Πανεπιστημιούπολη, TK 45110, Ιωάννινα
26510 07436

Main Menu

Ανακοινώσεις
Γραμματεία Τμήματος Ιατρικής

Author: Γραμματεία Τμήματος Ιατρικής

 

Η Αναισθησιολογική Κλινική ανακοινώνει στην ιστοσελίδα της:
το πρόγραμμα της εξεταστικής περιόδου Σεπτεμβρίου 2023 των μαθημάτων:
  • Αναισθησιολογία
  • Θεραπεία Πόνου
όπου υπάρχουν σύνδεσμοι για δήλωση συμμετοχής στις εξετάσεις, μέσω του ιδρυματικού σας λογαριασμού.
 

 

Ο Τομέας Υγείας του Παιδιού ανακοινώνει στην ιστοσελίδα:
το πρόγραμμα της εξεταστικής περιόδου Σεπτεμβρίου 2023 των μαθημάτων του:
  • ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΙΔΙ - ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ
  • ΕΦΗΒΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ
  • ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ
όπου υπάρχουν σύνδεσμοι για δήλωση συμμετοχής στις εξετάσεις, μέσω του ιδρυματικού  λογαριασμού.
 

 

ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ "ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ" ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2023  ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΤΟ ΔΗΛΩΣΟΥΝ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 18  ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2023

https://forms.office.com/e/6gpWkfrk9M

 
 

 

ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ Ι ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2023 ΚΑΙ ΩΡΑ 8.30ΠΜ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΤΟ ΔΗΛΩΣΟΥΝ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 30 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΚΑΙ ΩΡΑ 2.00ΜΜ

https://forms.office.com/e/tV5mCJH5E2

 

Ανακοινώνεται το πρόγραμμα εξεταστικής Σεπτεμβρίου 2023 (συνημμένο αρχείο) του Τμήματος Ιατρικής.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Έχει αλλάξει η ημερομηνία και ώρα εξέτασης του μαθήματος "Ιατρική Χημεία"

 

 

Από την Περιφέρεια Ηπείρου ανακοινώνεται ότι η υποβολή αιτήσεων για την εγγραφή στις λίστες αναμονής ιατρικών ειδικοτήτων για όλα τα νοσοκομεία της Ηπείρου θα γίνει την Πέμπτη, 27 Ιουλίου 2023.

Περισσότερες πληροφορίες στο συνημμένο αρχείο.

 

 

Ανακοινώνεται πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για φοίτηση στο Διιδρυματικό Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Δ.Π.Μ.Σ.) «Μοριακή-Κυτταρική Βιολογία και Βιοτεχνολογία».

Αιτήσεις υποψηφίων για τον κύκλο σπουδών που ξεκινά το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024 γίνονται δεκτές από 10-07-2023 μέχρι 18-09-2023. Οι υποψηφιότητες θα αξιολογηθούν με εξέταση των φακέλων υποψηφιότητας και συνεντεύξεις των υποψηφίων. Οι εγγραφές προβλέπεται να γίνουν τον Οκτώβριο 2023 και το πρόγραμμα να ξεκινήσει την 1-10-2023.

Περισσότερες πληροφορίες στο συνημμένο αρχείο.

 

 

Αγαπητοί συνάδελφοι,

 
με βαθιά θλίψη αποχαιρετούμε τον Ορέστη Τσόλα, Ομότιμο Καθηγητή του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου μας, επί πολλά χρόνια Διευθυντή του Εργαστηρίου Βιολογικής Χημείας και εκ των πρωτεργατών της οργάνωσης της Ιατρικής Σχολής στα Ιωάννινα.
 
