Πανεπιστημιούπολη, TK 45110, Ιωάννινα
26510 07436

Main Menu

Αντικείμενο και αναλυτικά το περιεχόμενο του μαθήματος: Παθοφυσιολογία της αθηρωματικής νόσου, Παθοφυσιολογία και θεραπεία της υπέρτασης, Ουρική αρθρίτιδα και οστεοπόρωση, Φυσιολογία των λιπιδίων και παθοφυσιολογία των δυσλιπιδαιμιών, Μεταβολικό σύνδρομο, Διαταραχές της ομοιοστασίας του Κ+ και Na+, Διαταραχές της οξεοβασικής ισορροπίας, Σακχαρώδης διαβήτης (διάγνωση, επιπλοκές, θεραπεία), Άλλα μεταβολικά νοσήματα (πορφυρίες, αιμοχρωμάτωση, ν. Wilson, νοσήματα εναπόθεσης γλυκαγόνου, λιποδυστροφίες, v. Gaucher)

Μορφή και εκβάσεις διδασκαλίας: Το μάθημα διδάσκεται με διαλέξεις από αμφιθεάτρου διάρκειας δύο ωρών μια φορά την εβδομάδα. Δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην κατανόηση των μεταβολικών νοσημάτων που είναι ιδιαίτερα συχνά στην κλινική πράξη και κυρίως στην αθηρωματική νόσο και τους παράγοντες κινδύνου για την έναρξη και εξέλιξη της, καθώς και στις διαταραχές της οξεοβασικής ισορροπίας και των ηλεκτρολυτών που αποτελούν πρόκληση για τον κλινικό γιατρό ανεξάρτητα από την ειδικότητα του.

Ώρες εκπαίδευσης για κάθε φοιτητή: 26

Εξάμηνο Σπουδών: 10ο

ECTS: 2

Αντικείμενο του μαθήματος: Η μελέτη και μεταφορά γνώσεων σχετικά με τη διάγνωση και θεραπεία της οξείας και χρόνιας μυελογενούς λευχαιμίας, που περιλαμβάνει παράλληλη απόκτηση βασικών γνώσεων εφαρμοσμένης μοριακής βιολογίας, χειρισμού μικροσκοπίου, ιατρικής των μεταγγίσεων, διάγνωσης και αντιμετώπισης λοιμώξεων σε ανoσοκατασταλμένους ασθενείς, βασικές αρχές αλλογενούς μεταμόσχευσης αιμοποιητικών κυττάρων και τέλος βασικές αρχές κλινικής έρευνας.

Περιεχόμενο του Μαθήματος: Επιδημιολογία & ταξινόμηση Λευχαιμιών κατά το σύστημα WHO. Κλινική εικόνα & μοριακοί μηχανισμοί λευχαιμογένεσης. Ενημέρωση και παρακολούθηση ασθενούς. Διάγνωση Λευχαιμίας/το λευχαιμικό κύτταρο: μορφολογικά στοιχεία περιφερικού αίματος και μυελού. Αλλογενής Μεταμόσχευση Αρχέγονων Αιμοποιητικών κυττάρων: βασικές αρχές, ενδείξεις και διαδικασία. Θεραπευτική προσέγγιση και επιλογές. Εφαρμοζόμενες κυτταρογενετικές και μοριακές αναλύσεις: καρυτότυπος, qPCR, ελάχιστη υπολειπόμενη νόσος. Videos τεχνικών ορθής φλεβοκέντησης, ΟΜΒ και μυελικής αναρρόφησης και τοποθέτησης κεντρικής φλεβικής γραμμής. Κλινική και μεταφραστική έρευνα, διεθνή ερευνητικά δίκτυα. Επίδειξη κυτταρομετρίας ροής σε δείγματα οξείας μυελοειδούς λευχαιμίας: σε ομάδες 3 φοιτητών. Επίδειξη διαδικασίας biobanking δειγμάτων ασθενών, PCR χιμαιρικού μεταγράφου PML/RARA: σε ομάδες 3 φοιτητών. Επίδειξη μελέτης μυελογράμματος. Εκπαιδευτική επίδειξη μικροσκόπησης: 8-10 επιχρίσματα ΟΜΛ & ΧΜΛ. Παρακολούθηση διαγνωστικού και θεραπευτικού κλινικού χειρισμού ασθενών με οξεία λευχαιμία. Συμμετοχή σε διενέργεια οστεομυελικής βιοψίας και μυελικής αναρρόφησης. Συμμετοχή σε προετοιμασία και χορήγηση κυτταροτοξικής χημειοθεραπείας και υπομεθυλιωτικής θεραπείας.

