Πανεπιστημιούπολη, TK 45110, Ιωάννινα
26510 07436

Main Menu

Ανακοινώσεις
24
Νοε

#EveryNameCounts: Πρωτοβουλία ηλεκτρονικής μεταγραφής αρχείων Arolsen

 

Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται η πρωτοβουλία ηλεκτρονικής μεταγραφής Αρχείων Arolsen (Διεθνής Υπηρεσία Αναζητήσεων-ITS). Τα Αρχεία Arolsen, τα οποία εδρεύουν στο Bad Arolsen της Γερμανίας, αποτελούν ίσως το μεγαλύτερο στον κόσμο κέντρο τεκμηρίωσης για τα ναζιστικά εγκλήματα κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, διαθέτοντας το αρχειακό υλικό των στρατοπέδων συγκέντρωσης και καταναγκαστικής εργασίας εκείνης της περιόδου και έχοντας διεξάγει τα τελευταία 70 χρόνια χιλιάδες έρευνες για την ανεύρεση στοιχείων για την τύχη εγκλείστων στα στρατόπεδα αυτά.

Στο πλαίσιο της συγκεκριμένες προσπάθειες, τα Αρχεία Arolsen με στόχο όχι μόνο τη βελτίωση των υπηρεσιών προς τους ερευνητές, αλλά και την ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού, και κυρίως της νεολαίας, στην ανάγκη διατήρησης της μνήμης του Ολοκαυτώματος ως μέσου για την αποφυγή της επανάληψης της φρίκης εκείνης της περιόδου, εγκαινίασαν τα τελευταία χρόνια, μεταξύ άλλων, την εκστρατεία #EveryNameCounts. Η εν λόγω πρωτοβουλία έχει ως στόχο την ηλεκτρονική μεταγραφή των δελτίων των κρατουμένων στα στρατόπεδα συγκέντρωνσης και καταναγκαστικής εργασίας, ώστε να δημιουργηθεί μία πλήρης βάση δεδομένων με τα ονόματα των 17,5 εκατομμυρίων θυμάτων για τα οποία τα Αρχεία Arolsen διαθέτουν τεκμήρια.

Στις αρχές του 2020 τα Αρχεία ξεκίνησαν να συνεργάζονται με πανεπιστημιακά ιδρύματα και σχολεία (εντός και εκτός Γερμανίας) με στόχο φοιτητές και μαθητές να αναλάβουν να αντιγράψουν σε βάση δεδομένων ονόματα και στοιχεία που εμφανίζονται στα ψηφιοποιημένα δελτία, βοηθώντας έτσι την τεκμηρίωση του αρχειακού υλικού.

 

Για περισσότερες πληροφορίες και δήλωση συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να επισκέπτονται την ηλεκτρονική διεύθυνση: https://arolsen-archives.org/en/learn-participate/exhibitions-campaigns/everynamecounts/ και να διαβάσουν το συνημμένο αρχείο.

 

Πρόσθετες Πληροφορίες

  • Εκδότης: Γραμματεία Τμήματος Ιατρικής
Διαβάστηκε 224 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου 2022 10:54