Πανεπιστημιούπολη, TK 45110, Ιωάννινα
26510 07436

Main Menu

Αντικείμενο του μαθήματος: Η Ανδρολογία ως μάθημα επιλογής διδάσκεται από το 2003 στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Η ανδρολογία είναι ένας χώρος με ευρύ πεδίο για έρευνα και ασχολείται με τις σοβαρές κλινικές παθοφυσιολογίες που διαταράσσουν την ποιότητα ζωής του άνδρα. Το αντικείμενο του μαθήματος είναι η εκπαίδευση των φοιτητών στις παθοφυσιολογίες που αφορούν:

  • Ανδρική υπογονιμότητα
  • Στυτική δυσλειτουργία στον άνδρα και στη γυναίκα
  • Ενδοκρινολογία του άνδρα
  • Ανδρική αντισύλληψη

Περιεχόμενο του Μαθήματος:

  1. Σπερματογένεση και ωρίμανση σπερματοζωαρίων στην επιδιδυμίδα
  2. Λειτουργία ανδρικών επικουρικών γεννητικών αδένων
  3. Θεραπεία ανδρικής υπογονιμότητας με εξωσωματική γονιμοποίηση
  4. Φαρμακευτική θεραπεία της ανδρικής υπογονιμότητας
  5. Χειρουργική θεραπεία της ανδρικής υπογονιμότητας
  6. Ανδρική αντισύλληψη
  7. Σεξουαλική δυσλειτουργία του ζευγαριού – διάγνωση
  8. Σεξουαλική δυσλειτουργία του ζευγαριού – θεραπεία
  9. Μελέτη σπερμοδιαγράμματος
  10. Ανοσολογικά ευνοούμενες συνθήκες του όρχεως
  11. Μικροχειρουργική ανδρικού γεννητικού συστήματος
  12. Σεξουαλικές ιδιατερότητες στον άνδρα
  13. Υπογοναδισμός ώριμης ηλικίας στον άνδρα
  14. Φλεγμονές του ανδρικού γεννητικού συστήματος και γονιμότητα
  15. Γενετική της ανδρικής υπογονιμότητας
  16. Πρόωρη εκσπερμάτιση

Μορφή και εκβάσεις διδασκαλίας: Το μάθημα διδάσκεται σε συνδυασμό με κλινική και εργαστηριακή άσκηση σε μικρές ομάδες φοιτητών του 5ου έτους. Μετά το πέρας του μαθήματος οι φοιτητές θα γνωρίζουν τη διάγνωση και θεραπεία κάθε παθοφυσιολογίας που επηρεάζει τη γονιμότητα, τη στυτική λειτουργία και την ενδοκρινολογία του άνδρα. Επίσης στο εργαστήριο Ανδρολογίας θα αποκτούν εμπειρία οι φοιτητές στην καταγραφή ποσοτικών και ποιοτικών παραμέτρων των σπερματοζωαρίων (εξέταση Σπερμοδιαγράμματος). Επιπρόσθετα οι φοιτητές θα αποκτούν εμπειρία σχετικά με τη συλλογή σπερματοζωαρίων από πειραματόζωα.

Ώρες εκπαίδευσης για κάθε φοιτητή: 26

Παρέχεται από το 7o Εξάμηνο Σπουδών

ECTS: 2

Αντικείμενο του μαθήματος: Η προσέγγιση της Φαρμακογονιδιωματικής που στοχεύει στην έρευνα και στη μελέτη των γενετικά καθοριζόμενων διαφοροποιήσεων (ατομικών γενετικών διαφορών) που επηρεάζουν τις φαρμακοκινητικές και φαρμακοδυναμικές ιδιότητες των θεραπευτικών παραγόντων. Η ανάδειξη της σχέσης μεταξύ της Φαρμακογονιδιωματικής και του θεραπευτικού στόχου δεδομένου ότι η ανάλυση του γενετικού προφίλ του ασθενούς θα μπορεί να προβλέψει κατά το δυνατόν εάν ένα φάρμακο θα είναι αποτελεσματικό ή εάν θα προκαλέσει σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες σε ένα ασθενή.

