Πανεπιστημιούπολη, TK 45110, Ιωάννινα
26510 07436

Main Menu

Αντικείμενο του μαθήματος: Γίνεται εμβάθυνση σε θέματα φαρμακοκινητικής αλλά και στη σχέση φαρμακοκινητικής και φαρμακοδυναμικής.

Περιεχόμενο μαθήματος: Στα θέματα που αναπτύσσονται περιλαμβάνονται:

  • Κάθαρση, Όγκος Κατανομής, Χρόνος Ημιζωής
  • Πώς τα Φάρμακα Καθαίρονται από το Ήπαρ
  • Βιοδιαθεσιμότητα και Κάθαρση Πρώτης Διόδου
  • Προβλέποντας τις Αλληλεπιδράσεις των Φαρμάκων
  • Κάθαρση των Φαρμάκων από τους Νεφρούς
  • Πρωτεϊνική Σύνδεση Φαρμάκων
  • Μη γραμμική Φαρμακοκινητική
  • Φαρμακοδυναμική
  • Θεραπευτική Παρακολούθηση Φαρμάκων

Επίσης, η επίλυση σχετικών φαρμακοκινητικών προβλημάτων με τη βοήθεια απλών μαθηματικών εξισώσεων.

Μορφή και εκβάσεις διδασκαλίας: Το μάθημα επιλογής διαρκεί 3 εβδομάδες και είναι δομημένο σε τρεις άξονες: διαλέξεις από έδρας, πρακτικές ασκήσεις και χρήση ειδικών προγραμμάτων (software) εκπαιδευτικών και υπολογιστικών.

Οι φοιτητές μαθαίνουν να προσδιορίζουν φαρμακοκινητικές παραμέτρους χρησιμοποιώντας είτε απλές μαθηματικές εξισώσεις είτε ειδικά φαρμακοκινητικά software. Πηγή δεδομένων αποτελούν στοιχεία φαρμακοκινητικών μελετών που έχουν πραγματοποιηθεί από τον υπεύθυνο του μαθήματος.

Ώρες εκπαίδευσης για κάθε φοιτητή: 26

Εξάμηνο εκπαίδευσης: 5ο

ECTS: 2

Το μάθημα στο e-course

Αντικείμενο του μαθήματος: Η παρουσίαση των βασικότερων τεχνικών και πειραματικών διατάξεων που χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων. Επίσης, αναφέρονται οι αρχές που ακολουθούνται στον προ-κλινικό αλλά και τον κλινικό έλεγχο φαρμάκων.

Περιεχόμενο του Μαθήματος: Περιλαμβάνει τα διάφορα πειραματικά μοντέλα που χρησιμοποιούνται για τις in vivo αλλά και τις in vitro μελέτες που γίνονται κατά την διάρκεια του προκλινικού ελέγχου μιας φαρμακευτικής ουσίας. Αναφέρονται τα είδη των πειραματοζώων που χρησιμοποιούνται κατά περίπτωση, αλλά και οι συνθήκες που απαιτούνται κατά την ανάπτυξη και διατήρηση του ζωικού στελέχους, ώστε τα πειράματα να οδηγούν σε αξιόπιστα συμπεράσματα. Παρουσιάζονται οι βιοχημικοί, μοριακοί κι άλλοι βιολογικοί έλεγχοι της αποτελεσματικότητας και πιθανής τοξικότητας μιας νέας φαρμακευτικής ουσίας. Πειραματικές διατάξεις για τον έλεγχο της πιθανής κεντρικής δράσης ενός φαρμάκου επίσης, συμπεριλαμβάνονται. Αναπτύσσονται οι αρχές και βασικές διαδικασίες της παρασκευής βιοτεχνολογικών φαρμάκων και διαγνωστικών. Oι βασικές αρχές που διέπουν τις κλινικές δοκιμές και την γονιδιακή θεραπεία επίσης παρουσιάζονται.

