Πανεπιστημιούπολη, TK 45110, Ιωάννινα
26510 07436

Main Menu

Ανακοινώσεις
Γραμματεία Τμήματος Ιατρικής

Author: Γραμματεία Τμήματος Ιατρικής

 

Το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έχει διαχρονικά αποδείξει την σταθερή δέσμευση του στην άριστη εκπαίδευση των φοιτητών, στην ισχυρή έρευνα και στην παροχή υψηλού επιπέδου εξειδικευμένου κλινικού έργου.

Εν μέσω πανδημίας, όπως και σε προηγούμενες περιόδους κρίσεων, παραμένουμε σταθεροί στις αξίες μας. Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβούλιου του Τμήματος Ιατρικής με θέμα το διδακτικό, εργαστηριακό και κλινικό έργο του Τμήματος στην περίοδο της πανδημίας διαπιστώθηκαν τα ακόλουθα:

α) Η πανδημία έχει εξαιρετικά δυσμενείς επιπτώσεις  στην εκπαίδευση των φοιτητών της Ιατρικής, καθώς διανύουμε ήδη τον 13ο μήνα.

β) Η εξέλιξη της πανδημίας στην περιοχή μας δεν δείχνει σημεία ύφεσης, αντίθετα υπάρχουν σαφείς ενδείξεις επιδείνωσης της συνολικής κατάστασης.

γ) Το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, που αποτελεί το μοναδικό κέντρο εκπαίδευσης των φοιτητών μας και που παρέχει εξειδικευμένες ιατρικές υπηρεσίες, μη παρεχόμενες από λοιπά νοσηλευτικά ιδρύματα της περιοχής (ογκολογικές, νευρολογικές, νευροχειρουργικές, αγγειοχειρουργικές, καρδιολογικές, καρδιοχειρουργικές), είναι το νοσοκομείο που φέρει το συντριπτικό βάρος της νοσοκομειακής αντιμετώπισης ασθενών με COVID-19. Ειδικότερα έχει ήδη αναπτύξει 18 κλίνες ΜΕΘ COVID-19, οι δύο από αυτές νεογνών, σε σύνολο 25 κλινών που έχουν αναπτυχθεί στην συνολική περιφέρεια Ηπείρου, καλύπτοντας έτσι την συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών που χρειάζονται αντιμετώπιση σε ΜΕΘ. Είναι επίσης το μοναδικό Νοσοκομείο που παραχωρεί τον χώρο και την υλικοτεχνική υποδομή για άλλες 6 κλίνες ΜΕΘ COVID-19.

Με βάση τα παραπάνω διαφαίνεται ότι το εκπαιδευτικό έργο του Τμήματος Ιατρικής θα είναι αδύνατον να συνεχισθεί και η παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών θα σταματήσει, ενώ δεν θα είναι δυνατή η θεραπευτική αντιμετώπιση όλων των ασθενών COVID-19, καθώς δεν θα επαρκούν ούτε οι δομές -παρά τις προσθήκες νέων κλινών- ούτε το προσωπικό.

Η μόνη λύση που προτείνεται ως εφικτή, προκειμένου να μην ανασταλεί το εκπαιδευτικό αλλά και το εξειδικευμένο κλινικό έργο του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, είναι η εκπόνηση ενός νέου σχεδίου οργάνωσης παροχής υπηρεσιών υγείας σε ασθενείς με COVID-19 στην Περιφέρειά μας, που θα περιλαμβάνει την μετατροπή ενός μικρότερου νοσηλευτικού ιδρύματος της περιοχής σε νοσοκομείο αποκλειστικά COVID-19, κατά το πρότυπο ανάπτυξης τέτοιων δομών στις περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Είναι επομένως αναγκαίο να γίνει άμεση επεξεργασία ενός τέτοιου σχεδίου με θεσμική ενεργό συμμετοχή του Τμήματος Ιατρικής, το οποίο θα είναι άμεσα εφαρμόσιμο σε περίπτωση που η πανδημία εξακολουθήσει να πλήττει την χώρα και ιδιαίτερα την περιοχή της ΒΔ Ελλάδας τον επόμενο μήνα. Επίσης, κρίνουμε απαραίτητο τον άμεσο εμβολιασμό των φοιτητών και όσων από το προσωπικό του Τμήματος Ιατρικής παραμένει ανεμβολίαστο, έτσι ώστε να είναι δυνατή η εκπαίδευση των φοιτητών αλλά και η προσφορά υπηρεσιών από μέρους τους με σχετική ασφάλεια.

Στην τωρινή περίοδο της πανδημίας η μακροχρόνια υφιστάμενη υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αποκτά πλέον τραγικές διαστάσεις με αποτέλεσμα, παρά την εξαντλητική προσφορά του προσωπικού του Τμήματος, διδακτικού και λοιπού, να διακυβεύεται η ποιότητα της ιατρικής εκπαίδευσης των φοιτητών μας και να υποβαθμίζεται το επίπεδο παροχής εξειδικευμένων υπηρεσιών υγείας στους συμπολίτες μας.

