Πανεπιστημιούπολη, TK 45110, Ιωάννινα
26510 07436

Main Menu

"Αντοχή της Klebsiella pneumoniae στα αντιβιοτικά"

Περίληψη

Η Klebsiella pneumoniae είναι ένα σημαντικό παθογόνο βακτήριο, ανθεκτικό σε πολλαπλά φάρμακα (MDR) και αποτελεί σημαντική πηγή νοσοκομειακών λοιμώξεων που συνδέονται με υψηλή νοσηρότητα και θνητότητα.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, υπήρξε αύξηση της αντοχής στελεχών Κ.pneumoniae σε ένα ευρύ φάσμα αντιβιοτικών με υπεύθυνα γονίδια τα εξής: KPC, NDM-1 KAI OXA-48. Αντιβιοτικά που χρησιμοποιούνται για την θεραπεία λοιμώξεων είναι τα β-λακταμικά αντιβιοτικά, μόνα τους ή σε συνδυασμό με αναστολείς των β-λακταμασών, όπως κεφαλοσπορίνες, καρβαπενέμες, τιγεκυκλίνη, πολυμυξίνες, κινολόνες και αμινογλυκοσίδες. Η διερεύνηση γίνεται με φαινοτυπικές και με μοριακές μεθόδους. Η επιδημιολογική μελέτη αποδεικνύει ότι υπάρχει παγκόσμια διασπορά, με σπορδική και με ενδημική εξάπλωση. Η αναγνώριση μοναδικών δεικτών για συγκεκριμένους κλώνους υψηλού κινδύνου θα βοηθήσει στην αποτελεσματική ανεύρεση των φορέων, στον έλεγχο της μετάδοσης και θα βελτιώσει τη διάγνωση.

ΚΟΥΠΙΔΟΥ Γεωργία

"Χρωμοσωμική αστάθεια σε καλλιέργειες εμβρυονικών βλαστικών κυττάρων"

Περίληψη

Η παρούσα διπλωματική εργασία αφορά μία βιβλιογραφική επισκόπηση σχετικά με τα βλαστικά κύτταρα και, πιο συγκεκριμένα, τα εμβρυονικά βλαστικά κύτταρα. Παράλληλα, γίνεται προσπάθεια μελέτης της γονιδιακής τους αστάθειας. Αρχικά, περιγράφονται τα χαρακτηριστικά των βλαστικών κυττάρων, όπως επίσης και οι διάφοροι τύποι τους (εμβρυικά, εμβρυονικά, ενήλικα, αμνιακά επιθηλιακά και βλαστικά κύτταρα ομφάλιου λώρου).

Ιδιαίτερη βάση δίνεται στα ενήλικα βλαστικά κύτταρα και τις υποκατηγορίες τους, όπου συνοψίζονται οι κύριες ιδιότητές τους. Με αυτόν τον τρόπο, ολοκληρώνεται η περιγραφή των βλαστικών κυττάρων. Στην συνέχεια, πραγματοποιείται μία ανάλυση δύο βασικών χαρακτηριστικών των βλαστικών κυττάρων, της διαφοροποίησης και της αυτό-ανανέωσης, όπως επίσης και της διαίρεσής τους και της πλαστικότητας που εμφανίζουν. Η επισκόπηση της βιολογίας τους ολοκληρώνεται με την περιγραφή των φωλεών και τον ρόλο τους στην στρατολόγηση αυτού του είδους των κυττάρων. Η δε δράση τους αυτή συνδέεται με μια πιο εφαρμοσμένη πρακτική τους χρήση, την αναγέννηση ιστών. Σκόπιμη θεωρήθηκε και η συμπερίληψη πληροφοριών σχετικά με τα καρκινικά βλαστικά κύτταρα. Η απόδοση του ορισμού τους και των πιο καλά μελετημένων χαρακτηριστικών τους έδωσε τη δυνατότητα σύγκρισής τους με τα φυσιολογικά βλαστικά κύτταρα. Η σύγκριση επεκτάθηκε και στην βιοενεργότητά τους και στον τρόπο με τον οποίο διαιρούνται. Μεγάλο μέρος της παρούσας εργασίας αφορά στην γονιδιακή αστάθεια. Εκτός από την περιγραφή του συγκεκριμένου όρου, παρουσιάζεται και μία λεπτομερής καταγραφή των βλαβών του DNA με τις οποίες σχετίζεται, όπως και οι μηχανισμοί που ενεργοποιούνται για την επιδιόρθωσή τους.

