Πανεπιστημιούπολη, TK 45110, Ιωάννινα
26510 07436

Main Menu

Αντικείμενο του μαθήματος: Οι βασικές αρχές της επεμβατικής καρδιολογίας, που αποτελεί στη σύγχρονη ιατρική ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της καρδιολογίας.

Περιεχόμενο Μαθήματος:

α. Θεωρητικό επίπεδο: Βασικές αρχές αντιμετώπισης (επεμβατικής και συντηρητικής) όλων των μορφών της στεφανιαίας νόσου (οξύ στεφανιαίο σύνδρομο με και χωρίς ανάσπαση του ST, ασταθής στηθάγχη, σταθερή στεφανιαία νόσος) σύμφωνα με τις σύγχρονες κατευθυντήριες οδηγίες των καρδιολογικών επιστημονικών εταιριών. Ενδείξεις και χρησιμότητα των επεμβατικών πράξεων και των φαρμάκων που χορηγούνται στους ασθενείς αυτούς (ιδιαίτερα σε συνδυασμό με τις επεμβατικές πράξεις) καθώς και τα προβλήματα και επιπλοκές που παρουσιάζονται από τη χρήση τους. Θέματα που αφορούν κατηγορίες ασθενών με ιδιαίτερα προβλήματα όπως οι ασθενείς με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, με καρδιογενή καταπληξία, κολπική μαρμαρυγή κ.λ.π. Ενδείξεις, επιπλοκές, προβλήματα που αφορούν τους διάφορους τύπους των στεφανιαίων ενδο-αγγειακών προθέσεων (stents - επικαλυμμένα ή μη με φάρμακο) που χρησιμοποιούνται στην αγγειοπλαστική των στεφανιαίων αρτηριών. Λειτουργία και ρόλος της ενδοαορτικής αντλίας στην καρδιογενή καταπληξία. Θέματα σχετικά με τη χρήση ενδοστεφανιαίου υπερήχου (ενδείξεις, αρχές λειτουργίας, εφαρμογές στην κλινική πράξη, ερευνητική χρήση). Διάφορες μέθοδοι μη επεμβατικής ανίχνευσης ισχαιμίας μυοκαρδίου που χρησιμοποιούνται για τη σταδιοποίηση του κινδύνου της στεφανιαίας νόσου και την απόφαση για επαναγγείωση. Διάγνωση και αντιμετώπιση ασθενών με περιφερική αγγειοπάθεια (κάτω άκρων, καρωτίδων, νεφρικών αρτηριών, ανεύρυσμα θωρακικής / κοιλιακής αορτής). Διάγνωση και αντιμετώπιση ασθενών με δομική καρδιοπάθεια (συγγενείς καρδιοπάθειες). Επεμβατική αντιμετώπιση ασθενών με στένωση αορτής, ανεπάρκεια μιτροειδούς και κολπική μαρμαρυγή.

β. Πρακτικό επίπεδο: Βασικές αρχές επεμβατικής καρδιολογίας. Παρακέντηση με τη μέθοδο Seldinger. Στεφανιογραφία (τεχνική, λήψεις, ερμηνεία). Κοιλιογραφία και μέτρηση πιέσεων. Σύγκλειση αρτηριακού τραύματος. Αγγειοπλαστική στεφανιαίων (και κάτω άκρων). Επίδειξη υλικών (μπαλόνια, stents, IABP).

Μορφή και εκβάσεις διδασκαλίας: Η διδασκαλία γίνεται με τη μορφή διαλέξεων σε αλληλεπίδραση με τους φοιτητές που παρακολουθούν και με τη χρήση παραδειγμάτων από την κλινική πράξη (videos από το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο, περιστατικά ασθενών). Με την «Επεμβατική Καρδιολογία» δίνεται η ευκαιρία στους φοιτητές να γνωρίσουν περισσότερα σε σχέση με την καθημερινή πρακτική της ειδικότητας της καρδιολογίας και την πιθανή επιλογή της σαν ειδικότητα γι' αυτούς στο μέλλον.