Μορφή και εκβάσεις διδασκαλίας: Το μάθημα διδάσκεται σε συνδυασμό με κλινική και εργαστηριακή άσκηση σε μικρές ομάδες φοιτητών. Μετά το πέρας του μαθήματος οι φοιτητές θα μπορούν να αναγνωρίζουν την κλινική εικόνα, αλλά και την αιματολογική εικόνα της λευχαιμίας στο μικροσκόπιο, να συζητούν με τον ασθενή και την οικογένεια για τη διάγνωση και τη πρόγνωση της συγκεκριμένης μορφής λευχαιμίας, να διαχειρίζονται με τη δέουσα προσοχή τον λευχαιμικό ασθενή, να μπορούν να εφαρμόσουν μυελική αναρρόφηση και μυελόγραμμα, να αποκτήσουν βασική εμπειρία σε εφαρμοζόμενες διαγνωστικές μοριακές τεχνικές, να μπορούν να γράψουν κάτω από διδακτική επιτήρηση βασικό σχήμα χημειοθεραπείας και να επιμεληθούν τη χορήγησή του, να διαχειριστούν μετάγγιση αίματος και αιμοπεταλίων και να αναζητούν έγκυρη βιβλιογραφική πληροφορία σχετική με το θέμα.

Ώρες εκπαίδευσης για κάθε φοιτητή: 27

Εξάμηνο εκπαίδευσης: 10ο

ECTS: 2

Αντικείμενο: Σκοπός του μαθήματος είναι η κατά επαγωγικό τρόπο διδασκαλία των διαφόρων διαταραχών των ενδοκρινών αδένων κατά ομάδες, με βάση κοινούς παθογενετικούς μηχανισμούς, ώστε ο φοιτητής να κατανοήσει καλύτερα τις κλινικές εκδηλώσεις νόσων και συνδρόμων, που μπορεί να αφορούν και περισσότερους από ένα ενδοκρινείς αδένες.

Περιεχόμενο του Μαθήματος:

1. Οργανοειδική αυτοανοσία

  • αρχές οργανοειδικής αυτοανοσίας
  • αυτοάνοσο πολυοαδενικό σύνδρομο (τύπου Ι, ΙΙ , ΙΙΙ)
  • αυτοάνοση θυρεοειδική νόσος
  • αυτοάνοσος διαβήτης (τύπου Ι, LADA)

2. Υπερπλασία/νεοπλασία ενδοκρινών αδένων

  • σύνδρομο πολλαπλής ενδοκρινικής νεοπλασίας (τύπου 1 και 2)
  • οζώδης θυρεοειδική νόσος
  • τυχαίοι όγκοι επινεφριδίων

3. Αντίσταση οργάνων στόχων σε ορμονική δράση

  • αντίσταση στη δράση στεροειδικών ορμονών/ορμονών του φύλου
  • αντίσταση στη δράση θυρεοειδικών ορμονών
  • αντίσταση στη δράση πεπτιδικών ορμονών

4. Ανεπάρκεια ενζύμων ορμονογένεσης-μεταβολισμού ορμονών

  • ανεπάρκεια ενζύμων στερεοειδογένεσης
  • ανεπάρκεια ενζύμων σύνθεσης θυρεοειδικών ορμονών
  • ανεπάρκεια ενζύμων μεταβολισμού ορμονών

5. Διαταραχές ενεργειακής ομοιοστασίας/ομοιοστασίας γλυκόζης

  • ο ρόλος του λιπώδους ιστού στην ενεργειακή ομοιοστασία
  • λιποδυστροφίες
  • αντίσταση στην ινσουλίνη-διαβήτης τύπου 2

6. Διαταραχές οστικού μεταβολισμού

  • ορμονική ρύθμιση οστικού μεταβολισμού
  • βιταμίνη D – πλειοτρόπες δράσεις
  • οστεομαλακία – οστεοπόρωση

Μορφή και εκβάσεις διδασκαλίας: Στο τέλος κάθε διδακτικής ενότητας, που παρουσιάζεται με ηλεκτρονικό τρόπο γίνεται παρουσίαση-συζήτηση συναφών κλινικών περιστατικών. Έτσι ο φοιτητής θα έχει ολοκληρωμένη κλινική εικόνα των διαφόρων νόσων. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα, σε όσους φοιτητές το επιθυμούν, να αναπτύξουν υπό τη μορφή ανασκόπησης της βιβλιογραφίας διάφορα θέματα της επιλογής τους στο αντικείμενο της ενδοκρινολογίας και του διαβήτη. Στο τέλος του διδακτικού προγράμματος γίνεται η παρουσίαση των εργασιών ενώπιον των διδασκόντων και των συμφοιτητών τους.