Περιεχόμενο του Μαθήματος:

  • Βασικές αρχές Φαρμακογονιδιωματικής-Γονιδιωματικής: Πως ενσωματώνουμε το γενετικό προφίλ στη δράση ενός φαρμάκου
  • Φαρμακογονιδιωματική και Στρατηγικές ανάπτυξης νέων φαρμάκων
  • Φαρμακογονιδιωματική και Κλινικές Εφαρμογές: Πως ενσωματώνουμε το γενετικό προφίλ στη θεραπευτική στρατηγική
  • Στοχεύουσες θεραπείες
  • Κοινωνικές οικονομικές και ηθικές διαστάσεις

Μορφή και εκβάσεις διδασκαλίας: Το συγκεκριμένο μάθημα επιλογής περιλαμβάνει 6 διαλέξεις, 1 φροντιστηριακή διάλεξη, 4 φροντιστηριακές συναντήσεις και μία τελική ανοικτή συνάντηση με χαρακτήρα μικρού συμποσίου. Σε κάθε φοιτητή ανατίθεται για μελέτη μια ξενόγλωσση εργασία η οποία θα ανακοινωθεί στην ειδική τελική συνάντηση (μικρό συμπόσιο εστιασμένο σε 2-3 θεματικές).

Με την ολοκλήρωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας οι φοιτητές μαθαίνουν τις βασικές αρχές της φαρμακογονιδιωματικής ενώ έχουν συζητήσει, αναλύσει και παρουσιάσει ένα ειδικό θέμα που άπτεται της Φαρμακογονιδιωματικής και της εμπλοκής της είτε στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων είτε στην θεραπευτική.

Ώρες εκπαίδευσης για κάθε φοιτητή: 26

Εξάμηνο εκπαίδευσης: 5ο

ECTS: 2

Αντικείμενο του μαθήματος και Μαθησιακοί στόχοι: Το μάθημα εξετάζει τις σύγχρονες γνώσεις σχετικά με τις κυριότερες ενδογενείς νευροδιαβιβαστικές ουσίες και τα εξωγενή ανάλογά τους, δηλ. την σύσταση, κυτταρική δράση, τύπους και γεωγραφία υποδοχέων, καθώς και τις σύγχρονες απόψεις σχετικά με την δράση τους στην εγκεφαλική λειτουργία και συμπεριφορά, τόσο σε φυσιολογικές συνθήκες όσο και κατά την διάρκεια δυσλειτουργιών του ΚΝΣ. Το μάθημα στηρίζεται στις βασικές γνωσεις που ο/η φοιτητής/τρια έχει αποκτήσει από μαθήματα κορμού, ιδιαίτερα της Φυσιολογίας, όπου περιγράφονται οι βασικές αρχές λειτουργίας του Νευρικού Συστήματος. Οι νέες γνώσεις που θα αποκτηθούν εστιάζονται στους μηχανισμούς δράσης των νευροδιαβιβαστικών μορίων και τον ρόλο των τελευταίων στο σύμπλοκο φαινόμενο της συμπεριφοράς.

Οι μαθησιακοί στόχοι είναι η γνώση και κατανόηση των κυτταρικών μηχανισμών της συμπεριφοράς, η σύνδεση με την βιολογία συγκεκριμένων νευροδιαβιβαστικών ουσιών, η γνώση της σχετικής βασικής έρευνας και οι εφαρμογές που προκύπτουν στην εύρεση νέων θεραπευτικών και φαρμακολογικών προσεγγίσεων. Οι περιορισμοί στην ερμηνεία των ερευνητικών αποτελεσμάτων. Σύνδεση των διαφόρων επιπέδων έρευνας (in vitro, in vivo, κλινική έρευνα) για την επίτευξη του τελικού στόχου.

Περιεχόμενο του μαθήματος: Το μάθημα διαχωρίζεται σε 4 ενότητες.