Τέλος, βάσει της υπάρχουσας διαθέσιμης βιβλιογραφίας, διερευνάται η επίδραση της γονιδιακής αστάθειας στα εμβρυονικά βλαστικά κύτταρα. Η επίδραση αυτή συγκρίνεται με την αντίστοιχη και άλλων τύπων βλαστικών κυττάρων (iPSC, ASCs). Η διπλωματική εργασία ολοκληρώνεται με μία ματιά στην σύγχρονη Αναγεννητική Ιατρική και συνοψίζει τα μέχρι τώρα κατορθώματά της στον τομέα των βλαστικών κυττάρων.

ΓΚΑΝΑΡΑ Νίκη

"Οι συγγενείς ανωμαλίες του ουροποιητικού συστήματος (CAKUT) ως πολυπαραγοντικά νοσήματα: γενετικοί, περιβαλλοντικοί και επιγενετικοί παράγοντες"

Περίληψη

Οι συγγενείς ανωμαλίες του ουροποιητικού συστήματος αποτελούν ένα φάσμα αναπτυξιακών αστοχιών, οι οποίες εμφανίζονται σε 3-7 γεννήσεις ανά χιλιάδα και συνιστούν περίπου το 23% των δυσμορφιών κατά τη γέννηση. Οι CAKUT αποτελούν την αιτία στην οποία οφείλεται το 40-50% της νεφρικής ανεπάρκειας τελικού σταδίου στον παιδικό πληθυσμό και το 7% στον ενήλικο πληθυσμό παγκοσμίως. Αυτή η ετερογενής ομάδα ασθενειών αποτελείται από πολλούς διαφορετικούς τύπους διαταραχών, από τις διάφορες μορφές νεφρικής δυσπλασίας και αγενεσίας μέχρι ποικίλες δυσμορφίες και αποφράξεις στους ουρητήρες.

Χάρις σε μακροχρόνια και ενδελεχή έρευνα, έχει διαπιστωθεί πως οι CAKUT οφείλονται σε μία πλειάδα παραγόντων, πολύ διαφορετικής προέλευσης μεταξύ τους, η διαταραχή των οποίων προκαλεί την εμφάνιση αυτών των ανωμαλιών. Οι παράγοντες αυτοί μπορεί να είναι κλασικοί γενετικοί παράγοντες, δηλαδή γονίδια και μεταλλάξεις τους, διάφοροι περιβαλλοντικοί παράγοντες, αλλά και επιγενετικοί παράγοντες. Οι τελευταίοι συνιστούν σε λειτουργικές παραλλαγές της γονιδιακής έκφρασης, χωρίς μεταβολή της αλληλουχίας του ανθρώπινου γονιδιώματος.

Σκοπός της μεταπτυχιακής εργασίας είναι η παρουσίαση και ανάλυση όλων των καθιερωμένων ή υποψηφίων παραγόντων που αποτελούν ή μπορούν να αποτελούν αιτίες πρόκλησης CAKUT, του τρόπου και της σημασίας επίδρασής τους στην εμφάνιση αυτών των ανωμαλιών, καθώς και των επόμενων κατευθύνσεων της αντίστοιχης έρευνας. Η εργασία στηρίζεται σε πρόσφατη βιβλιογραφία, ώστε να αποτυπώσει την τρέχουσα κατάσταση.

