Πανεπιστημιούπολη, TK 45110, Ιωάννινα
26510 07436

Main Menu

Αντικείμενο του μαθήματος: Η γνώση και η συστηματική μελέτη των Νοσοκομειακών Λοιμώξεων.

Περιεχόμενο μαθήματος: Γενικά περί Νοσοκομειακών Λοιμώξεων (Ν.Λ.): Ορισμός, Πηγές και τρόποι μετάδοσης της λοίμωξης, Παράγοντες κινδύνου. Επιδημιολογία και κόστος Ν.Λ. Νοσοκομειακές Λοιμώξεις με βάση την εντόπιση και Ν.Λ. σε ειδικές ομάδες. Ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών. Πολυανθεκτικοί παθογόνοι μικροοργανισμοί. Ο ρόλος του Κλινικού Μικροβιολογικού Εργαστηρίου στον έλεγχο των Ν.Λ. Επιδημίες, διερεύνηση και εφαρμογή μέτρων ελέγχου. Εποπτεία και έλεγχος Ν.Λ. Καταγραφή των Ν.Λ. Αρχές πρόληψης και Υγιεινής. Αποικισμός των ασθενών από MDR. Έλεγχος μικροβιακού φορτίου του προσωπικού και του περιβάλλοντος του Νοσοκομείου.

Μορφή και εκβάσεις διδασκαλίας: Διδασκαλία σε διαλέξεις και εργαστηριακές ασκήσεις. Το τελικό επίπεδο γνώσης των φοιτητών τους δίνει τη δυνατότητα της αναγνώρισης και μελέτης των Ν.Λ., τους τρόπους επιτήρησης, καταγραφής, αντιμετώπισης και πρόληψης αυτών.

Ώρες εκπαίδευσης για κάθε φοιτητή: 30

Παρέχεται από το 6o Εξάμηνο Σπουδών

ECTS: 2

Αντικείμενο του μαθήματος: Μελέτη όλων των παραγόντων (μικροβιολογικών, χημικών, φυσικών) που επηρεάζουν την υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων, προκαλώντας νόσο στον άνθρωπο.

Περιεχόμενο του Μαθήματος: Βιολογικοί (μικροοργανισμοί-τοξίνες), φυσικοχημικοί (τοξικές ουσίες) επιμολυντές των τροφίμων, εγκατάσταση τους στα τρόφιμα, επιπτώσεις στην υγεία. Τρόποι συντήρησης τροφίμων, προβλήματα από σύγχρονες επεξεργασίες πολύ υψηλών ή χαμηλών θερμοκρασιών, σε κενό ή τροποποιημένη ατμόσφαιρα, που ευνοούν ανάπτυξη μικροοργανισμών. Τοξίνες βακτηρίων, μυκήτων, κυανοφυκών. Βραχυπρόθεσμες-μακροπρόθεσμες συνέπειες στην υγεία από κατάλοιπα φαρμακευτικών ουσιών (φυτοφάρμακα, εντομοκτόνα, παρασιτοκτόνα, αντιβιοτικά), συντηρητικά και προσθετικά. Επιπτώσεις του μολυσμένου περιβάλλοντος στην διατροφική αλυσίδα, αναδυόμενα τροφιμογενή/υδατογενή νοσήματα, μηχανισμοί πρόληψης/ελέγχου, ισχύουσα νομοθεσία, οδηγίες Π.Ο.Υ. Τρόποι ανεύρεσης μικροοργανισμών και τοξινών σε τρόφιμα και νερά.

Μορφή και εκβάσεις διδασκαλίας: Διδασκαλία σε συνδυασμό με εργαστηριακή άσκηση. Άντληση θεωρητικών/πρακτικών γνώσεων στον τομέα προστασίας της δημόσιας υγείας. Το τελικό επίπεδο γνώσεών τους επιτρέπει την έγκαιρη εντόπιση, διάγνωση και αντιμετώπιση τροφιμογενών και υδατογενών νοσημάτων.

Ώρες εκπαίδευσης για κάθε φοιτητή: 26

Παρέχεται από το 6o Εξάμηνο Σπουδών

ECTS: 2

Το μάθημα στο e-course

Αντικείμενο του Μαθήματος: Αποτελεί η κατανόηση των μηχανισμών αλληλεπίδρασης της ιοντίζουσας ακτινοβολίας με το βιολογικό υλικό και η βιολογική τους έκφραση. Η εφαρμογή σωστής ακτινοθεραπείας, με αποτέλεσμα την καταστροφή του όγκου, χωρίς την βλάβη των γύρω φυσιολογικών ιστών, αποτελεί αντικείμενο του μαθήματος της Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, επίσης.

