Πανεπιστημιούπολη, TK 45110, Ιωάννινα
26510 07436

Main Menu

Ανακοινώσεις
26
Μαρ

Μήνυμα της Προέδρου προς τους φοιτητές και φοιτήτριες του Τμήματος Ιατρικής Κύριο

 

Αγαπητές μας φοιτήτριες,

Αγαπητοί μας φοιτητές,

 

Η παγκόσμια κοινότητα ζει πρωτοφανείς ημέρες, αυτές της πανδημίας COVID-19. Σε αυτήν τη περίοδο της αβεβαιότητας είναι πολύ συχνή η ανησυχία, τα συναισθήματα αγωνίας, θλίψης, φόβου, απογοήτευσης και ματαίωσης. Κάθε άνθρωπος παλεύει να βρει την ισορροπία ανάμεσα στις ανάγκες του και τις ανάγκες της κοινωνίας. Τα σχέδια όλων μας ανατράπηκαν. Το εαρινό μας εξάμηνο δεν εξελίχθηκε όπως το είχαμε προγραμματίσει. Αν και είμαστε σε απόσταση, όλο αυτό το ζούμε όλοι μαζί. Δουλέψαμε σκληρά για να οργανώσουμε την εκπαίδευσή σας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Σας ευχαριστώ για την ευελιξία που δείξατε στην απαραίτητη αλλαγή του εκπαιδευτικού μας προγράμματος, για την προθυμία σας στην συμμετοχή των εξ αποστάσεως μαθημάτων, για την ζωντανή παρουσία σας στην άλλη άκρη του υπολογιστή. Ένα από τα ισχυρά πλεονεκτήματα της Ιατρικής μας είναι οι δια ζώσης μεταξύ μας αλληλεπιδράσεις. Όμως παραδόξως βλέπουμε να δημιουργούνται ισχυροί δεσμοί ακόμα και από απόσταση, μέσα σε αυτή τη δίνη.  Είμαστε υπερήφανοι που αντιμετωπίζετε κάθε πρόκληση και κατακτάτε κάθε κορυφή.

Η πανδημία που ζούμε δεν είναι η μόνη απρόσμενη πρόκληση που αντιμετώπισε η ανθρωπότητα. Από την ιστορία γνωρίζουμε ότι οι δύσκολοι καιροί επάγουν την αλληλεγγύη, την αλληλοβοήθεια, την γενναιοδωρία, την κατανόηση και γεννούν την ελπίδα. Από την ιστορία πάλι, γνωρίζουμε ότι ακόμα και οι πιο σκοτεινές εποχές είναι παροδικές. Όταν και η τωρινή κατάσταση γίνει παρελθόν, θα μπορέσουμε τότε να επουλώσουμε τις πληγές από την μακροχρόνια απόσταση μεταξύ μας, των διδασκόντων και των διδασκομένων. Θα επανέλθουμε στις αίθουσες διδασκαλίας, στα εργαστήρια, στις κλινικές, στην βιβλιοθήκη, στο γεφυράκι, στο αίθριο, στις γενικές συνελεύσεις, στις τελετές ορκωμοσίας. 

Αναλογιστείτε ότι σε λίγους μήνες, σε λίγα χρόνια, θα ανήκετε κι εσείς στο ιατρικό δυναμικό και, όπως τώρα οι καθηγητές σας, θα καλείστε να συγκρατήσετε την θανατηφόρα ορμή κάθε νόσου και κάθε πανδημίας. Μόνη απαραίτητη πυξίδα όλων μας το «ωφελέειν ή μη βλάπτειν» του Ιπποκράτη.

Μην ξεχνάτε, όσο μένετε σπίτι, να ακολουθείτε ένα πρόγραμμα που εσείς θα διαμορφώσετε. Παρακολουθείστε τα μαθήματά σας, μελετήστε, κάνετε δραστηριότητες που σας αρέσουν και σας δίνουν χαρά. Μοιραστείτε τα συναισθήματα, τις σκέψεις, τις γνώσεις σας με την οικογένειά σας, τους φίλους σας και εμάς.

Να φροντίζετε τους εαυτούς σας και τους γύρω σας.  

Με την σιγουριά ότι οι δύσκολες μέρες θα περάσουν

 

Καθηγήτρια Άννα Μπατιστάτου

Πρόεδρος Τμήματος Ιατρικής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

 

 

Πρόσθετες Πληροφορίες

  • Εκδότης: Γραμματεία Τμήματος Ιατρικής
Διαβάστηκε 1207 φορές