Πανεπιστημιούπολη, TK 45110, Ιωάννινα
26510 07436

Main Menu

Home

Αντικείμενο του μαθήματος: Η κατανόηση του μοριακού σχεδιασμού της ζωής μέσω της μελέτης των σχέσεων δομής-λειτουργίας βασικών βιομορίων (DNA, RNA, πρωτεΐνες, λιπίδια μεμβρανών) και βασικών βιοχημικών λειτουργιών (πρόσληψη τροφών, μεταφορά οξυγόνου, πήξη αίματος, αναδιπλασιασμός και επιδιόρθωση DNA, πρωτεϊνοσύνθεση), καθώς και της συνάρτησης των διεργασιών αυτών με την φυσιολογική λειτουργία και την παθογένεση στον ανθρώπινο οργανισμό.

Περιεχόμενο του μαθήματος: Εισαγωγή στη Βιοχημεία: Αβιοτική προέλευση της ζωής. Μοριακή Εξέλιξη. Αρχές και εφαρμογές της Βιοπληροφορικής. Πρωτεΐνες: Δομή πρωτεϊνών. Σφαιρικές πρωτεΐνες. Ινώδεις πρωτεΐνες-Κολλαγόνο-Κερατίνες-Ελαστίνη. Αναδίπλωση πρωτεϊνών: Ελαττωματική αναδίπλωση και παθογένεια. Πειραματικές μέθοδοι απομόνωσης και μελέτης πρωτεϊνών στην έρευνα και στη διάγνωση. Ένζυμα: Βασικές αρχές και κινητική, μηχανισμοί ρύθμισης της δράσης των ενζύμων. Αιμοσφαιρίνη και αιμοσφαιρινοπάθειες, Ακολουθίες ενζυμικών αντιδράσεων: πέψη τροφών, πήξη αίματος. Λιπίδια και βιολογικές μεμβράνες: Διάβαση μέσω μεμβρανών, μεταφορικά συστήματα. Νουκλεϊνικά οξέα: Δομή και τοπολογία νουκλεϊνικών οξέων. Πειραματική μελέτη νουκλεϊνικών οξέων-γονιδίων. Τεχνολογία ανασυνδυασμένου DNA. Ροή της γενετικής πληροφορίας: Αντιγραφή και επιδιόρθωση του DNA. Βασική μεταγραφική μηχανή και βασικές αρχές γονιδιακής ρύθμισης. Σύνθεση και ωρίμανση του RNA. Μετάφραση-Γενετικός κώδικας.

Μορφή και εκβάσεις της διδασκαλίας: Το θεωρητικό μέρος του μαθήματος διδάσκεται μέσω παραδόσεων από έδρας και συμπληρώνεται με πρακτικές ασκήσεις. Οι φοιτητές αναμένεται να εξοικειωθούν με τη δομή και τη λειτουργία των βασικών βιομορίων της ζωής και να κατανοήσουν ότι οι δομές των βιομορίων εξυπηρετούν τη λειτουργία που επιτελούν και ότι οι κυτταρικές λειτουργίες «κτίζονται» πάνω στις ιδιότητες των μορίων. Στα πλαίσια αυτά, είναι σημαντικό να εμπεδωθεί ότι τόσο οι ποιοτικές αλλαγές της αλληλουχίας και της αρχιτεκτονικής των βιομορίων, όσο και η ποσοτική απορρύθμιση της γονιδιακής έκφρασης είναι θεμελιώδους σημασίας διαδικασίες και συνιστούν τη μοριακή βάση της σύγχρονης ιατρικής.

Ώρες εκπαίδευσης για κάθε φοιτητή: 127

Εξάμηνο εκπαίδευσης: 2°

ECTS: 6

Το μάθημα στο e-course