Αρνούμαστε να απαξιώσουμε την εκπαίδευση των μελλοντικών γιατρών και να στερήσουμε την προσφορά εξειδικευμένων ιατρικών υπηρεσιών και ζητούμε από την Πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της. Ζητούμε την άμεση αναπροσαρμογή της οργάνωσης παροχής υπηρεσιών υγείας σε COVID-19 ασθενείς στην περιοχή μας. Επιμένουμε  στην άμεση ενίσχυση του Τμήματος Ιατρικής με μόνιμο διδακτικό προσωπικό (μέλη ΔΕΠ), καθώς και με διοικητικό και λοιπό προσωπικό. Θεωρούμε ζωτικής σημασίας την οικονομική ενίσχυση για την ασφαλή υλοποίηση του εκπαιδευτικού μας έργου.

 

 

Οι φοιτητές που θα δηλώσουν το μάθημα "Ενδοκρινολογία της αναπαραγωγής και υπογονιμότητας" να ανατρέξουν στο e-course του μαθήματος για πληροφορίες σχετικά με τη διδασκαλία του μαθήματος.
 
Ο υπεύθυνος διδάσκων
Καθηγητής Κωνσταντίνος Ζηκόπουλος
 
 

 

Οι δηλώσεις μαθημάτων  για το εαρινό εξάμηνο  του ακαδ. έτους 2020-2021 θα γίνονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμαhttps://classweb.uoi.gr από το Σάββατο 3 Απριλίου έως και Κυριακή 18 Απριλίου 2021.

Η δήλωση μαθημάτων είναι υποχρεωτική για όλους τους προπτυχιακούς φοιτητές.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι φοιτητές οφείλετε να ελέγχετε τη σωστή υποβολή της δήλωσής σας. Προτείνεται η αποσύνδεση από το σύστημα και η επανασύνδεση, ώστε να διαπιστώνετε την έγκυρη υποβολή της δήλωσης, καθώς και κάνετε επανέλεγχο ότι έχει υποβληθεί σωστά η δήλωση μαθημάτων στο χρονικό διάστημα που το σύστημα παραμένει ανοικτό, δηλαδή από 3/4/2021 έως και 18/4/2021. Αφού αποστείλετε τη δήλωση, παρακαλούμε να ελέγξετε  την κατάσταση δήλωσης να είναι "Υποβληθείσα" (όχι πρόχειρη). 

Μετά τη λήξη των προθεσμιών ΚΑΜΙΑ ΔΗΛΩΣΗ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΔΕΚΤΗ.

Οι φοιτητές του πρώτου έτους θα δηλώσουν πέντε (5) υποχρεωτικά  μαθήματα (από τα προσφερόμενα μαθήματα ΞΕΝΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ  ένα ). Οι φοιτητές όλων των άλλων εξαμήνων, ανεξάρτητα από το Πρόγραμμα Σπουδών που ακολουθούν, έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν τα οφειλόμενα μαθήματα προηγούμενων ετών και τα μαθήματα του τρέχοντος εξαμήνου.

Οι επί πτυχίω φοιτητές στο ίδιο χρονικό διάστημα θα κάνουν δύο (2) δηλώσεις μαθημάτων. Στην πρώτη (2020-2021 ΕΑΡ) θα δηλώσουν τα μαθήματα που διδάσκονται/εξετάζονται κατά το τρέχον εαρινό εξάμηνο, ενώ στη δεύτερη (2020-2021 ΕΜΒΟΛΙΜΗ ΕΑΡ), τα οφειλόμενα μαθήματα που διδάχθηκαν/εξετάστηκαν σε προηγούμενες περιόδους χειμερινών εξαμήνων.                                                                         

  

 

Καλούνται οι φοιτητές να δηλώσουν τα συγγράμματα στο πληροφοριακό σύστημα ΕΥΔΟΞΟΣ έως και τις 5 Απριλίου 2021.

Περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στο συνημμένο έγγραφο του Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων.

 

 

 

 

Ανακοινώνεται ότι την Τετάρτη31 Μαρτίου και ώρα 11:30 πμ θα πραγματοποιηθεί ηλεκτρονική ορκωμοσία των τελειόφοιτων του Τμήματος Ιατρικής.

Περισσότερες πληροφορίες για τη διαδικασία της τελετής, για την παραλαβή των πτυχίων και για τις οδηγίες σύνδεσης θα αποσταλούν στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις των τελειόφοιτων.

 

 
Σας καλούμε στην πρώτη συνάντηση την Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021 και ώρα 15:00-17:00 μέσω της πλατφόρμας MS Teams (κωδικός μαθήματος: e542oj6 ) να συζητήσουμε το θέμα "ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ".
Τα δίωρα μαθήματα θα γίνονται κάθε Παρασκευή στις 15:00.
 
