Πανεπιστημιούπολη, TK 45110, Ιωάννινα
26510 07436

Main Menu

Αντικείμενο του μαθήματος: Η απόκτηση γνώσεων και ικανοτήτων, ώστε ο φοιτητής να είναι σε θέση να κατανοήσει τη φυσιολογία και τις δυσλειτουργίες του Αναπαραγωγικού Συστήματος στον άνθρωπο, με σκοπό την εισαγωγή του στα πεδίο της διερεύνησης της υπογονιμότητας.

Περιεχόμενο του μαθήματος: Ανατομία του Αναπαραγωγικού συστήματος στη γυναίκα. Φυσιολογία της Αναπαραγωγής. Ωοθηκικός κύκλος. Στεροειδογένεση. Γυναικεία υπογονιμότητα. Ανδρική υπογονιμότητα. Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών. Ενδομητρίωση, Αδενομύωση, Υδροσάλπιγγες και Υπογονιμότητα. Εργαστηριακές Τεχνικές Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής. Χειρισμοί γαμετών. Προεμφυτευτική εμβρυϊκή ανάπτυξη. Γενετική διερεύνηση. Πρόκληση Ωοθηλακιορρηξίας. Διατήρηση της γονιμότητας και Καρκίνος. Πρόκληση Ωοθηλακιορρηξίας και Καρκίνος. Πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια: Διερεύνηση και θεραπεία. Εμμηνόπαυση και Γήρανση. Αποτυχία εμφύτευσης. Αποβολές στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή

Μορφή και εκβάσεις διδασκαλίας: Το μάθημα διδάσκεται σε συνδυασμό με ανάλυση περιπτώσεων υπογονιμότητας. Το τελικό επίπεδο γνώσεων τους επιτρέπει να κατανοήσουν τη διερεύνηση, τη διάγνωση και τη θεραπεία της υπογονιμότητας, να κάνουν τη βασική διαπίστωση των αιτιών της υπογονιμότητας και να προτείνουν την κατάλληλη θεραπεία.

Ώρες εκπαίδευσης για κάθε φοιτητή: 26

Εξάμηνο Σπουδών: 8ο

ECTS: 2

Αντικείμενο του μαθήματος: Η μελέτη και μεταφορά γνώσεων σχετικά με την αντιμετώπιση του τραύματος. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην αντιμετώπιση του πολυτραυματία (ακινητοποίηση, μεταφορά, αλγόριθμος προσέγγισης) .

Περιεχόμενο του Μαθήματος: Γενικά περί τραύματος. Σημασία τραύματος. Μηχανισμοί κακώσεων. Συστήματα αντιμετώπισης τραύματος. Αρχική αντιμετώπιση τραυματία. Αποκατάσταση αεραγωγού και αναπνοής. Shock, κακώσεις θώρακα, κοιλιάς. Κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Κακώσεις Σ.Σ και άκρων. Θερμικές κακώσεις. Ειδικές περιπτώσεις τραύματος: παιδί, ηλικιωμένος, έγκυος, αθλητής, μεθυσμένος, χρήστης ναρκωτικών, κακοποιημένο παιδί). Παρολίγο πνιγμός. Δήγματα εντόμων, ερπετών, ζώων, ανθρώπων. Μέθοδοι ακινητοποίησης και μεταφοράς τραυματιών.

Μορφή και εκβάσεις διδασκαλίας: Το μάθημα διδάσκεται σε μορφή διαλέξεων, από έδρας, ενώ γίνεται και πρακτική άσκηση πάνω σε προπλάσματα. Μετά το πέρας του μαθήματος οι φοιτητές έχουν επαρκείς γνώσεις για τους μηχανισμούς και τα είδη των κακώσεων, τα συστήματα αντιμετώπισης του τραύματος και την επαρκή αντιμετώπιση του πολυτραυματία.