Μορφή διδασκαλίας και αξιολόγηση φοιτητών: Το μάθημα γίνεται από έδρας με power point παρουσιάσεις. Επίσης, γίνονται επισκέψεις στο εκτροφείο πειραματοζώων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κατά ομάδες των 5 ατόμων, κατά την διάρκεια των οποίων γίνεται μάθημα και άσκηση των φοιτητών στην φυσιολογία και τους χειρισμούς των πειραματοζώων. Στα πλαίσια αυτού του μαθήματος οργανώνεται εκπαιδευτική εκδρομή σε μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες του εξωτερικού. Η αξιολόγηση των φοιτητών γίνεται βάσει της παρουσίασης μιας βιβλιογραφικής εργασίας πάνω σε νέες φαρμακευτικές προσεγγίσεις νοσημάτων και στην γνώση τους πάνω στην «Ανάπτυξη Νέων Φαρμάκων».

Ώρες εκπαίδευσης για κάθε φοιτητή: 26

Εξάμηνο εκπαίδευσης: 5ο

ECTS: 2

Αντικείμενο του μαθήματος: Η κατανόηση και μελέτη των αρχών της κλινικής γενετικής διάγνωσης, της πρόγνωσης και της πρόληψης των γενετικών νοσημάτων και της παροχής γενετικών συμβουλών και γενετικής καθοδήγησης.

Περιεχόμενο του μαθήματος:Συχνότερα νοσήματα μονογονιδιακής κληρονόμησης στην κλινική πράξη. Συχνά πολυγονιδιακά/πολυπαραγοντικά νοσήματα, αρχές κληρονομικότητας και κλινική εμφάνιση. Χρωμοσωματικές ανωμαλίες στη κλινική πράξη. Κλινικό γενετικό ιστορικό-κλινική γενετική συμβουλευτική. Κλινικές διαταραχές του φύλου και σεξουαλική διαφοροποίηση. Κλινική Γενετική στις αποβολές - διερεύνηση των αποβολών. Κλινική Γενετική και Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή. Βιοχημικοί δείκτες εμβρυϊκών ανωμαλιών στο μητρικό αίμα και υπερηχογραφική εκτίμηση των συγγενών ανωμαλιών. Μη επεμβατική προγεννητική διάγνωση – κλινικές εφαρμογές. Βάσεις κλινικών γενετικών δεδομένων στη Γενετική Συμβουλευτική.

Μορφή και εκβάσεις διδασκαλίας: Το μάθημα διδάσκεται σε συνδυασμό με κλινική-εργαστηριακή άσκηση και στοχευμένες εργασίες φοιτητών. Το τελικό επίπεδο γνώσεων τους επιτρέπει τη σύνταξη οικογενειακού δένδρου, την κατανόηση του τρόπου κληρονόμησης των φορέων και των πασχόντων από γεννητική νοσήματα και να προτείνουν ειδικές εξετάσεις.

Ώρες εκπαίδευσης για κάθε φοιτητή: 26

Εξάμηνο Σπουδών: 4ο

ECTS: 2

Αντικείμενο μαθήματος: Προσαρμοστικοί μηχανισμοί και όρια του ανθρώπινου σώματος σε ακραίες περιβαλλοντικές φυσικοχημικές μεταβολές και εισαγωγή στην ταυτοποίηση ιατρικών προβλημάτων περιβαλλοντικής αιτιολογίας.