O υπεύθυνος του μαθήματος
Αντώνιος Βλάχος,
Αναπληρωτής Καθηγητής Παιδοκαρδιολογίας
 
ΤΟΜΕΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

 

Το μάθημα «Εισαγωγή στη Βιοπληροφορική» θα ξεκινήσει την Παρασκευή 19/3/2021 και ώρα 17:00. Τα μαθήματα θα πραγματοποιηθούν μέσω MS Teams. Ο κωδικός της ομάδας είναι pcy9p53. Αν κάποιος από τους φοιτητές έχει άλλο μάθημα εκείνη την ώρα να επικοινωνήσει άμεσα με τη διδάσκουσα στο csoupsana@uoi.gr.
Η διδάσκουσα
Αικατερίνη Σουψανά
 

 

Open HelMSIC Day | Ανοιχτή Συνάντηση Τοπικής Επιτροπής

Θέλεις να ανακαλύψεις περισσότερα για τη HelMSIC και όλα τα προγράμματα του εαρινού εξαμήνου; Να γνωρίσεις την ομάδα της Τοπικής σου Επιτροπής που “βρίσκεται” πίσω από κάθε δράση; Θέλεις να ασχοληθείς με τον εθελοντισμό και να δραστηριοποιηθείς μαζί με νέους από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο σε θέματα που αφορούν την Υγεία;

Η HelMSIC διοργανώνει διαδικτυακά την Παρασκευή 5 Μαρτίου στις 19.00, μια Ανοιχτή Συνάντηση, για όλους τους φοιτητές της Ιατρικής Σχολής!

Σε αυτή τα ενεργά μέλη θα παρουσιάσουν τις Δράσεις που θα διοργανωθούν τους επόμενους μήνες. Ακόμη, θα είναι μια ευκαιρία για την εξοικείωση με όλες τις δραστηριότητες σε πανελλήνιο και διεθνές επίπεδο, όπως οι Πανελλήνιες και οι Διεθνείς Συναντήσεις, τα Training Events και άλλα. Σε αυτό το πλαίσιο, ενεργά μέλη HelMSIC θα μοιραστούν την εμπειρία τους και περισσότερες πληροφορίες για τα πεδία και τις δραστηριότητες ενασχόλησης και εκπαίδευσης εντός των 6 Τομέων Δράσης.

Συνολικά, μέσα από τη συμμετοχή στην Ανοιχτή Συνάντηση της Τοπικής Επιτροπής θα έχεις την ευκαιρία να ανακαλύψεις περισσότερες πτυχές της Οργάνωσης, το όραμα και τους στόχους της, καθώς και τις δυνατότητες που προσφέρει στους νέους να είναι ενεργοί, να προσφέρουν στους συμφοιτητές και στο ευρύ κοινό, αλλά και να έχουν ρόλο και φωνή σε ό,τι τους αφορά.

-----

Δήλωσε συμμετοχή εδώ έως τις 03/03: https://www.helmsic.gr/open-helmsic-day-app/ 

Αμέσως μετά θα λάβεις ένα email με οδηγίες σύνδεσης.

Μπορείς, επίσης, να μάθεις περισσότερα διαβάζοντας και το σχετικό άρθρο εδώ:  https://www.helmsic.gr/blog/2021/02/22/open-helmsic-day/

Σε περιμένουμε!

--

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκέψου την ιστοσελίδα μας: www.helmsic.gr ή στείλε μας mail στη διεύθυνση: ioannina@helmsic.gr. Ακολούθησέ μας στο Instagram (@helmsic) για να μη χάνεις όσα διοργανώνουμε! Γίνε μέλος και στο Facebook Group της Τοπικής μας Επιτροπής! 

 

 

Οι διαλέξεις του κατ’ επιλογήν μαθήματος "Βασική και προχωρημένη αντιμετώπιση τραύματος" θα ξεκινήσουν την Πέμπτη 4 Μαρτίου 2021 και ώρα 15:00 – 17:00, διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας MS Teams. Το αναλυτικό πρόγραμμα θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.

Παρακαλούνται οι φοιτητές που ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν το κατ’ επιλογήν μάθημα "Βασική και προχωρημένη αντιμετώπιση τραύματος" να το δηλώσουν έως 5 Μαρτίου 2021 στην παρακάτω φόρμα.

 

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeL_FUYQn4ojpIVVh-10BRlcOOrb4M3fW0EoezfjyS3MAhAig/viewform?usp=pp_url

 

Ο υπεύθυνος του μαθήματος

 

Κων/νος Βλάχος

Αν. Καθηγητής Χειρουργικής

 

Τα διαδικτυακά μαθήματα του επιλεγόμενου μαθήματος ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΑ ξεκινούν την Πέμπτη 11 Μαρτίου 2021 και θα πραγματοποιούνται κάθε Πέμπτη 15:00-17:00 μέσω της πλατφόρμας MS Teams.  Για δηλώσεις συμμετοχής δηλώστε στο  https://forms.gle/8rSgUQMJwCnoTxJf7

Ο μέγιστος αριθμός φοιτητών που θα παρακολουθήσει το μάθημα είναι 50 άτομα και θα υπάρξει σειρά προτεραιότητας.