Περιεχόμενο του Μαθήματος: 1. Βασικές Αρχές Ακτινοβιολογίας: Στάδια δράσης της ακτινοβολίας, γραμμικά μεταφερόμενη ενέργεια, σχετική βιολογική αποτελεσματικότητα, καμπύλες επιβίωσης κυττάρων, κυτταρικός κύκλος και ακτινοβολία, η δράση του οξυγόνου κατά την ακτινοβόληση, μηχανισμοί επιδιόρθωσης του DNA, ακτινοευαισθητοποιές ουσίες, ακτινοπροσττευτικές ουσίες, ρυθμός δόσης της ακτινοβόλησης, η δράση της ακτινοβολίας στους ιστούς, ακτινοπροστασία. 2. Βασικές Αρχές Ακτινοφυσικής: Τρόπος παραγωγής της ιοντίζουσας ακτινοβολίας (σωματιδιακής, ηλεκτρομαγνητικής), δέσμες ακτινοβολιών χρησιμοποιούμενων στην κλινική πράξη, πλάνο ακτινοθεραπείας. 3. Αρχές Ακτινοθεραπείας: Θεραπευτικός λόγος, απαιτούμενες δόσεις ακτινοθεραπείας στην κλινική πράξη για τον έλεγχο του όγκου, ενδείξεις ακτινοθεραπείας, ακτινοαντοχή και ακτινοευαισθησία του όγκου, δόσεις ανοχής των φυσιολογικών ιστών, τροποποιητές της ακτινικής ευαισθησίας, κλασματοποίηση της δόσης ακτινοβόλησης, σύγχρονες ακτινοθεραπευτικές τεχνικές ακτινοβόλησης (IMRT, IGRT), βραχυθεραπεία, στερεοτακτική ακτινοχειρουργική, συνδυασμός ακτινοθεραπείας με χειρουργική και χημειοθεραπεία.

Μορφή και εκβάσεις διδασκαλίας: Το μάθημα διδάσκεται αρχικά με παρουσιάσεις από αμφιθεάτρου. Στην συνέχεια, ομάδες φοιτητών αποτελούμενες από 4-5 άτομα η κάθε μία, προσέρχονται στο Ακτινοθεραπευτικό Τμήμα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, για την κλινική άσκηση. Εκεί παρακολουθούν τις δραστηριότητες το Τμήματος: Την παρακολούθηση των ασθενών που υποβάλλονται σε Ακτινοθεραπεία, αλλά και αυτών που έχουν υποβληθεί. Παρακολουθούν κατά τον σχεδιασμό της ακτινοθεραπείας τον ορισμό του όγκου και των φυσιολογικών ιστών, στον εξομοιωτή Αξονικό Τομογράφο, καθώς επίσης και τον ορισμό των πεδίων ακτινοβόλησης. Παρακολουθούν την τοποθέτηση των ασθενών στον εξομοιωτή, αλλά και στον γραμμικό επιταχυντή, στην θέση θεραπείας. Επίσης, παρακολουθούν την διαδικασία εφαρμογής της βραχυθεραπείας. Στο τέλος της εκπαίδευσής τους, οι φοιτητές πρέπει να γνωρίζουν τις βασικές αρχές της Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας.

Ώρες εκπαίδευσης για κάθε φοιτητή: 26

Εξάμηνο εκπαίδευσης: 6ο

ECTS: 2

Αντικείμενο του μαθήματος: Το μάθημα επιλογής «Θέματα Κλινικής Φαρμακολογίας» περιγράφει την πρακτική εφαρμογή μεμονωμένων φαρμάκων ή ομάδων φαρμάκων στη θεραπευτική αντιμετώπιση συγκεκριμένων νοσολογικών οντοτήτων. Με αυτήν την έννοια, θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι αποτελεί εισαγωγή στη Θεραπευτική, την οποία θα διδαχθούν με λεπτομέρειες οι φοιτητές αργότερα κατά τη διάρκεια του ΣΤ΄έτους, στα πλαίσια της κλινικής τους άσκησης στο Νοσοκομείο (τα καλούμενα «τρίμηνα»).

