Πανεπιστημιούπολη, TK 45110, Ιωάννινα
26510 07436

Main Menu

Νέα - Ανακοινώσεις - Τμήμα Ιατρικής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών σε συνεργασία με την Υπηρεσία Συνεργασίας και Μορφωτικής Δράσης της Πρεσβείας της Γαλλίας, Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, με την υποστήριξη του Υπουργείου Ευρώπης και Εξωτερικών Υποθέσεων (Υ.Ε.Ε.Υ.) και του Υπουργείου Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας και Καινοτομίας (Υ.Α.Ε.Ε.) της Γαλλίας, υλοποιούν από κοινού το Πρόγραμμα Συνεργασιών Hubert Curien για την προώθηση υψηλού ακαδημαϊκού επιπέδου ερευνητικών σχεδίων συνεργαζόμενων ομάδων επιστημόνων/ερευνητών στην Ελλάδα και τη Γαλλία, με έναρξη το έτος 2013.

Οι επιμέρους λεπτομέρειες του προγράμματος παρέχονται στα συνημμένα αρχεία.

 

Οι εξετάσεις του υποχρεωτικού μαθήματος

«ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΗ & ΤΟΞΙΚΟΛΟΓΙΑ» θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 4 Ιουλίου 2023, ώρα 9.00 π.μ., στις αίθουσες διδασκαλίας του Τμήματος Ιατρικής (γραπτές).

 

Παρακαλούνται οι φοιτητές που επιθυμούν να εξεταστούν να το δηλώσουν στο Εργαστήριο Ιατροδικαστικής & Τοξικολογίας (1ος όροφος).

 

Η υπεύθυνη διδάσκουσα

Καθηγήτρια Βασιλική Μπούμπα

 

Το Τμήμα Ιατρικής με βαθιά θλίψη ανακοινώνει τον θάνατο της Νίκης Αγνάντη.

Η Νίκη Αγνάντη, Καθηγήτρια Παθολογικής Ανατομίας, Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής, Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ομότιμη Καθηγήτρια, εξέχουσα ιατρός, αγαπημένη δασκάλα, και αγαπημένη συνάδελφος έφυγε από τη ζωή....

Η κηδεία θα γίνει το απόγευμα της Τρίτης, 6 Ιουνίου και ώρα 18:00 στον Ιερό ναό Αγίου Νικολάου Κοπάνων.

 

Αιωνία της η μνήμη... Καλό ταξίδι....

 

Το προσωπικό του Τμήματος Ιατρικής

 

 

 

Το Εργαστήριο Παθολογικής Ανατομικής και Κυτταρολογίας, για τον θάνατο της Ομότιμης Καθηγήτριας και επί σειρά ετών Διευθύντριάς του Νίκης Αγνάντη, τ. Αντιπρύτανη Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Το Εργαστήριο Παθολογικής Ανατομικής και Κυτταρολογίας εκφράζει την βαθειά οδύνη του για τον θάνατο της Καθηγήτριας Νίκης Αγνάντη.

Η Νίκη Αγνάντη, η γυναίκα, η παθολογοανατόμος, είχε αφιερώσει τη ζωή της στην επιστήμη και την κοινωνική προσφορά. Ήταν μια αληθινή κυρία, αεικίνητη, αειφανής, ακούραστη, ανεξάρτητη, δυναμική.  Ταξίδεψε στα πέρατα της γης και κατέκτησε τα άδυτα του μικροσκοπίου. Αγαπούσε τις νέες και τους νέους επιστήμονες, ενέπνεε θαυμασμό και υπήρξε πρότυπο για εκατοντάδες φοιτητές και φοιτήτριες, όχι μόνο της Ιατρικής, αλλά και άλλων Σχολών, για νεαρούς/ές γιατρούς, για συναδέλφους. Με αφοσίωση στο καθήκον, σκληρή δουλειά και επιμονή, κατέκτησε διεθνή αναγνώριση στον κόσμο της επιστήμης και απετέλεσε φάρο και οδηγό για τις/τους Παθολογοανατόμους της Ελλάδας. Με ήθος και ανθρωπιά έδωσε ώθηση σε κρίσιμες στιγμές και συνέτρεξε φίλους, γνωστούς και αγνώστους.

