Πανεπιστημιούπολη, TK 45110, Ιωάννινα
26510 07436

Main Menu

Σημαντικές ανακοινώσεις

Μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον, όπου τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα προσεγγίζονται µε όρους αγοράς, τα Ελληνικά Πανεπιστήμια καλούνται να λειτουργήσουν και να προσφέρουν το καλύτερο δυνατό στην Ελληνική Κοινωνία και στους φοιτητές τους, στραγγαλισμένα σε ένα ασφυκτικό γραφειοκρατικό πλαίσιο, χωρίς ουσιαστική αυτονομία και με σοβαρές ελλείψεις σε πόρους και προσωπικό.

Υπό αυτές τις συνθήκες, το προτεινόμενο νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων κρίνεται ως μία βεβιασμένη κίνηση, με ελάχιστο και δυσανάλογα περιορισμένο χρόνο διαβούλευσης σε σχέση με τη σπουδαιότητα του θέματος, για την οποία έχουν διατυπωθεί, εκτός των άλλων, και σοβαρές ενστάσεις ως προς τη συνταγματικότητά της.

Επιπλέον, πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, προβλέποντας μη ισότιμες διαδικασίες επιλογής καθηγητών και φοιτητών, και ενέχει σοβαρό κίνδυνο αποψίλωσης από προσωπικό των ήδη υποστελεχωμένων περιφερειακών Πανεπιστημίων.

Προτεραιότητα της Πολιτείας, στην παρούσα χρονική στιγμή, θα έπρεπε να αποτελεί η έμπρακτη και ουσιαστική στήριξη της Δημόσιας Ανώτατης Εκπαίδευσης, με ενίσχυση των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων σε ανθρώπινο δυναμικό, σε φοιτητική μέριμνα και σε κτιριακές και ερευνητικές υποδομές, και όχι η δημιουργία νέων μη κρατικών δομών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

 

Ιωάννινα, 27 Φεβρουαρίου 2024

Από το Τμήμα Ιατρικής

Η παρουσίαση και δημόσια υποστήριξη της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Διατριβής της κ. Σοφίας Γρίβα, με τίτλο «Αιματολογικές Νεοπλασίες και Κυτταρική Θεραπεία με Χιμαιρικούς Αντιγονικούς Υποδοχείς Τ Λεμφοκυττάρων », η οποία εκπονήθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος Mεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) «Βασικές Βιοϊατρικές Επιστήμες (ΒΒΕ)», θα γίνει την Πέμπτη 29.02.2023 στις 13.00, διαδικτυακά, στον παρακάτω σύνδεσμο:

Δημόσια υποστήριξη Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Διατριβής κας Σ. Γρίβα

 

Η επιβλέπουσα

Ελευθερία Χατζημιχαήλ

Αν. Καθηγήτρια Αιματολογίας 

Οι φοιτητές που ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν το κατ' επιλογήν μάθημα "Βασική και Προχωρημένη Αντιμετώπιση του Τραύματος" παρακαλούνται να το δηλώσουν στον παρακάτω σύνδεσμο:

 
 
Ο Υπεύθυνος Μαθήματος  
Βλάχος Κωνσταντίνος
Καθηγητής Χειρουργικής
Παρακαλούνται όσες και όσοι ενδιαφέρονται για το κατ’ επιλογήν μάθημα της ΕΦΗΒΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ να το δηλώσουν στην ακόλουθη φόρμα:
 
Η υπεύθυνη του μαθήματος
Μαρία Κωσταρά
Διδάσκουσα Ακαδημαϊκής Εμπειρίας
Διδάκτορας Τμήματος Ιατρικής
Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
 
ΤΟΜΕΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

Ανακοινώνεται στους φοιτητές του ΠΠΣ του Τμήματος Ιατρικής που επιθυμούν να παρακολουθήσουν το κατ' επιλογήν μάθημα του Ι’ εξαμήνου «Λευχαιμίες» (κωδικός μαθήματος ΙΑΕ905) να το δηλώσουν στο classweb αλλά και στον παρακάτω σύνδεσμο μέχρι 05/03/2024:

https://shorturl.at/WX124

Η εναρκτήρια συνάντηση για να καθοριστούν οι ημέρες και οι ώρες των μαθημάτων θα γίνει διαδικτυακά την Τρίτη 5 Μαρτίου 2024 μέσω MS Teams στις 19.00. Ο κωδικός θα σταλεί με email σε όσους δηλώσουν το μάθημα και θα σταλεί και μέσω του ecourse του μαθήματος.

Το μάθημα θα γίνει διά ζώσης ή διαδικτυακά, ανάλογα με τις συνθήκες.

 

Η υπεύθυνη του μαθήματος

Ελευθερία Χατζημιχαήλ

Αν. Καθηγήτρια Αιματολογίας

ehatzim@uoi.gr

Παρακαλούνται οι φοιτητές που ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν το μάθημα επιλογής του ΣΤ' εξαμήνου "ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΞΙΚΟΛΟΓΙΑΣ" να αποστείλουν μήνυμα στη vboumba@uoi.gr, αναφέροντας το ονοματεπώνυμο τους, και τον ΑΜ.
Δηλώσεις θα γίνονται δεκτές μέχρι την Παρασκευή 1 Μαρτίου 2024.
 