Το πρώτο κεφάλαιο της εργασίας περιλαμβάνει τη συνοπτική παρουσίαση της διαδικασίας οργανογένεσης των νεφρών και του υπολοίπου ουροποιητικού συστήματος με ιδιαίτερη μνεία στα σηματοδοτικά μονοπάτια που εμπλέκονται στα διάφορα στάδια της νεφρικής ανάπτυξης. Οι παράγοντες, οι οποίοι προκαλούν την εμφάνιση των CAKUT, επηρεάζουν την ανάπτυξη του ουροποιητικού συστήματος (πολλές φορές και άλλων συστημάτων), είτε μέσω επίδρασης με παραμέτρους που εμπλέκονται στα σηματοδοτικά μονοπάτια που ενεργοποιούνται κατά τη διάρκεια της νεφρικής ανάπτυξης, είτε αποτελώντας οι ίδιοι μέρος αυτών των μονοπατιών. Επομένως, η πλήρης κατανόηση, αυτών των συνδέσεων και αλληλεπιδράσεων, προϋποθέτει την παρουσίαση της νεφρογένεσης πριν την παρουσίαση και την ανάλυση των παραγόντων πρόκλησης CAKUT.

Το δεύτερο κεφάλαιο της εργασίας αποτελεί μία παρουσίαση των ποικίλλων μορφών CAKUT. Αποτυπώνεται κάθε ασθένεια με περιγραφή του φαινοτύπου της, της συχνότητας εμφάνισής της, καθώς και των μεθόδων διάγνωσης και αντιμετώπισής της. Η σύνδεση κάθε μίας από αυτές τις ασθένειες με κάποια / κάποιες αιτίες πρόκλησής τους γίνεται στο επόμενο κεφάλαιο.

Το τρίτο και τελευταίο κεφάλαιο της εργασίας εστιάζει στην παρουσίαση και ανάλυση των διάφορων ομάδων αιτιών πρόκλησης CAKUT, με αναφορά σε κάθε μεμονωμένο παράγοντα της κάθε ομάδας που πιθανόν να ενοχοποιείται για την εμφάνιση αυτών των ανωμαλιών. Γεγονός είναι πως παρά την έρευνα που έχει προηγηθεί σε αυτό το πεδίο, η διεθνής επιστημονική κοινότητα δεν έχει ομόφωνη άποψη ούτε για τη σημασία, ούτε για τη συχνότητα με τις οποίες σχετίζονται οι περισσότεροι εξ αυτών των παραγόντων με την πρόκληση CAKUT. Επιπλέον, μόνο ένα μικρό ποσοστό των καταγεγραμμένων περιπτώσεων CAKUT έχει οριστικά και αδιαμφισβήτητα αποδοθεί σε συγκεκριμένες αιτίες πρόκλησης, με την πλειοψηφία των περιπτώσεων να μην έχει εξακριβωθεί ακόμα που οφείλονται.

Εν τέλει, διαπιστώνεται πως ο δρόμος για την ταυτοποίηση, την κατανόηση και τη σύνδεση κάθε γενεσιουργού αιτίας πρόκλησης CAKUT με κάποια ή κάποιες από αυτές τις ανωμαλίες, είναι μακρύς ακόμα, με πολλή περισσότερη έρευνα να απαιτείται για την αποσαφήνιση των περισσότερων περιπτώσεων. Όμως, η επίτευξη αυτού του στόχου θα οδηγήσει στην καλύτερη κατανόηση των σηματοδοτικών μονοπατιών, τα οποία εμπλέκονται στην απορύθμιση της ανάπτυξης του ουροποιητικού συστήματος, και θα οδηγήσει στην ανάπτυξη καινοτόμων προγεννητικών διαγνωστικών, καθώς και θεραπευτικών προσεγγίσεων.