  1. Βασική θεώρηση του ρόλου των νευροδιαβιβαστών (α) Νευροδιαβιβαστικά συστήματα & εγκεφαλική λειτουργία, β) Ελεγχος της κυτταρικής λειτουργίας, γ) Υποδοχείς νευροδιαβιβαστών, δ) Απελευθέρωση νευροδιαβιβαστών)
  2. Νευροδιαβιβαστές και συναπτική λειτουργία (α) Βασική φαρμακολογία και δράσεις εξωγενών ουσιών, β) Ακετυλοχολίνη, γ) Ντοπαμίνη, δ) Νοραδρεναλίνη, ε) 5-Υδρόξυτρυπταμίνη (Σεροτονίνη), στ) Διεγερτικά αμινοξέα, ζ) Ανασταλτικά αμινοξέα, η) Πεπτίδια, θ) Αλλες νευροδιαβιβαστικές ουσίες)
  3. Ρόλος νευροδιαβιβαστών σε δυσλειτουργίες του ΚΝΣ (α) Μελέτη και τροποποίηση της δράσης νευροδιαβιβαστών σε ανθρώπους, β) Ασθένειες των βασικών γαγγλίων, γ) Οι επιληψίες, δ) Η σχιζοφρένεια, ε) Η ασθένεια Alzheimer, στ) Αγχος (Anxiety), η) Κατάθλιψη, θ) Πόνος και αναλγησία)
  4. Νευροδιαβιβαστές και συμπεριφορά (α) Υπνος και εγρήγορση, β) Εξάρτηση και κατάχρηση φαρμακευτικών ουσιών)

Μορφή και εκβάσεις διδασκαλίας: Η φοίτηση είναι υποχρεωτική και περιλαμβάνει Βιβλιογραφική εργασία, υποχρεωτική και ατομική. Στηρίζεται σε ερευνητικό θέμα που προτείνεται από τον φοιτητή/τρια σε συνεργασία με τους διδάσκοντες (35% βαθμού)

Εξετάσεις: Βαθμολογείται η ενεργή συμμετοχή στο μάθημα (ερωτήσεις, συμμετοχή στην συζήτηση κλπ) και η απόδοση στα γραπτά tests. (3-4 tests, 65% βαθμού). Διευκρινίζεται ότι οι φοιτητές δεν δίνουν εξετάσεις κατά την εξεταστική, εφόσον έχουν εξεταστεί κατά την διάρκεια του μαθήματος.

Ώρες εκπαίδευσης για κάθε φοιτητή: 30

Εξάμηνο Σπουδών: 5ο

ECTS: 2

Αντικείμενο του μαθήματος: Σκοπός του μαθήματος είναι να εμφυσήσει στους φοιτητές το πώς οι φυσικές αρχές και νόμοι, που αξιοποιούνται στα σύγχρονα τεχνολογικά επιτεύγματα, παρεμβαίνουν στον τομέα της υγείας και ιδιαίτερα στη διαγνωστική και θεραπευτική αγωγή.

Περιεχόμενο μαθήματος: Ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία: Βασικές αρχές, Μη ιοντίζουσα ακτινοβολία: Ανάλυση φάσματος - Βασική θεωρία ραδιοκυμάτων (παραγωγή, μετάδοση, μεταφορά) , εφαρμογές. Οπτοηλεκτρονική: Βασικές γνώσεις, Οπτοηλεκτρονικές διατάξεις, Μετάδοση σημάτων μέσω οπτικών ινών, Εφαρμογές. Βϊουλικά: Ιστορική ανασκόπηση, Ο ρόλος των βϊουλικών στην Ιατρική και εφαρμογές (Οδοντιατρικά, Καρδιοαγγειακές προθέσεις, Πλαστική χειρουργική, Βιολογικές μεμβράνες). Νανοτεχνολογία: Εφαρμογές στην Ιατρική: Διαγνωστική Ιατρική, Ελεγχόμενη αποδέσμευση φαρμάκων, Αναγεννητική Ιατρική, Έξυπνες συσκευές νανοτεχνολογίας. Βϊοαισθητήρες: Αρχές λειτουργίας, Κατάταξη βϊοαισθητήρων (βιολογικοί, ενζυμικοί, φωτονικοί), Εφαρμογές (παρακολούθηση γλυκόζης, ανίχνευση παθογόνων, ανίχνευση τοξικών μεταβολιτών). Πρωτόκολλο ελέγχου ηλεκτρικής ασφάλειας ηλεκτροϊατρικού εξοπλισμού: Βασικές αρχές ηλεκτρικής ασφάλειας, κατηγορίες ηλεκτρικών Ιατρικών συσκευών, μετρήσεις, παράμετροι, συνθήκες ελέγχου.