Ώρες εκπαίδευσης για κάθε φοιτητή: 26

Εξάμηνο εκπαίδευσης: 9ο

ECTS: 2

Αντικείμενο του μαθήματος: Η μελέτη και η απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων στη διάγνωση και θεραπεία του συνόλου των αγγειακών παθήσεων, πλην εκείνων της καρδίας και του εγκεφάλου.

Περιεχόμενο του Μαθήματος: Ανατομία του αγγειακού συστήματος. Ιστορικό και αντικειμενική εξέταση. Διαγνωστική προσπέλαση αγγειοπαθειών. Προεγχειρητική εκτίμηση, διεγχειρητική – μετεγχειρητική φροντίδα. Ανευρύσματα αορτής – περιφερικών αρτηριών. Νόσος των καρωτίδων. Οξεία αρτηριακή απόφραξη. Αγγειονεφρική νόσος. Αγγειακή προσπέλαση. Σπλαχνική ισχαιμία. Αγγειακό τραύμα. Περιφερική αρτηριακή νόσος. Διαβητικό πόδι. Ακρωτηριασμοί. Φλεβική θρομβοεμβολική νόσος. Αντιπηκτική αγωγή. Χρόνια φλεβική ανεπάρκεια. Λεμφοίδημα. Περιεγχειρητική διαχείριση της αντιθρομβωτικής αγωγής.

Μορφή και εκβάσεις διδασκαλίας: Το μάθημα διδάσκεται σε μικρή ομάδα φοιτητών μέχρι 20 άτομα. Δίνεται βαρύτητα στην δυνατότητα απόκτησης πρακτικών γνώσεων και δεξιοτήτων, ενώ δίνεται επίσης η δυνατότητα στους διδασκομένους να παρουσιάσουν ενδιαφέρουσες περιπτώσεις ασθενών. Οι εκβάσεις του μαθήματος και το εργαλείο αυτό-αξιολόγησης του φοιτητή περιλαμβάνονται στον Οδηγό Μελέτης του μαθήματος.

Ώρες εκπαίδευσης για κάθε φοιτητή: 26

Εξάμηνο εκπαίδευσης: 9ο

ECTS: 2

Παρουσίαση: Η Μικροχειρουργική αποτελεί έναν γενικό όρο για μια χειρουργική τεχνική που επιτελείται με χειρουργικό μικροσκόπιο, μικροεργαλεία, μικροράμματα (3Μ) και επιτρέπει την διενέργεια ιδιαίτερα λεπτών επεμβάσεων όπως την αναστόμωση μικρών αγγείων (διαμέτρου κάτω των 3mm) και συρραφή νεύρων. Αυτού του είδους οι τεχνικές έχουν κάνει δυνατή τη μεταφορά ελεύθερων αγγειούμενων κρημνών από μια περιοχή του σώματος για κάλυψη ελλειμμάτων σε άλλη περιοχή, όπως και την επανασυγκόλληση ακρωτηριασθέντων τμημάτων π.χ. χεριού, δακτύλων κλπ. Η Μικροχειρουργική σαν τεχνική έχει εφαρμογή πέρα από την Ορθοπαιδική και την Πλαστική Χειρουργική, στην Γυναικολογία, στην Νευροχειρουργική, στην Ουρολογία, στην Χειρουργική της κεφαλής και του τραχήλου, και στην Παιδοχειρουργική.

Αντικείμενο του μαθήματος: Οι φοιτητές με τη βοήθεια εξειδικευμένων Μικροχειρουργών εξοικειώνονται στο μικροσκόπιο, στα μικροράμματα και τα μικροεργαλεία. Πέρα από το θεωρητικό μέρος του μαθήματος υπάρχει και πρακτική άσκηση κατά την οποία οι φοιτητές τοποθετούν ράμματα και κάνουν κόμπους κάτω από το χειρουργικό μικροσκόπιο σε μικροχειρουργικά μοντέλα, όπως σωληνίσκοι σιλικόνης και τμήματα χειρουργικών γαντιών (practice card). Από την εμπειρία μας, πραγματικά οι φοιτητές έχουν ενδιαφέρον για το μάθημα της Μικροχειρουργικής και είναι ιδιαίτερα ενθουσιώδεις για το πρακτικό τμήμα αυτής.