Η υπεύθυνη του μαθήματος
Β. Μπούμπα

Η Ακαδημία Αθηνών προκηρύσσει διαγωνισμό για τη χορήγηση μίας (1) υποτροφίας στον κλάδο «Διατροφικά συστήματα και κλιματική κρίση» για εκπόνηση διδακτορικής διατριβής στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, με έναρξη το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025, από τα έσοδα των Γενικών Κληροδοτημάτων υπέρ της Εκπαιδεύσεως.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρουν οι ενδιαφερόμενοι/ες στο συνημμένο αρχείο

Εκ μέρους της Τριμελούς Επιτροπής ανακοινώνεται ότι η παρουσίαση της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Διατριβής της κ. Σμπούκη Παρασκευής- Αριάδνης με τίτλο " MiRNAs και καρκίνος", η οποία εκπονήθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος Mεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) «Βασικές Βιοϊατρικές Επιστήμες (ΒΒΕ)», θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024 και ώρα 3μμ διαδικτυακά μέσω MS Teams στο link:
 
 
O Επιβλέπων 
Χαρ. Αγγελίδης
Ομότιμος Καθηγητής Βιολογίας
Ιατρικού Τμήματος
 
 

Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Σήμερα η γενετική/γονιδιωματική ανάλυση έχει βασικό ρόλο στην καθημερινή ιατρική πρακτική και η συμβολή της στη διάγνωση είναι σημαντική. Ο ιατρός συστήνει ή/και συνταγογραφεί γενετικές εξετάσεις και είναι ο αποδέκτης των αποτελεσμάτων. Η εισαγωγή νέων τεχνικών ανάλυσης και διαγνωστικών προσεγγίσεων, που έχουν σχεδόν αντικαταστήσει τις προγενέστερες εργαστηριακές δοκιμασίες, έχουν ελαττώσει τον αριθμό των δοκιμασιών και τον χρόνο που απαιτεί η εργαστηριακή διερεύνηση και έχουν αυξήσει τις διαγνωστικές δυνατότητες. Οι κυριότερες τεχνολογικές αλλαγές αφορούν σε νέες τεχνικές αλληλούχισης του γονιδιώματος (NGS: Next Generation Sequencing, Αλληλούχιση Νέας Γενιάς) και στην ανάλυση των χρωμοσωματικών ανωμαλιών με μικροσυστοιχίες (CMA: Chromosomal Microarray Analysis, Μοριακός καρυότυπος). Η καθεμιά όμως από αυτές τις μεθόδους/τεχνικές, εκτός από τις δυνατότητες που μας προσφέρει, έχει δυσκολίες και περιορισμούς (τεχνικούς ή διαγνωστικούς) που πρέπει να είναι κατανοητοί, ούτως ώστε να μπορούμε να αποκομίσουμε τη μέγιστη ωφέλεια για τον εξεταζόμενο και την οικογένεια.
Βασικό στοιχείο της κλινικής χρησιμότητας αποτελεί η κατανόηση του αποτελέσματος της γενετικής εξέτασης, δηλαδή της έκθεσης του γενετικού ελέγχου, αλλά και των ιδιαιτεροτήτων αυτού του ελέγχου από τον ιατρό. Η σωστή επεξεργασία και κατανόηση των δεδομένων της έκθεσης του γενετικού ελέγχου, αναμένεται να οδηγήσει στην επιβεβαίωση ή την απόρριψη μιας κλινικής διάγνωσης, να δώσει τη δυνατότητα για γενετική συμβουλευτική, για έγκαιρη πρόληψη, για αλλαγή θεραπευτικού πρωτοκόλλου και τα τελευταία χρόνια, για εφαρμογή εξατομικευμένης θεραπείας.
Η διοργάνωση του Workshop που θα πραγματοποιηθεί στις 12 & 13 Απριλίου 2024 στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων «Κάρολος Παπούλιας» και απευθύνεται σε ιατρούς όλων των ειδικοτήτων και σε κάθε επαγγελματία υγείας που ενδιαφέρεται ή ασχολείται με τη γενετική, έχει ως στόχο την παρουσίαση παραδειγμάτων από γενετικές αναλύσεις περιστατικών με τη χρήση των κύριων τεχνικών της γενετικής/γονιδιωματικής ανάλυσης (NGS & CMA) που χρησιμοποιούνται σήμερα στη γενετική διάγνωση. Αναλυτικότερα θα επεξηγηθούν οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται σε μια έκθεση γενετικού ελέγχου, καθώς και οι πιθανές δυσκολίες που μπορεί να συνδέονται με ένα αποτέλεσμα. Πρόκειται για διαδραστική διαδικασία που στοχεύει στην αποτελεσματική κατανόηση της ουσιαστικής πληροφορίας που περιέχεται στην έκθεση γενετικού/γονιδιωματικού ελέγχου.
Αναμένουμε να σας καλωσορίσουμε στα Ιωάννινα στις 12 & 13 Απριλίου 2024.

Με εκτίμηση,
Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου Σ.Ι.Γ.Ε.
Μαρίκα Σύρρου
Καθηγήτρια Γεν. Βιολογίας/ Ιατρικής Γενετικής
Τμήμα Ιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

To the kind attention of whom it may concern,

On behalf of ESMO (European Society for Medical Oncology) we kindly ask your support in promoting the ESMO Courses in Medical Oncology for Medical Students, which will take place on 19-23 July 2024 in Valencia and on 2-6 September 2024 in Naples, Italy.

These annual four-day residential courses are open to 4th and 5th year medical students undergraduates worldwide. 60 seats are available and selected students will receive free registration, free accommodation and a travel grant.

These courses aim to:

  • Provide insight into medical oncology, filling the gap in the medical student’s curriculum 
  • Present and discuss clinical cases with a multidisciplinary approach 
  • Start a dialogue with the student community through tailor-made courses enhancing and broadening medical students’ education and learning experiences 

Online application in now open until 15th April 2024.                                                     

Please see the attached printable material that you can share among your students.

We remain at your disposal for any additional information.

Thank you in advance for your cooperation.

Kind regards,

The ESMO Education Team

European Society for Medical Oncology (ESMO)

Via Ginevra, 4 | 6900 Lugano | Switzerland