Η σταθερή επιμονή της, για πάνω από μισό αιώνα, στην ενημέρωση του κοινού για τον καρκίνο και για την αξία της πρόληψης άλλαξε αντιλήψεις και έσωσε ζωές.

Η Νίκη Αγνάντη, το γένος Γύρα, γεννήθηκε στην Αθήνα και καταγόταν από τη Ζίτσα Ιωαννίνων. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1965 και ολοκλήρωσε την ειδικότητα της Παθολογικής Ανατομικής στο Γενικό Αντικαρκινικό-Ογκολογικό Nοσοκομείο "Άγιος Σάββας". Το 1973, διορίστηκε Διευθύντρια του Παθολογοανατομικού Εργαστηρίου του Γενικού Νοσοκομείο Λάρισας, το οποίο οργάνωσε εκ του μηδενός. Το 1978 μετεκπαιδεύτηκε στο Κέντρο Καρκίνου "Memorial Sloan Kettering Cancer Center" της Νέας Υόρκης, όπου ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την ιστοπαθολογία των παθήσεων του μαστού και τον καθορισμό των ορμονικών υποδοχέων. Το 1973 έγινε Διδάκτωρ της Iατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Aθηνών. Το 1974 επέστρεψε στο Nοσοκομείο "Aγιος Σάββας" ως Επιμελήτρια του Παθολογοανατομικού Εργαστηρίου και το 1984 εξελέγη Διευθύντρια στο ίδιο Nοσοκομείο. Το 1990 εξελέγη Tακτική Kαθηγήτρια στην έδρα της Παθολογικής Aνατομικής της Iατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Iωαννίνων. Στη διάρκεια της Πανεπιστημιακής της ζωής προσέφερε σε όλες τις Ακαδημαϊκές θέσεις που υπηρέτησε έως και στο αξίωμα του Αντιπρύτανη. Από το 1994 έως το 2000, διετέλεσε Διευθύντρια του Mορφολογικού - Kλινικοεργαστηριακού Tομέα της Iατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Iωαννίνων, ενώ στο ίδιο διάστημα διετέλεσε Aναπληρώτρια Διευθύντρια και στη συνέχεια Διευθύντρια του Eργαστηριακού Tομέα του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Iωαννίνων. Το διάστημα 1997-1999, διετέλεσε Aναπληρώτρια Πρόεδρος Iατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Iωαννίνων και στη συνέχεια, το διάστημα 1999-2003, διετέλεσε Πρόεδρος της Iατρικής Σχολής και μέλος της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Iωαννίνων. Εξελέγη Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για την τετραετία  2003-2006. Το 2009 της απενεμήθη ο τίτλος της Ομότιμης Καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Η Νίκη Αγνάντη ήταν μέλος 34 Ελληνικών και Διεθνών Ιατρικών και Ερευνητικών Εταιρειών, στις 18 από τις οποίες υπήρξε Πρόεδρος και ενεργό μέλος του Συμβουλίου. Το ερευνητικό και συγγραφικό της έργο είναι πλουσιότατο και διεθνώς αναγνωρισμένο. Δημοσίευσε περισσότερες από 360 επιστημονικές εργασίες σε Επιστημονικά Περιοδικά με κριτές, με περισσότερες από επτά χιλιάδες διεθνείς αναφορές. Θήτευσε και επισκέφτηκε Νοσοκομεία, Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα, Επιστημονικές Ακαδημίες και Εταιρείες του Εξωτερικού στην Ευρώπη, στην Ασία, στις ΗΠΑ, στην Βραζιλία, στην Ιαπωνία και τη Βόρεια Αφρική και έλαβε περισσότερα από 40 Βραβεία και τιμητικά Διπλώματα.

Η Νίκη Αγνάντη προσέφερε τα μέγιστα στην εκπαίδευση, τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε και μεταπτυχιακό  επίπεδο, καθώς και στην εκπαίδευση των νέων ιατρών στην ειδικότητα της Παθολογικής Ανατομικής.  Οραματίστηκε και πραγματοποίησε από το 1996 τα περίφημα Μεταπτυχιακά Μαθήματα Παθολογικής Ανατομικής (Ioannina University Courses in Pathology, IUCP), που συνεχίζονται ως σήμερα  και απευθύνονται σε ιατρούς από την Ελλάδα, τα Βαλκάνια και την Ευρώπη, κάνοντας διεθνώς γνωστό το Πανεπιστήμιο και την πόλη μας.  