Περιεχόμενο του μαθήματος: Το αντικείμενο της Μικροχειρουργικής. Ιστορία της Μικροχειρουργικής. Πειραματικό χειρουργείο. Μικροσκόπιο, μικροράμματα και μικροεργαλεία. Πως γινεται κανεις Μικροχειρουργός. Επανασυγκολλήσεις μετά από ακρωτηριασμό χεριού και δακτύλων. Ενδείξεις και αντενδείξεις. Απόφαση για επανασυγκόλληση. Τεχνικές επανασυγκόλλησης. Μικροαγγειακά μοσχεύματα. Μικροχειρουργικές τεχνικές για κακώσεις βραχιονίου πλέγματος και περιφερικά νεύρα. Αποκατάσταση νεύρων με νευρικά μοσχεύματα. Εφαρμογές της Μικροχειρουργικής στο Ορθοπαιδικό τραύμα και την αποκατάσταση. Ελεύθεροι και έμμισχοι αγγειούμενοι κρημνοί. Μεταφορά ελεύθερων κρημνών για αποκατάσταση ιστικών ελλειμμάτων στα άκρα. Αγγειούμενα οστικά μοσχεύματα για γεφύρωση μεγάλων οστικών κενών. Αντιμετώπιση πολύπλοκων-υψηλής ενέργειας τραυματισμών. Αποκατάσταση μετά από ογκολογικές εξαιρέσεις. Εφαρμογή της μικροχειρουργικής σε συγγενείς ανωμαλίες. Έρευνα στη Μικροχειρουργική. Προοπτικές και μέλλον της Μικροχειρουργικής.

Μορφή και βάσεις της διδασκαλίας: Το μάθημα πέρα από τη διδασκαλία και τις επιστημονικές διαλέξεις όπως προαναφέρθηκε έχει και ένα πρακτικό τμήμα για τους φοιτητές που είναι η εξάσκηση στην εφαρμογή ραμμάτων ιδιαίτερα λεπτών της τάξης 8-0, 9-0 και η διενέργεια κόμπων κάτω από το χειρουργικό μικροσκόπιο σε μη ζώντα μικροχειρουργικά μοντέλα εξάσκησης. Κάθε φοιτητής στο τέλος του μαθήματος αναλαμβάνει μια εργασία σε κάποιο πεδίο Μικροχειρουργικής εφαρμογής και η οποία αποτελεί και μια μορφή αξιολόγησης του μαθήματος.

Ώρες εκπαίδευσης για κάθε φοιτητή: 26

Εξάμηνο εκπαίδευσης: 8ο

ECTS: 2

Αντικείμενο του μαθήματος: Η εμπέδωση της αναγκαιότητας μιας ολοκληρωμένης βιο-ψυχο-κοινωνικής προσέγγισης στην διάγνωση και θεραπεία τόσο των σωματικών νοσημάτων όσο και των επονομαζόμενων «λειτουργικών» («ψυχοσωματικών») διαταραχών. Περιλαμβάνει την απόκτηση βασικών γνώσεων του τρόπου με τον οποίο θα πρέπει να προσεγγίζεται ο σωματικά πάσχων ασθενής με ψυχιατρική συννοσηρότητα και των διαγνωστικών εργαλείων με τα οποία θα μπορεί να τεθεί η διάγνωση ψυχιατρικών συνδρόμων που προκαλούν σύγχυση στην κλινική πράξη. Αντικείμενο του μαθήματος είναι επίσης η διδασκαλία των μέσων κατανόησης των αντιδράσεων του ασθενούς και της προσαρμογής του στη σωματική νόσο, του τρόπου με τον οποίο σχετίζεται ο ιατρός με τον ασθενή του, του τρόπου με τον οποίο μεταφέρει ο ιατρός κακά νέα ή που προσεγγίζει τον ασθενή που πονά ή που πεθαίνει, καθώς και της δυναμικής που διέπει την σχέση της παρούσας σωματικής νόσου με το αφήγημα ζωής του ασθενούς.