Ώρες εκπαίδευσης για κάθε φοιτητή: 26

Εξάμηνο Σπουδών: 8ο

ECTS: 2

Αντικείμενο μαθήματος: Η σημασία της πρόληψης διδάσκεται ελάχιστα στις Ιατρικές Σχολές. Το κύριο καθήκον των γιατρών είναι η φροντίδα των ασθενών και πολλοί γιατροί αντιμετωπίζουν το καθήκον αυτό ως το μοναδικό τους ρόλο. Η πρόληψη όμως στην ιατρική είναι σημαντική διότι οι ασθένειες δεν είναι ευχάριστες, η νοσηλεία έχει οικονομικό κόστος και η αποκατάσταση της υγείας δεν είναι πάντα εφικτή. Ο κύριος σκοπός του μαθήματος είναι η μεταφορά γνώσεων που έχουν στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των φοιτητών της Ιατρικής στους τρόπους πρόληψης των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Περιεχόμενο μαθήματος: Οι καρδιαγγειακές παθήσεις (στεφανιαία επεισόδια, εγκεφαλικά επεισόδια, ανευρύσματα αορτής, νοσήματα καρωτίδων, περιφερικών αρτηριών των κάτω άκρων) είναι η σύγχρονη παγκόσμια επιδημία. Το υπόβαθρο πάνω στο οποίο συμβαίνουν τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι η αθηροσκλήρωση των αρτηριών. Η αθηροσκλήρωση είναι μια πολύπλοκη χρόνια φλεγμονώδης διαδικασία που προσβάλει τις μετρίου και μεγάλου μεγέθους αρτηρίες του σώματος. Η αθηροσκλήρωση αρχίζει νωρίς στη ζωή, εξελίσσεται αργά και σιωπηλά για δεκαετίες και το χειρότερο είναι ότι έχει απρόβλεπτη έκβαση (οι μισοί ασθενείς πεθαίνουν αιφνίδια).

Η θεματολογία του μαθήματος περιλαμβάνει:

  • Παρουσίαση των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Έννοια του παράγοντα κινδύνου.
  • Αρτηριακή Υπέρταση. Βασικοί κανόνες πρόληψης από το γενικό κλινικό γιατρό.
  • Παχυσαρκία και Διαβήτης. Ο ρόλος της διατροφής.
  • Κάπνισμα, ανευρύσματα κοιλιακής αορτής - Αγγειακά εγκεφαλικά συμβάματα.
  • Εκτίμηση Καρδιαγγειακού Κινδύνου: Χρησιμότητα και Περιορισμοί Κοινών Προγνωστικών Μοντέλων.
  • Δυσλιπιδιμίες - Αντιμετώπιση.
  • Αιφνίδιος καρδιακός θάνατος.
  • Περιφερική αρτηριακή νόσος και νόσος καρωτίδων: Από την προσυμπτωματική εντόπιση στην αντιμετώπιση.
  • Συμμόρφωση με τη θεραπεία.

Μορφή και εκβάσεις διδασκαλίας: Οι διδάσκοντες του μαθήματος αναπτύσσουν δραστηριότητα στα αντίστοιχα θέματα. Η ανάπτυξη των θεμάτων γίνεται με κλινικά παραδείγματα που δίνονται στους φοιτητές προς επίλυση. Γίνεται συζήτηση μεταξύ εκπαιδευομένων και εκπαιδευτών και δίνεται η ευκαιρία στους εκπαιδευόμενους να συζητούν συγκεκριμένα προβλήματα μεταξύ τους.

Ώρες εκπαίδευσης για κάθε φοιτητή: 26

Εξάμηνο εκπαίδευσης: 7ο

ECTS: 2

Αντικείμενο του μαθήματος: Η εκπαίδευση των φοιτητών στην Εμβιομηχανική, Διάγνωση και Θεραπεια των Αθλητικών Κακώσεων καθως και στις βασικες αρχες της Αθλητιατρικής.