Η Νίκη Αγνάντη, έτυχε διεθνούς αναγνώρισης, ενδεικτικά: Από το 1999 ήταν Μέλος του Βασιλικού Κολεγίου των Παθολογοανατόμων του Ηνωμένου Βασιλείου. Υπήρξε επί τετραετία Εκλεγμένη Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Παθολογοανατομικής Εταιρείας (European Society of Pathology, ESP, 2003 –2007) και Επίτιμο Μέλος της ESP από το 2010, καθώς και μέλος τη Εθνικής Αντιπροσωπείας της Ελλάδος στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας. Το 2013 η Ρουμανική Ακαδημία των Επιστημών της απένειμε το δίπλωμα του Επιτίμου Μέλους – Pleni Iuri- στο Βουκουρέστι. Το επιστημονικό έργο και οι υπηρεσίες στη Δημόσια Υγεία της Νίκης Αγνάντη αναγνωρίστηκαν και από την Εθνική Ακαδημία Ιατρικής της Γαλλίας, που την αναγνώρισε με την ύψιστη τιμή το 2016, όταν την εξέλεξε Μέλος της.

Τέλος, η Νίκη Αγνάντη είχε πλούσια κοινωνική προσφορά, κυρίως στο πεδίο της ενημέρωσης για τον καρκίνο, με πιο προσφιλές της θέμα τον καρκίνο του μαστού. Ιδιαίτερη είναι η προφορά της στην Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία (ΕΑΕ) και στο Παράρτημα Ιωαννίνων που δημιούργησε και στο οποίο ήταν Πρόεδρος από το 1990 ως το 2022, οπότε εξελέγη Β’ Αντιπρόεδρος του ΔΣ της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας.  

Σήμερα, αποχαιρετούμε την Καθηγήτρια μας Νίκη Αγνάντη με την βεβαιότητα ότι με την προσωπικότητα και το έργο της νίκησε τη λήθη. Θα την θυμόμαστε με αγάπη, ευγνωμοσύνη και σεβασμό.

Όλα τα μέλη του Εργαστηρίου Παθολογικής Ανατομικής και Κυτταρολογίας εκφράζουν τα συλλυπητήρια τους στους οικείους της.

 

Αγαπητοί/ές φοιτητές/τριες,

Κατά το διάστημα από 5 Ιουνίου 2023 – 22 Ιουνίου 2023 θα έχετε τη δυνατότητα να συμμετέχετε στο online ερωτηματολόγιο που αφορά το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο “Βασικές Βιοϊατρικές Επιστήμες” του Τμήματος Ιατρικής, το οποίο έχει στόχο να μελετήσει την ποιότητα του κάθε μαθήματος. Στο ερωτηματολόγιο μπορείτε να απαντήσετε οποιαδήποτε στιγμή από το κινητό ή τον Η/Υ σας. Σε περίπτωση που προκύψουν προβλήματα κατά τη συμπλήρωσή του από το κινητό σας, προσπαθήστε από Η/Υ.

Το ερωτηματολόγιο βρίσκεται αναρτημένο στο σύνδεσμο https://classweb.uoi.gr, στον οποίο έχετε πρόσβαση εισάγοντας τα προσωπικά σας στοιχεία. Στη συνέχεια, επιλέγετε το μενού «Αξιολόγηση», το οποίο σας παραπέμπει στα διαθέσιμα προς αξιολόγηση μαθήματά σας.

Το ερωτηματολόγιο αποτελεί μέρος της συνεχούς αξιολόγησης για τη Διασφάλιση Ποιότητας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό να λάβουμε τις απαντήσεις σας.

Το ερωτηματολόγιο είναι ανώνυμο και χρειάζονται περίπου 10 λεπτά για να απαντηθεί. Η συμμετοχή και η ανατροφοδότηση από όλους σας είναι απαραίτητη, ώστε να γίνουν βελτιώσεις όπου χρειάζεται.