ΠΑΤΣΙΑΣ Χριστόδουλος

"Ο ρόλος της θεραπείας κυτταρικής υποκατάστασης με βλαστικά κύτταρα στο αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο"

Περίληψη

Το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο αποτελεί ένα από τα κύρια αίτια νοσηρότητας και θνητότητας παγκοσμίως. Μέχρι σήμερα η θρομβεκτομή και η θρομβόλυση αποτελούν τις ενδεδειγμένες μεθόδους θεραπείας βοηθώντας μόνο στην οξεία φάση και όχι στην αποκατάσταση. Τ

ο εγκεφαλικό επεισόδιο αποτελεί μια νευρολογική οντότητα απώλειας πολλών κυτταρικών υποτύπων. Οι κυτταρικές θεραπείες με βλαστικά κύτταρα φαίνεται να έχουν νευροπροστατευτικό ρόλο, περιορίζοντας τη φλεγμονώδη αντίδραση, καθώς και νευροαναγεννητικό ρόλο μετριάζοντας την απώλεια νευρώνων. Δεδομένου ότι η πιθανή χρήση της θεραπείας με βλαστοκύτταρα προτάθηκε για βελτιωμένη αποκατάσταση των λειτουργικών ελλειμμάτων δεν έχουν ακόμα κατανοηθεί οι μηχανισμοί πίσω από τα ευεργετικά τους αποτελέσματα.

Αν και οι περισσότερες μελέτες επιβεβαιώνουν τη βελτίωση της νευρικής λειτουργίας μετά τη χορήγηση διαφόρων βλαστοκυττάρων, πολλά κρίσιμα ζητήματα πρέπει να αντιμετωπιστούν πριν από την κλινική εφαρμογή

ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ Νικολέττα

"Αλληλούχιση νέας γενιάς και η συνεισφορά της στη διάγνωση του καρκίνου"

Περίληψη

Η παρούσα εργασία πραγματεύεται το θέμα της αλληλούχισης νέας γενιάς στον καρκίνο. Η εργασία ολοκληρώνεται μέσα από οκτώ κεφάλαια.

Αναλυτικά το πρώτο κεφάλαιο εστιάζει στον προσδιορισμό της αλληλούχισης του DNA κατά Sanger. Συγκεκριμένα παρουσιάζει την μέθοδο, την αλληλούχιση χρώσης-τερματιστή, την αυτοματοποίηση και προετοιμασία των δειγμάτων, τις προκλήσεις, τον προσδιορισμό αλληλούχισης κατά Sanger με μικρορευστά και τις εφαρμογές τεχνολογιών προσδιορισμού αλληλούχισης με μικρορευστά. Επίσης περιγράφεται ο σχεδιασμός συσκευών, η χημεία προσδιορισμού αλληλουχιών, οι πλατφόρμες και οι συγκρίσεις με άλλες τεχνικές προσδιορισμού αλληλούχισης. Το δεύτερο κεφάλαιο εστιάζει στην NGS, μία τεχνολογία αλληλούχισης επόμενης γενιάς. Το τρίτο κεφάλαιο παρουσιάζει τα κληρονομικά σύνδρομα καρκίνου και το τέταρτο κεφάλαιο αναλύει τη σωματική μετάλλαξη του καρκίνου καταλήγοντας σε συμπερασματικές παρατηρήσεις σχετικά με Gene-Panels για την ανάλυση σωματικών μεταλλάξεων και για τις αναλύσεις της υγρής βιοψίας. Το πέμπτο κεφάλαιο μελετά την φαρμακογενετική και το έκτο εστιάζει σε άλλες εφαρμογές και μελλοντικές κατευθύνσεις. Το έβδομο κεφάλαιο παρουσιάζει τους περιορισμούς και τις επιπλοκές του NGS στα γενετικά διαγνωστικά και ηθικά ζητήματα. Τέλος το όγδοο κεφάλαιο καταλήγει σε συμπερασματικές παρατηρήσεις.

ΓΡΑΒΟΥ Βασιλική

 

Περισσότερα Άρθρα...