Περιεχόμενο Μαθήματος: Βασικές αρχές Περιβαλλοντικής Φυσιολογίας και περιβαλλοντικού stress. Προσαρμογές και συγκριτική φυσιολογία. Βιορυθμοί και ορμονικές προσαρμογές. Μηχανισμοί προσαρμογών σε ακραίες μεταβολές θερμοκρασίας. Προσαρμογές καρδιοαναπνευστικής λειτουργίας σε συνθήκες μεγάλου υψομέτρου, καταδύσεων και πτήσεων εκτός ατμοσφαίρας. Επιπτώσεις μεγάλων επιταχύνσεων, έλλειψης βαρύτητας και προσαρμογές. Χημικό περιβάλλον και προσαρμογές αναπνευστικής λειτουργίας σε τοξικούς ρύπους. Περιβαλλοντικό stress και νευρικό σύστημα. Περιβαλλοντική τοξικότητα με στόχο την αναπαραγωγική λειτουργία. Επιδράσεις ιονιζουσών και μη ακτινοβολιών. Ανοσολογικοί μηχανισμοί αντιμετώπισης περιβαλλοντικών τοξικών παραγόντων και περιβαλλοντικές αιτίες καρκίνου. Επαγγελματικό περιβάλλον και επιπτώσεις στο μυοσκελετικό σύστημα. Περιβαλλοντικής αιτιολογίας επιπτώσεις στο καρδιαγγειακό και ουροποιητικό σύστημα. Διατροφικό stress και πεπτικό σύστημα. Απαραίτητα και τοξικά ιχνοστοιχεία. Τρομοκρατικές επιθέσεις και κίνδυνοι. Περιβαλλοντικές σταθερές, κανονισμοί και περιβαλλοντική υγεία. Περιβαλλοντική ιατρική και ο ρόλος του γιατρού.

Μορφή και εκβάσεις διδασκαλίας: Το μάθημα διδάσκεται σε ενότητες διαλέξεων και συζήτηση επί ορισμένων ερωτήσεων-θεμάτων. Οι φοιτητές επίσης αναλαμβάνουν εκπόνηση και παρουσίαση εργασιών, ενώπιον των συμφοιτητών τους κατά την διάρκεια των οποίων καλούνται να απαντήσουν σε σχετικές ερωτήσεις.

Το μάθημα προσφέρει ολοκληρωμένη θεώρηση των μηχανισμών προσαρμογής και των εφεδρειών του ανθρώπινου οργανισμού καθώς και εισαγωγή στην διάγνωση και αντιμετώπιση ιατρικών προβλημάτων που προκύπτουν από την έκθεση σε ακραίους περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Ώρες εκπαίδευσης για κάθε φοιτητή: 26

Εξάμηνο Σπουδών: Ε'

ECTS: 2

Αντικείμενο του μαθήματος: Η κατανόηση των μοριακών μηχανισμών μέσω των οποίων οι Ελεύθερες Ρίζες και άλλες Δραστικές Μορφές Οξυγόνου εμπλέκονται στην πρόκληση αλλά και στην εξέλιξη σοβαρών παθολογικών καταστάσεων, όπως οι καρδιαγγειακές και οι νευροεκφυλιστικές παθήσεις, ο καρκίνος, το σύνδρομο ισχαιμίας επαναιμάτωσης και αυτή ακόμα η φυσιολογική διαδικασία της γήρανσης.

Περιεχόμενο του μαθήματος: Εισαγωγή στις Ελεύθερες Ρίζες: Ορισμός και χημικές ιδιότητες των ελευθέρων ριζών. Οξειδωτικό Στρες. Σχηματισμός ελευθέρων ριζών στα κύτταρα. Βιοχημικοί μηχανισμοί κυτταροροξικότητας των ελευθέρων ριζών. Αμυντικοί μηχανισμοί των κυττάρων. Οι Δραστικές Μορφές Οξυγόνου ως φυσιολογικοί διαμεσολαβητές στη μεταγωγή του σήματος. Οξειδωτικό στρες και απόπτωση.

Μορφή και εκβάσεις της διδασκαλίας: Το μάθημα διδάσκεται μέσω παραδόσεων από έδρας και συμπληρώνεται με ασκήσεις ανάλυσης της βιβλιογραφίας. Οι φοιτητές αναμένεται να εξοικειωθούν με τη δομή και τη λειτουργία των ελευθέρων ριζών γενικότερα και των Δραστικών Μορφών Οξυγόνου, ειδικότερα.

Επιπλέον, οι φοιτητές θα πρέπει να εξοικειωθούν με ενδεικτικά παραδείγματα στα οποία το οξειδωτικό στρες εμπλέκεται στη πρόκληση και στην εξέλιξη παθολογικών καταστάσεων.

Ώρες εκπαίδευσης για κάθε φοιτητή: 26

Εξάμηνο εκπαίδευσης: 4ο

ECTS: 2

Το μάθημα στο e-course

Περισσότερα Άρθρα...