Αντικείμενο του μαθήματος: Μελέτη όλων των παραγόντων (μικροβιολογικών, χημικών, φυσικών) που επηρεάζουν την υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων, προκαλώντας νόσο στον άνθρωπο.
Περιεχόμενο του Μαθήματος: Βιολογικοί (μικροοργανισμοί-τοξίνες), φυσικοχημικοί (τοξικές ουσίες) επιμολυντές των τροφίμων, εγκατάσταση τους στα τρόφιμα, επιπτώσεις στην υγεία. Τρόποι συντήρησης τροφίμων, προβλήματα από σύγχρονες επεξεργασίες πολύ υψηλών ή χαμηλών θερμοκρασιών, σε κενό ή τροποποιημένη ατμόσφαιρα, που ευνοούν ανάπτυξη μικροοργανισμών. Τοξίνες βακτηρίων, μυκήτων, κυανοφυκών. Βραχυπρόθεσμες-μακροπρόθεσμες συνέπειες στην υγεία από κατάλοιπα φαρμακευτικών ουσιών (φυτοφάρμακα, εντομοκτόνα, παρασιτοκτόνα, αντιβιοτικά), συντηρητικά και προσθετικά. Επιπτώσεις του μολυσμένου περιβάλλοντος στην διατροφική αλυσίδα, αναδυόμενα τροφιμογενή/υδατογενή νοσήματα, μηχανισμοί πρόληψης/ελέγχου, ισχύουσα νομοθεσία, οδηγίες Π.Ο.Υ. Τρόποι ανεύρεσης μικροοργανισμών και τοξινών σε τρόφιμα και νερά.
Μορφή και εκβάσεις διδασκαλίας: Διδασκαλία σε συνδυασμό με εργαστηριακή άσκηση. Άντληση θεωρητικών/πρακτικών γνώσεων στον τομέα προστασίας της δημόσιας υγείας. Το τελικό επίπεδο γνώσεών τους επιτρέπει την έγκαιρη εντόπιση, διάγνωση και αντιμετώπιση τροφιμογενών και υδατογενών νοσημάτων.
Ώρες εκπαίδευσης για κάθε φοιτητή: 26
Παρέχεται από το 6o Εξάμηνο Σπουδών
ECTS: 2