 

Από τη Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

 

Η εξέταση του μαθήματος Κλινική Χημεία θα γίνει στις 4/7/2023, στις 12:00 μμ

Ακολουθεί ο σύνδεσμος για τη δήλωση ενδιαφέροντος (ενεργός μέχρι 25/6):

https://forms.office.com/Pages/ResponsePage.aspx?id=KqW-CNNaJ0aVSV_zplZ2vuas8stsvEJAmJYlhjglNgFUN0hWUDRYRDNGNUtVWVY0VUowQ1NCQjhVRC4u

 

...

 

Η εξέταση του μαθήματος Ιατρική Χημεία για τους επί πτυχίω φοιτητές θα γίνει στις 28/6/2023, 5:00 μμ. 

Ακολουθεί σύνδεσμος δήλωσης συμμετοχής (ενεργός μέχρι 21/6):

https://forms.office.com/Pages/ResponsePage.aspx?id=KqW-CNNaJ0aVSV_zplZ2vuas8stsvEJAmJYlhjglNgFUOFlWNUM1MFRPSk0zWFRSQ1E3WDRTMlhGUC4u

 

Φοιτητική Ομάδα Εθελοντικής Αιμοδοσίας 

Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Η αιμοδοσία είναι μια πράξη βοήθειας προς τον συνάνθρωπο, για την κάλυψη είτε έκτακτων είτε προγραμματισμένων αναγκών και επιτυγχάνεται δίνοντας μόνο λίγο από τον χρόνο σου! Διαρκεί 10 μόλις λεπτά και ο όγκος αίματος που δωρίζεται αναπληρώνεται πολύ σύντομα μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Η μία μονάδα αίματος μπορεί να βοηθήσει έως και 3 διαφορετικούς ανθρώπους, πράγμα που δείχνει τον σημαντικό αντίκτυπο της αιμοδοσίας.

Η Φοιτητική Ομάδα Εθελοντικής Αιμοδοσίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Φ.Ο.Ε.Α.), σε συνεργασία με το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, διοργανώνει Εθελοντική Αιμοδοσία την Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023 και ώρες 10:00 - 14:00 στο κέντρο των Ιωαννίνων και συγκεκριμένα στον χώρο της Λ.Α.Φ.Ι. (Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Ιωαννίνων).

Σας καλούμε να στηρίξετε τη δράση μας και να γίνετε εθελοντές αιμοδότες!

Και τώρα μερικά tips για την αιμοδοσία:

1. Να μην έχετε  καταναλώσει αλκοόλ την προηγούμενη μέρα.

2. Να κοιμηθείτε τουλάχιστον 6 ώρες

3. Το πρωί να φάτε ένα ελαφρύ γεύμα, όχι μεσημεριανό.

4. Μία ώρα πριν την αιμοδοσία να μην καπνίσετε.

5. Να έχετε μαζί σας  ΑΜΚΑ ή ταυτότητα

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή περαιτέρω πληροφορίες για την ομάδα μας μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας:

e-mail: foeanews@gmail.com

Facebook: Φοιτητική Ομάδα Εθελοντικής Αιμοδοσίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Instagram: f.o.e.a_uoi

Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 6980602709 (Δανάη Ψαρρά)

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων, για την πολύτιμη βοήθεια σας.

 

Με εκτίμηση, 

Τα παιδιά της ΦΟΕΑ

 

Ο Τομέας Υγείας του Παιδιού ανακοινώνει στην ιστοσελίδα:
το πρόγραμμα της εξεταστικής περιόδου Ιουνίου 2023 των μαθημάτων του:
  • ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΙΔΙ - ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ
  • ΕΦΗΒΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ
  • ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ
όπου υπάρχουν σύνδεσμοι για δήλωση συμμετοχής στις εξετάσεις.

 

Ανακοινώνεται εκ νέου το πρόγραμμα εξεταστικής του Ιουνίου με αλλαγές λόγω εθνικών εκλογών. Επίσης το μάθημα της Γενικής Ιατρικής θα εξεταστεί στις 10:00 το πρωί αντί στις 18:00 που είχε αρχικά ανακοινωθεί.