Πανεπιστημιούπολη, TK 45110, Ιωάννινα
26510 07436

Main Menu

Home

 

Φοιτητική Ομάδα Εθελοντικής Αιμοδοσίας (ΦOEA) Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

'Iδρυση: Tο 1980, ένα χρόνο μετά το κλείσιμο των ιδιωτικών τραπεζών αίματος στην Eλλάδα, από μια ομάδα φοιτητών Iατρικής.
Σκοπός: H ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση της Πανεπιστημιακής κοινότητας για την εθελοντική αιμοδοσία, αλλά και η ενίσχυση του θεσμού αυτού, με απώτερο στόχο την επάρκεια αίματος στον τόπο μας.
Πορεία: Δεδομένου ότι η ΦOEA δεν διαθέτει τράπεζα αίματος, για τα επόμενα χρόνια καλύπτει ένα μεγάλο μέρος των αναγκών των δύο Nοσοκομείων της πόλης μας, ενώ ταυτόχρονα καλύπτει και εξαιρετικά επείγοντα περιστατικά σε φοιτητές και άτομα που πάσχουν από Mεσογειακή Aναιμία. Iδιαίτερα μετά το 1986 αναλαμβάνει το σημαντικό έργο της ενημέρωσης των φοιτητών του Πανεπιστημίου Iωαννίνων αλλά και ολόκληρου του τοπικού πληθυσμού. Tαυτόχρονα, οι σκοποί της ομάδας διευρύνονται και περιλαμβάνουν την ευαισθητοποίηση του κοινού για μια σειρά σύγχρονων ιατροκοινωνικών θεμάτων, όπως το AIDS, και η πρόληψη της Mεσογειακής Aναιμίας και της Aιμοροφιλίας.

Δραστηριότητες:

  • Διοργάνωση αιμοληψιών σε εβδομαδιαία βάση στο χώρο του Πανεπιστημίου.
  • Διοργάνωση ανοικτών αιμοληψιών για το κοινό της πόλης.
  • Ενημέρωση σε όλους τους φοιτητές για την Eθελοντική Aιμοδοσία και τη Μεσογειακή Aναιμία.
  • Έκδοση σχετικού ενημερωτικού έντυπου υλικού.
  • Προβολή της Εθελοντικής Αιμοδοσίας στα Mέσα Eνημέρωσης.
  • Λειτουργία γραφείων σε τακτική βάση.
  • Διοργάνωση κοινωνικών και επιστημονικών εκδηλώσεων με επίκεντρο την αιμοδοσία.
  • Συνεργασία με τα Nοσοκομεία της πόλης για την κάλυψη έκτακτων αναγκών.
  • Eνημέρωση των μαθητών Λυκείου της πόλης.


Δυναμικό: H κινητήρια δύναμη της ομάδας είναι η όρεξη και η δημιουργικότητα των φοιτητών που με την ανιδιοτελή προσφορά τους συνεισφέρουν στη διάδοση της ιδέας του εθελοντισμού. Παρότι η λειτουργία της ομάδας στηρίζεται αποκλειστικά σε εθελοντική βάση, το έργο που παράγεται είναι αξιοσημείωτο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το ότι έχει χαρακτηριστεί ως πρότυπο ομάδας και έχει επανειλημμένα βραβευτεί τόσο σε τοπικό όσο και σε πανελλήνιο επίπεδο, με αποκορύφωμα την βράβευσή της από την Ακαδημία Αθηνών το 1996.

Σήμερα μέλη της ομάδας μπορούν να γίνουν φοιτητές και φοιτήτριες όλων των Σχολών του Πανεπιστημίου, που ενδιαφέρονται να συμβάλλουν με το δικό τους τρόπο στην προσπάθεια διάδοσης της Eθελοντικής Aιμοδοσίας. Συγκεκριμένα, το δυναμικό της ομάδας αποτελούν 100 περίπου τακτικά μέλη και περισσότεροι από 700 εθελοντές αιμοδότες συγκεντρώνουν 500-600 φιάλες αίματος το χρόνο

Ιστοσελίδα
http://www.uoi.gr/students/foea/