Ο Ορέστης Τσόλας είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Cambridge. Εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στο Albert Einstein College of Medicine στη Νέα Υόρκη όπου και δίδαξε ως επίκουρος καθηγητής (1963-1972). Εργάστηκε επίσης ως επίκουρος στο Roche Institute of Molecular Biology, του New Jersey (1972-1978), πριν γυρίσει στην Ελλάδα όπου διετέλεσε καθηγητής Βιολογικής Χημείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και διευθυντής του Βιοχημικού Εργαστηρίου του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων. Συνεργάστηκε επίσης με το Τμήμα Παθολογικής Φυσιoλογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ως Σύμβουλος Καθηγητής.
Ο Καθηγητής Ορέστης Τσόλας υπήρξε από τους πρωτεργάτες της Ιατρικής Σχολής στα Ιωάννινα, στην οποία υπηρέτησε ως Διευθυντής του Εργαστηρίου Βιολογικής Χημείας (από το 1978 έως και την αφυπηρέτησή του το 2001) και Διευθυντής του Βιοχημικού Εργαστηρίου του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων (1983-2001), υπεύθυνος της οργάνωσης πολλών ερευνητικών και εκπαιδευτικών έργων, όπως του Προγράμματος Stride Hellas (1992-1993) και του Προγράμματος Σπουδών Επιλογής (ΠΣΕ) στη Βιοχημεία (1998-2000), Κοσμήτωρ της Ιατρικής Σχολής (1981-1983), Διευθυντής του Λειτουργικού-Κλινικοεργαστηριακού Τομέα (1984-1985). Συμμετείχε σε πολλές επιστημονικές επιτροπές ως Εκπρόσωπος της Ελληνικής Εταιρείας  Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας στις ετήσιες Συνεδρίες του Συμβουλίου της FEBS (Federation of European Biochemical Societies) (1991-1998), μέλος του Εθνικού Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Έρευνας (1985-1991), μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής (1983-1986) και Διευθυντής (1995-1996) του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας (ΕΕΒΜΒ) (1992-1993), Πρόεδρος της Balkan Clinical Laboratory Federation (1996), και σε άλλες επιστημονικές εταιρείες. Αφήνει σημαντικό ερευνητικό έργο, κυρίως σε θέματα ενζυμολογίας, πρωτεϊνοχημείας, μεταβολισμού υδατανθράκων, ανοσοενεργών και πυρηνικών πεπτιδίων, και σε κλινικοεργαστηριακά θέματα. 
Πολλοί πρώην φοιτητές και συνεργάτες του, μεταξύ των οποίων και ένας πυρήνας μελών ΔΕΠ του Εργαστηρίου Βιολογικής Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, συνεχίζουν μια αξιοπρεπή και επιτυχημένη ακαδημαϊκή πορεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Αυτό ίσως, σήμερα, είναι το σημαντικότερο επιστέγασμα του έργου του.   
Εκ του Εργαστηρίου Βιολογικής Χημείας
Ευστάθιος Φριλίγγος
Καθηγητής, Διευθυντής του Εργαστηρίου
 
 

 

Αγαπητοί συνάδελφοι, 

 
Το Εργαστήριο Υγιεινής & Επιδημιολογίας με βαθιά οδύνη ανακοινώνει τον θάνατο του Καθηγητή Κλινικής και Μοριακής Επιδημιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Imperial, Ευάγγελου Σ. Ευαγγέλου.

Ο Ευάγγελος Σ. Ευαγγέλου καταγόταν από τη Φιλιππιάδα Πρέβεζας όπου και έζησε τα μαθητικά του χρόνια. Αποφοίτησε αρχικά από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Brown των ΗΠΑ, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και στο Πανεπιστήμιο της Λωζάνης. Είχε διατελέσει επισκέπτης ερευνητής στο Τμήμα Επιδημιολογίας του King΄s College London και υπηρέτησε στη μονάδα Φαρμακοπληροφορικής του Ερευνητικού Κέντρου ‘ΑΘΗΝΑ’ καθώς και στο Ινστιτούτο Βιοιατρικών Ερευνών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ). Από το 2010 υπηρετούσε το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Ο Ευάγγελος Σ. Ευαγγέλου ήταν πηγή έμπνευσης ως πανεπιστημιακός δάσκαλος για τους φοιτητές  και τις φοιτήτριές μας και υπήρξε μέντορας για δεκάδες νέες και νέους επιστήμονες οι οποίοι, χάρη στην καθοδήγησή και την υποστήριξή του, διαγράφουν τη δική τους δημιουργική επιστημονική πορεία. Αποτέλεσε διακεκριμένη μορφή στο πεδίο της μοριακής επιδημιολογίας και η έρευνά του εστιάστηκε στην επιδημιολογία διάφορων πολυσύνθετων νοσημάτων συμπεριλαμβανομένων της οστεοαρθρίτιδας, οστεοπόρωσης και καρδιαγγειακών νοσημάτων αναζητώντας το ρόλο γενετικών και μη γενετικών παραγόντων στην ανακάλυψη νέων βιολογικών μονοπατιών. Το έργο του έχει δημοσιευτεί σε περιοδικά πολύ υψηλής απήχησης όπως τα Nature, Nature Genetics, Nature Medicine, JAMA, Lancet και η έρευνα του έχει χρηματοδοτηθεί από δεκάδες ανταγωνιστικά χρηματοδοτικά ερευνητικά προγράμματα από εθνικούς, διεθνείς και ιδιωτικούς φορείς. Είχε επιδιώξει τη μεταφορά της γνώσης που παράγεται στο πανεπιστήμιο σε καινοτόμες δράσεις ενισχύοντας την ακαδημαϊκή επιχειρηματικότητα και είχε ήδη μια εγκεκριμένη πατέντα στις ΗΠΑ που προωθεί τεχνικές μηχανικές μάθησης για τη βελτίωση ανταπόκρισης στη θεραπεία. Με το συνολικό του έργο αφήνει πολύτιμη παρακαταθήκη στο πεδίο της Ιατρικής Ακριβείας.