Περιεχόμενο του Μαθήματος: Η ιστορική εξέλιξη του όρου «Ψυχοσωματική»: Νευροβιολογία, Ψυχανάλυση και Συμβουλευτική-Διασυνδετική Ψυχιατρική (Σ/Δ-Ψ) - Η ψυχιατρική προσέγγιση του σωματικά πάσχοντος ασθενούς - Η ψυχοσωματική στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας - Λειτουργικά σωματικά σύνδρομα & ιατρικώς «ανεξήγητα» συμπτώματα - Ψυχανάλυση και ψυχοσωματική - Οι μηχανισμοί άμυνας του Εγώ - H σχέση γιατρού-ασθενούς: φέρνοντας κακά νέα, ο ασθενής που πεθαίνει, πένθος, μεταβίβαση & αντιμεταβίβαση - Το ψυχοδυναμικό αφήγημα ζωής του ασθενούς με σωματική νόσο - Ψυχολογικές αντιδράσεις στη σωματική νόσο - Προσεγγίζοντας τους νοσηλευόμενους ασθενείς με βάση την προσωπικότητά τους - Ζητήματα ηθικής και δεοντολογίας - Ο σωματικά ασθενής: σύντομη ψυχιατρική εκτίμηση, η κάρτα «τσέπης» ιατρού - Ειδικά θέματα: επιλόχεια κατάθλιψη, ακρωτηριασμός, ο ρόλος του δέρματος στη διαμόρφωση του ψυχισμού - Η Έρευνα στην Ψυχοσωματική.

Μορφή και εκβάσεις διδασκαλίας: Το μάθημα διδάσκεται σε συνδυασμό με ανάθεση εργασιών προς επεξεργασία από τους φοιτητές κατανεμημένες σε 12 θεματολογικές ενότητες, οι οποίες παρουσιάζονται στο τέλος του μαθήματος υπό μορφή μικρού συνεδρίου. Μετά το πέρας του μαθήματος οι φοιτητές θα μπορούν να αναγνωρίζουν την ψυχιατρική συμπτωματολογία των σωματικά πασχόντων, τις ψυχολογικές τους αντιδράσεις στη νόσο και τον τρόπο με τον οποίο η σωματική νόσος εντάσσεται στο αφήγημα ζωής του ασθενούς, τα λεγόμενα "λειτουργικά" σύνδρομα και τις σωματοποιητικές διαταραχές και τον τρόπο αντιμετώπισής τους, θα γνωρίζουν τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζεται ο σωματικά πάσχων, τον τρόπο με τον οποίο μεταφέρονται κακά νέα στον ασθενή, τον τρόπο προσέγγισης του ασθενούς που πονά ή που πενθεί ή πεθαίνει, τη δυναμική της σχέσης ιατρού-ασθενούς, καθώς και βασικές αρχές ηθικής και δεοντολογίας και διαστάσεις της έρευνας στην ψυχοσωματική ιατρική, ενώ θα μπορούν να αναζητούν έγκυρη βιβλιογραφική πληροφορία σχετική με το θέμα.

Ώρες εκπαίδευσης για κάθε φοιτητή: 26

Παρέχεται από το 8o Εξάμηνο Σπουδών

ECTS: 2

Αντικείμενο του μαθήματος: Η μελέτη και μεταφορά γνώσεων σχετικά με την ανοσολογία, την ανοσοκαταστολή και τις βασικές αρχές που διέπουν τις μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων με έμφαση στις μεταμοσχεύσεις νεφρού, ήπατος, παγκρέατος, λεπτού εντέρου, καρδιάς και πνευμόνων.