Περιεχόμενο του Μαθήματος: Η διδασκαλία εστιάζεται στην περιγραφή θεραπευτικών πρωτοκόλλων και στην ανάλυση της λογικής για την επιλογή των φαρμάκων που περιλαμβάνουν αυτά τα πρωτόκολλα. Κατά συνέπεια, το μάθημα επιλογής «Θέματα Κλινικής Φαρμακολογίας» επεκτείνει τις γνώσεις των φοιτητών πέραν των καθαρά θεωρητικών πλαισίων των δύο εξαμηνιαίων μαθημάτων «Ιατρική Φαρμακολογία Ι και ΙΙ». Ορισμένα ενδεικτικά κεφάλαια που καλύπτονται στα πλαίσια αυτού του μαθήματος είναι τα ακόλουθα: Συνδυασμός αναισθητικών φαρμάκων, Αντιμετώπιση εμφράγματος μυοκαρδίου, Υπέρταση, Πεπτικό έλκος, Αντιβιοτικά στη χειρουργική, Βασικές αρχές συνδυασμού φαρμάκων στην αντικαρκινική θεραπεία, Φάρμακα και γονιμότητα, Αναπνευστική ανεπάρκεια, Αντιμετώπιση πόνου, Φάρμακα και νεφροί, Φάρμακα εκφυλιστικών αλλοιώσεων του ΚΝΣ, Κατάχρηση αναβολικών στον αθλητισμό, κ.ά.

Μορφή και εκβάσεις διδασκαλίας: Στόχος είναι η ανάπτυξη κριτηρίων για τον συνδυασμό διαφορετικών φαρμάκων, σε κοινά θεραπευτικά σχήματα, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις ενδεχόμενες αλληλεπιδράσεις, είτε ευεργετικές (αύξηση της αποτελεσματικότητας των επί μέρους φαρμάκων) είτε ανεπιθύμητες (αύξηση των παρενεργειών και της τοξικότητας των επί μέρους φαρμάκων). Με αυτόν τον τρόπο οι φοιτητές αφενός εμπλουτίζουν τις γνώσεις τους και αφετέρου είναι σε θέση να κατανοήσουν και να ερμηνεύσουν τα σύγχρονα θεραπευτικά πρωτόκολλα.

Ώρες εκπαίδευσης για κάθε φοιτητή: 26

Εξάμηνο εκπαίδευσης: 6ο

ECTS: 2

Αντικείμενο του μαθήματος: Εξοικείωση με την υπερηχοκαρδιογραφία με τρόπο δυναμικό και δόμηση της αντίστοιχης ικανότητας διαγνωστικής προσέγγισης.

Περιεχόμενο του Μαθήματος: Αρχές υπερηχοκαρδιογραφίας – Υπερηχογραφική ανατομία καρδιάς, Αξιολόγηση ασθενών για μη καρδιοχειρουργική επέμβαση (guidelines), αξιολόγηση και ρύθμιση βηματοδοτών, απινιδιστών, αξιολόγηση λειτουργικότητας της καρδιάς (ΤΤΕ), Εκτίμηση: συστολικής λειτουργίας ΑΡ κοιλίας, της ΑοV & MV, ανευρυσμάτων θωρακικής αορτής, Echo calculations, ογκαιμικής κατάστασης και συμβαμάτων (TEE).

Μορφή και εκβάσεις διδασκαλίας: Το μάθημα διδάσκεται με: παραδόσεις αμφιθεάτρου με έμφαση στη συζήτηση περιστατικών, κλινική άσκηση hand-on στη χειρουργική αίθουσα και στη Μετεγχειρητική Μονάδα. Οι φοιτητές θα μάθουν να αξιολογούν την υπερηχοκαρδιογραφική μελέτη, να παρακολουθούν την χρήση της ως διεγχειρητικό monitoring και να περιγράψουν κρίσιμα περιεγχειρητικά συμβάματα. Τα αποτελέσματα της εκπαίδευσης θα αξιολογούνται με προφορικές εξετάσεις σε αξιολόγηση περιστατικών.

Ώρες εκπαίδευσης για κάθε φοιτητή: 26

Εξάμηνο Σπουδών: 10ο

ECTS: 2

Περισσότερα Άρθρα...