Εργαστηριακές επιδείξεις: φάσμα μη ιοντίζουσας ακτινοβολίας και μέτρηση πεδίου.

Μορφή διδασκαλίας: Από αμφιθεάτρου, εργαστηριακές επιδείξεις, εργασίες.

Ώρες εκπαίδευσης για κάθε φοιτητή: 28

Εξάμηνο Σπουδών: 5ο

ECTS: 2

Αντικείμενο του μαθήματος: Η αναφορά στις φαρμακολογικές ιδιότητες των εξαρτησιογόνων ουσιών προσφέρει στους φοιτητές ένα σταθερό σημείο αναφοράς και έγκυρων γνώσεων, για ένα θέμα που είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα τους απασχολήσει με τον ένα ή άλλο τρόπο στην επαγγελματική τους καριέρα.

Περιεχόμενο του Μαθήματος: Οι βασικές γνώσεις για τις εξαρτησιογόνες ουσίες αναφέρονται στα πλαίσια των διαλέξεων του υποχρεωτικού μαθήματος «Φαρμακολογία Ι», όπου η εγκατάσταση εξάρτησης αντιμετωπίζεται ως μία σοβαρή παρενέργεια. Η προσθήκη στο πρόγραμμα σπουδών ενός μαθήματος ειδικά για τα «Ναρκωτικά» έγινε ήδη από το 1981, κατόπιν σχετικού αιτήματος των φοιτητών. Αυτό συνέπεσε με τη διογκούμενη ανησυχία για ένα κοινωνικό φαινόμενο, το οποίο την εποχή εκείνη έπαψε να αφορά μόνον κάποιες ομάδες του κοινωνικού περιθωρίου και άρχισε να εμφανίζεται ως ένα καθημερινό φαινόμενο.

Στόχος του μαθήματος είναι η αξιολόγηση της φαρμακευτικής εξάρτησης με γνώμονα τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα.

Οι ενότητες που διδάσκονται αναφέρονται στα:

  • Αλκαλοειδή του οπίου
  • Αιθυλική αλκοόλη και άλλα κατασταλτικά φάρμακα
  • Κοκαΐνη, αμφεταμίνες και άλλα ψυχοδιεγερτικά φάρμακα
  • Κάνναβη
  • Νικοτίνη, και
  • Ψευδαισθησιογόνα.

Επίσης, γίνονται προβολές ταινιών με θέμα τον αλκοολισμό και την παράνομη χρήση ουσιών. Στο τέλος κάθε προβολής ακολουθεί συζήτηση, η συμμετοχή στην οποία αξιολογείται και λαμβάνεται υπ'όψη στην συνολική αξιολόγηση των φοιτητών που έχουν επιλέξει το μάθημα «Ναρκωτικά».

Μορφή και εκβάσεις διδασκαλίας: Επειδή πρόκειται για μάθημα με ευρύτερο κοινωνικό ενδιαφέρον, οι φοιτητές μαθαίνουν να απαντούν σε συνηθισμένα ερωτήματα που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν στο μέλλον. Όσοι έχουν επιλέξει το μάθημα «Ναρκωτικά» ενθαρρύνονται να συμμετάσχουν σε ωριαίες συγκεντρώσεις, όπου συζητούν με τον επιβλέποντα διδάσκοντα ορισμένα ερωτήματα που τους έχουν ήδη δοθεί με μορφή φυλλαδίου στην εισαγωγική διάλεξη του μαθήματος. Με τη συζήτηση γύρω από αυτά τα ερωτήματα (συνήθως δέκα από κάθε ενότητα του μαθήματος) καλύπτονται οι βασικές γνώσες που οφείλουν να έχουν οι φοιτητές στο θέμα της φαρμακευτικής εξάρτησης.

Ώρες εκπαίδευσης για κάθε φοιτητή: 26

Εξάμηνο εκπαίδευσης: 5ο

ECTS: 2

Το μάθημα στο e-course

Περισσότερα Άρθρα...