Περιεχόμενο του Μαθήματος: Ιστορία των μεταμοσχεύσεων. Βασικές αρχές ανοσολογίας στην μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων. Βασικές αρχές ανοσοκαταστολής. Μέθοδοι συντήρησης μοσχευμάτων. Παθοφυσιολογία του συνδρόμου ισχαιμίας-επαναιμάτωσης και κλινικές εφαρμογές. Απόρριψη μοσχεύματος. Μεταμόσχευση νεφρού: αίτια νεφρικής ανεπάρκειας τελικού σταδίου, ανοσολογική αντίδραση, πηγές νεφρικών μοσχευμάτων, επιλογή λήπτη, τεχνική χειρουργικών επεμβάσεων, μετεγχειρητικές επιπλοκές, απόρριψη μοσχεύματος. Μεταμόσχευση ήπατος: αίτια ηπατικής ανεπάρκειας τελικού σταδίου, προεγχειρητική εκτίμηση ηπατοπαθούς, ενδείξεις μεταμόσχευσης ήπατος, είδη δοτών, επιλογή δότου, χειρουργική τεχνική, ανοσοκατασταλτική θεραπεία, μετεγχειρητικές επιπλοκές, απόρριψη μοσχεύματος, ηπατοκυτταρικός καρκίνος και μεταμόσχευση ήπατος, μελλοντική κατεύθυνση μεταμόσχευσης ήπατος. Μεταμόσχευση παγκρέατος: ενδείξεις, ανοσολογική αντίδραση, επιλογή λήπτη, τεχνικές χειρουργικών επεμβάσεων, μετεγχειρητικές επιπλοκές, απόρριψη μοσχεύματος. Συνδυασμένη μεταμόσχευση νεφρού-παγκρέατος. Μεταμόσχευση λεπτού εντέρου: σύνδρομο βραχέος εντέρου, ενδείξεις μεταμόσχευσης, ανοσολογική αντίδραση, επιλογή λήπτη, τεχνικές χειρουργικών επεμβάσεων, μετεγχειρητικές επιπλοκές, απόρριψη μοσχεύματος. Μεταμόσχευση καρδιάς: ενδείξεις, επιλογή λήπτη, χειρουργική τεχνική, μετεγχειρητικές επιπλοκές, απόρριψη μοσχεύματος. Συνδυασμένη μεταμόσχευση καρδιάς-πνευμόνων. Μεταμόσχευση πνεύμονα: ενδείξεις, επιλογή λήπτη, τεχνική επέμβασης, μετεγχειρητικές επιπλοκές, απόρριψη μοσχεύματος.

Μορφή και εκβάσεις διδασκαλίας: Το μάθημα διδάσκεται σε μορφή διαλέξεων, από έδρας, ενώ παράλληλα οι φοιτητές αναλαμβάνουν την παρουσίαση ενός πρόσφατου επιστημονικού άρθρου, πάνω σε κάποιο θέμα αιχμής των μεταμοσχεύσεων συμπαγών οργάνων. Παράλληλα δίνεται η ευκαιρία στους φοιτητές να παρακολουθήσουν τις πολυοργανικές λήψεις μοσχευμάτων από αποβιώσαντα δότη και τις μεταμοσχεύσεις νεφρού από ζώντα ή αποβιώσαντα δότη, που λαμβάνουν χώρα το εξάμηνο που γίνεται το μάθημα. Επίσης, ενθαρρύνονται να συμμετέχουν στις ερευνητικές δραστηριότητες τις σχετικές με μεταμόσχευση οργάνων, στο πειραματικό χειρουργείο. Μετά το πέρας του μαθήματος οι φοιτητές έχουν επαρκείς γνώσεις ανοσολογίας των μεταμοσχεύσεων, των κύριων ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων που χρησιμοποιούνται, καθώς και των κύριων ενδείξεων και αποτελεσμάτων για τις μεταμοσχεύσεις των συμπαγών οργάνων.

Ώρες εκπαίδευσης για κάθε φοιτητή: 26

Παρέχεται από το 8o Εξάμηνο Σπουδών

ECTS: 2

Περισσότερα Άρθρα...