Περιεχόμενο Μαθήματος:

  1. Κακώσεις και Παθήσεις Μυών και Τενόντων Εμβιομηχανική του μυοσκελετικού συστήματος στην άσκηση. Διαγνωστικη προσεγγιση με Υπερηχογραφια και Μαγνητικη Τομογραφια μυών και τενόντων.
  2. Συνδεσμικές Κακώσεις Γόνατος, Ρήξη Χιαστών, Ρήξη μηνίσκων. Ανάλυση βάδισης μετα απο συνδεσμικες Κακωσεις γονατος.
  3. Κακώσεις και Παθησεις απο Υπερχρηση Άκρας Χειρός & Αγκώνος.Προφυλαξη στην Ασκηση.Tapping και νάρθηκες άκρας χειρός, αγκώνος.
  4. Συνδεσμικές Κακώσεις και Αρθροσκόπηση Ισχίου & Π/Δ. Μέτρηση δύναμης (Δυναμομετρο) κατω ακρων και ισορροπίας.
  5. Συνδεσμικές Κακώσεις Ώμου. Εξάρθρημα ώμου, Ρήξη Τενοντίου Πετάλου. Κλινική και απεικονιστική εξέταση ώμου.
  6. Διαιτολόγιο Αθλητών – Συμπληρώματα Τροφών. Εργοφυσιολογική αξιολόγηση αθλητών. Μετρηση κοπωσης. Η κοπωση σαν παραγοντας προκλησης κακωσεων.
  7. Αθλητικές Κακώσεις και Παθησεις Σπονδυλικής Στήλης. Προληψη κακωσεων στην ασκηση. Εργονομια της Ασκησης στο γυμναστηριο.
  8. Μετεγχειρητική αποκατάσταση αθλητών και επανενταξη στα σπορ
  9. Εργαστήριο Αρθροσκόπησης σε Πτωματικό Γόνατο
  10. Παρακολούθηση αρθροσκοπικών χειρουργείων
  11. Συμμετοχή σε αθλητικούς αγώνες σαν βοηθοί γιατρού αγώνος
  12. Ομαδική συγγραφή εργασίας σε θέμα επιλογής

Παρουσίαση της εργασίας σε όλη την ομάδα

Μορφή και εκβάσεις διδασκαλίας: Το μάθημα διδάσκεται σε συνδυασμό με πρακτική άσκηση σε μικρή ομάδα φοιτητών. Το τελικό επίπεδο γνώσεων τους επιτρέπει τη διάγνωση αλλά και την βασική αντιμετώπιση τραυματισμών σε αθλητές.

Ώρες εκπαίδευσης για κάθε φοιτητή: 26

Παρέχεται από το 8o Εξάμηνο Σπουδών

ECTS: 2

Αντικείμενο του μαθήματος: Η σύνδεση της βασικής βιοχημικής γνώσης με την Κλινική Παθολογία. Το μάθημα είναι πολυεπίπεδο και περιλαμβάνει πληθώρα ειδικοτήτων.

Περιεχόμενο του μαθήματος: Περιλαμβάνει βασικές αρχές ανοσολογίας, αλληλεπίδραση του ανοσοποιητικού με το νευρικό σύστημα, ανοσολογικούς μηχανισμούς που εμπλέκονται σε αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα, σε παθήσεις δέρματος, σε νοσήματα πνευμόνων και ενδοκρινικά νοσήματα. Καλύπτονται επίσης θέματα σχετικά με ανοσολογικούς μηχανισμούς λοιμώξεων, παθήσεων του νεφρού και φλεγμονωδών νοσημάτων του εντέρου, καθώς και ανοσολογικούς μηχανισμούς για τη σκλήρυνση κατά πλάκας και την κοιλιοκάκη.

Το μάθημα διδάσκεται από Μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών καθώς και Μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Ιατρικής και ειδικότερα της Βιολογίας, Ρευματολογίας, Δερματολογίας, Πνευμονολογίας, Ενδοκρινολογίας, Μικροβιολογίας, Νεφρολογίας, Γαστρεντερολογίας και Παιδιατρικής

Μορφή και εκβάσεις διδασκαλίας: Ο σχεδιασμός του μαθήματος έχει στόχο την ανάδειξη του κεντρικού ρόλου του ανοσοποιητικού συστήματος σε πλήθος ειδικοτήτων. Η υπογράμμιση των βασικών μηχανισμών σηματοδοτεί νέες θεραπευτικές τάσεις. Η διδασκαλία είναι πολυδιάστατη και πολυπαραγοντική.

Ώρες εκπαίδευσης για κάθε φοιτητή: 26

Εξάμηνο εκπαίδευσης: 7ο

ECTS: 2

Περισσότερα Άρθρα...