Ώρες εκπαίδευσης για κάθε φοιτητή: 26

Εξάμηνο Σπουδών: 10ο

ECTS: 2

Αντικείμενο του μαθήματος: Η παροχή θεωρητικών γνώσεων στους φοιτητές της Ιατρικής επειδή η εφηβική ηλικία έχει πολλές ιδιαιτερότητες και διαφορές από τις άλλες ηλικίες.

Περιεχόμενο του μαθήματος: Χαρακτηριστικά εφήβων. Αύξηση και ανάπτυξη και διαταραχές αυτών (καθυστέρηση – επιτάχυνση ύψους). Ψυχοκοινωνική και γνωστική ανάπτυξη. Ορμονολογική εξέλιξη – στάδια ενήβωσης κατά Tanner. Διαταραχές ενήβωσης (πρώιμη – καθυστερημένη ήβη). Διαταραχές πρόσληψης τροφής (νευρογενής ανορεξία, βουλιμία), παχυσαρκία. Συμπεριφορές υψηλού κινδύνου (κατάχρηση αλκοόλ, ναρκωτικά, βία, επικίνδυνη σεξουαλικότητα, κάπνισμα, οδήγηση χωρίς εμπειρία, χρήση συμπληρωμάτων διατροφής , doping). Κατάθλιψη, αυτοκτονικός ιδεασμός. Διαταραχές μαστών (έκτοπες θηλές , αμαστία, γυναικομαστία, καλοήθεις – κακοήθεις εξεργασίες. Εμβολιασμοί στην εφηβεία. Λοιμώδη νοσήματα. Υπέρταση. Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Δερματολογικά προβλήματα (ακμή, ψωρίαση). Διαταραχές γεννητικών οργάνων αρρένων. Ογκολογικά και αιματολογικά προβλήματα. Μετάβαση από την εφηβεία στην ενήλικη ζωή. Διαδίκτυο (χρήση, εθισμός, ασφάλεια). Εφηβεία και άθληση. Χρόνια νοσήματα.

Μορφή και εκβάσεις διδασκαλίας: Το μάθημα διδάσκεται δύο φορές την εβδομάδα σε ομάδες φοιτητών για διάστημα 12 εβδομάδων. Καθημερινά γίνεται κλινική εκπαίδευση στην Παιδιατρική Κλινική και στα εξωτερικά ιατρεία. Οι φοιτητές αντλούν θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις υπό την καθοδήγηση του υπεύθυνου του μαθήματος και άλλων μελών ΔΕΠ με στόχο τη διαγνωστική προσέγγιση των περισσότερων νοσημάτων της εφηβικής ηλικίας.

Ώρες εκπαίδευσης για κάθε φοιτητή: 26

Εξάμηνο Σπουδών: 10ο

ECTS: 2

Αντικείμενο του Μαθήματος: Στόχος του μαθήματος είναι η συστηματική παρουσίαση των βασικών αρχών και ειδικών θεμάτων της γυναικολογικής ογκολογίας.

Περιεχόμενο του μαθήματος: Ενδοεπιθηλιακές νεοπλασίες και καρκίνος του αιδοίου & του κόλπου. Κυτταρολογική εξέταση κολπικών και τραχηλικών επιχρισμάτων: μοριακοί δείκτες. Ενδοεπιθηλιακές νεοπλασίες (CIN) και διηθητικός καρκίνος του τραχήλου της μήτρας. Εμβόλια κατά του HPV. Καλοήθεις και κακοήθεις νεοπλασίες του σώματος της μήτρας: Συντηρητική αντιμετώπιση. Διατήρηση της γονιμότητας στον γυναικολογικό καρκίνο. Ο λεμφαδένας φρουρός στη γυναικολογική ογκολογία. Καλοήθεις και οριακής κακοήθειας όγκοι ωοθηκών. Καρκίνος των ωοθηκών: Μοριακή βάση. Παθολογία του μαστού-χειρουργική αντιμετώπιση: ο ρόλος της ογκοπλαστικής χειρουργικής και του λεμφαδενικού καθαρισμού.

Μορφή και εκβάσεις διδασκαλίας: Το μάθημα περιλαμβάνει διαλέξεις και προβολές video. Στο τέλος του μαθήματος οι φοιτητές θα πρέπει να είναι σε θέση να εκτιμούν αδρώς την κατάσταση ενός γυναικολογικού ογκολογικού ασθενούς και να μπορούν να οριοθετηθούν σε μια επέμβαση γυναικολογικής ογκολογίας. Η αξιολόγηση των φοιτητών θα περιλαμβάνει εκπόνηση ανασκόπησης πάνω σε καθημερινά θέματα Γυναικολογικής Ογκολογίας.

Ώρες εκπαίδευσης για κάθε φοιτητή: 26

Εξάμηνο εκπαίδευσης: 10ο

ECTS: 2

Περισσότερα Άρθρα...