Ο Βαγγέλης, παρά το σύντομο του βίου του, τίμησε το Εργαστήριο Υγιεινής & Επιδημιολογίας, το Τμήμα Ιατρικής, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και τη γενέθλια γη του με το ήθος, το πλούσιο επιστημονικό του έργο, την καινοτόμο ερευνητική του σκέψη και την αμέριστη αφοσίωση του στην ακαδημαϊκή κοινότητα, στην επιστήμη και στην κοινωνία.

Με συντριβή αποχαιρετούμε έναν άνθρωπο φωτεινό και όλοι όσες και όσοι είχαμε το προνόμιο να γνωρίσουμε και να συνεργαστούμε με τον Βαγγέλη, θα θυμόμαστε πάντα το σπινθηροβόλο πνεύμα και το πηγαίο χιούμορ του, την ανθρωπιά και τη συγκατάβαση του, την αγάπη του για τη ζωή και τον ενθουσιασμό του για την γνώση, τη φροντίδα και τη λατρεία με την οποία περιέβαλλε την σύζυγο και τα παιδιά του, την αξιοπρέπεια, την καρτερία και το θάρρος με τα οποία στάθηκε απέναντι στον καρκίνο.

Προς διατήρηση της μνήμης και του έργου του, το Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας ανακοινώνει τη θέσπιση ετήσιας Προσκεκλημένης Διάλεξης («Evangelos Evangelou Lecture») και υποτροφίας «Ευάγγελου Σ. Ευαγγέλου» στο πεδίο της ερευνητικής καινοτομίας.
 
Βιβλίο συλλυπητηρίων έχει τοποθετηθεί στον χώρο έξω από το γραφείο του το οποίο θα παραμείνει ανοιχτό μέχρι τον Σεπτέμβριο.
 
Εκ μέρους του Εργαστηρίου 
Εύη Ντζάνη
Καθηγήτρια & Διευθύντρια   
 

 

Με λύπη πληροφορηθήκαμε τον θάνατο του Oμότιμου Καθηγητή Βιολογικής Χημείας του Τμήματός μας Ορέστη Τσόλα.

Ο Ορέστης Τσόλας διορίστηκε στη βαθμίδα του Καθηγητή Βιολογικής Χημείας το 1978 και υπηρέτησε ακούραστα, με συνέπεια και ακαδημαϊκό ήθος το Τμήμα έως την συνταξιοδότησή του στις 31-8-2001. Υπήρξε ένας από τους πρώτους τέσσερις Καθηγητές που στελέχωσαν τη νεοσύστατη τότε Ιατρική Σχολή. Ο Ορέστης Τσόλας ξεχώρισε για την βαθιά του αγάπη του για τη διδασκαλία και την έρευνα, την σημαντική συμβολή του στην επιστήμη και την συνεχή και αδιάλειπτη προσφορά του στο Τμήμα Ιατρικής και το Πανεπιστήμιο Ιωάννινων.

Η κηδεία του θα γίνει τη Δευτέρα 10 Ιουλίου το πρωί στο Α' νεκροταφείο Αθηνών.

Ευχόμαστε θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του. 

 

Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Τμήματος Ιατρικής