος συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Κυβέρνησης και του ΔΟΑΕ (N. 4085/2012), αποβλέπει στην εκπαίδευση και επιμόρφωση στελεχών σε θέματα ειρηνικής χρήσης των ιοντιζουσών ακτινοβολιών, ασφαλούς διακίνησης ραδιενεργών πηγών και διαχείρισης ραδιενεργών καταλοίπων. Σε κάθε σεμινάριο εκπαιδεύονται περίπου δεκαοκτώ ξένοι επιστήμονες και δυο Έλληνες πτυχιούχοι Ανωτάτων Σχολών. Ο ΔΟΑΕ έχει την εποπτεία του προγράμματος και καλύπτει εκτός των άλλων, το κόστος του σεμιναρίου και το κόστος διαμονής και διατροφής στην Ελλάδα των συμμετεχόντων, που επιλέγονται από τον ΔΟΑΕ. Εκτός της ΕΕΑΕ και του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που δεν συμμετέχει στα έξοδα υλοποίησης του προγράμματος, μετέχει το Τμήμα Πυρηνικής Τεχνολογίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, το Ιατρικό Τμήμα του Ε.Κ. Πανεπιστημίου Αθηνών και το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος.
Η επιλογή λειτουργίας του περιφερειακού εκπαιδευτικού κέντρου του ΔΟΑΕ στην Ελλάδα, μια χώρα στην οποία δεν γίνεται χρήση πυρηνικής ενέργειας για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ως κέντρου του στην Ευρώπη στηρίχθηκε στην αναγνώριση του υψηλού εκπαιδευτικού και επιστημονικού επιπέδου της χώρας μας στον τομέα της ακτινοπροστασίας και στην μακρόχρονη εμπειρία συνεργασίας των εμπλεκομένων φορέων από την από εικοσαετίας λειτουργία του Διαπανεπιστημιακού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Ιατρικής Φυσικής - Ακτινοφυσικής, στο οποίο πρωτοστάτησε και έχει βαρύνοντα ρόλο το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου μας.
Σημειώνεται ότι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων συμμετείχε στο εν λόγω πρόγραμμα του ΔΟΑΕ από την αρχή της δεκαετούς δοκιμαστικής λειτουργίας του στην Ελλάδα, με ιδρυματικό υπεύθυνο τον καθ. Ιατρικής Φυσικής Τ. Καλέφ-Εζρά. Η συμμετοχή του Πανεπιστημίου μας, του μοναδικού εκτός Αθηνών, είναι ενδεικτική της διεθνούς αναγνώρισής του υψηλού επιπέδου του και στον τομέα της ακτινοπροστασίας.

 

Από την Πρυτανεία

Πρόσθετες Πληροφορίες

  • Εκδότης: Γραμματεία Τμήματος Ιατρικής
Διαβάστηκε 692 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2015 14:10