Πανεπιστημιούπολη, TK 45110, Ιωάννινα
26510 07436

Main Menu

Ανακοινώσεις
15
Οκτ

Μήνυμα της Προέδρου του Τμήματος Ιατρικής για τους πρωτοετείς φοιτητές Κύριο

Αγαπητοί πρωτοετείς φοιτητές

Αγαπητές πρωτοετείς φοιτήτριες

 Κάθε φθινόπωρο η Πανεπιστημιούπολη των Ιωαννίνων, υποδέχεται έναν νέο ακαδημαϊκό κύκλο. Οι παλιοί φοιτητές επιστρέφουν, και, καθώς οι παρέες τους κατακτούν ξανά τον χώρο, ξεχωρίζουν ανάμεσά τους οι πρωτοετείς. Κατεβαίνουν από τα λεωφορεία και εξερευνούν το πανεπιστημιακό οικοσύστημα, ανακαλύπτουν το Μεταβατικό, τις αίθουσες διαλέξεων και εργαστηρίων, την Βιβλιοθήκη, τα αίθρια, το Μουσείο, τα γραφεία, τα κυλικεία, την «Φηγό», το γεφυράκι, το Νοσοκομείο. Ο Οκτώβριος είναι πάντα μήνας μιας υπερδιέγερσης σχεδόν γιορτινής.

Φέτος όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Η πανδημία COVID-19 συνεχίζει να απειλεί την δημόσια υγεία και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σε όλη αυτήν την μακρά περίοδο της αβεβαιότητας δεν έχουν ακόμα τελειώσει. Προκλήσεις συλλογικές και ατομικές, υποχρέωση να βρούμε την ισορροπία ανάμεσα στις ανάγκες και επιθυμίες μας και το συλλογικό καλό. Τα σχέδια όλων μας έχουν ανατραπεί.

Εμείς δεν υποδεχτήκαμε τα νέα μέλη της κοινότητάς μας με πανηγυρικά καλωσορίσματα. Δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε τον συνηθισμένο μας προγραμματισμό. Επινοούμε διαρκώς τρόπους για να αναπληρώσουμε τις απώλειες, να προλάβουμε τα προβλήματα. Σας διαβεβαιώνουμε ότι σε όλες τις συνεδριάσεις των συλλογικών μας οργάνων το μεγαλύτερο μέλημα μας είναι η όσο το δυνατόν πιο άρτια εκπαίδευσή σας μέσα σε αυτές τις ανοίκειες συνθήκες.

Εσείς δεν είχατε την εμπειρία του χαρούμενου συνωστισμού των μεγάλων αιθουσών και των κυλικείων, δεν είχατε ακόμα την ευκαιρία να συναναστραφείτε με το σύνολο των συμφοιτητών σας. Δεν συγκεντρώνεστε στο κυλικείο, δεν συχνάζετε στο αμφιθεατράκι. Έρχεστε σε μικρές ομάδες για τις εργαστηριακές ασκήσεις, τηρείτε αποστάσεις, φοράτε μάσκες. Ούτε τα μαθήματα, ούτε τα διαλείμματα είναι όπως πρώτα.

Είναι φυσικό όλα αυτά να σας αφήνουν μια αίσθηση ανικανοποίητου. Κι εμείς αισθανόμαστε απογοήτευση που στερούμαστε την τροφοδότρια ενέργεια της μαζικής ζωντανής παρουσίας σας, της νεανικής σας ορμής, του ενθουσιασμού σας για την μύηση στην επιστήμη. Όμως οφείλουμε, ως πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και ως γιατροί, να υπερβούμε το ‘θέλω’ και να επιμείνουμε στο ‘πρέπει’, όπως αυτό υπαγορεύεται από τις συνθήκες της πανδημίας σήμερα.

Καταλαβαίνουμε ότι είναι δύσκολο, υπό αυτές τις συνθήκες, να αισθανθείτε το Πανεπιστήμιο ως σπίτι σας. Σας διαβεβαιώνουμε όμως ότι άμεσα θα νιώσετε φοιτητές, κοινωνοί της γνώσης, περήφανοι που θα μυηθείτε στην ιατρική επιστήμη, δικαιωμένοι για τον πνευματικό κόπο που καταβάλατε για να είστε σήμερα εδώ. Τον περασμένο Ιούλιο το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έλαβε την Πιστοποίηση του Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), αφού αρίστευσε και στους δέκα άξονες αξιολόγησης. Μαζί με εμάς, μπορείτε κι εσείς να είστε υπερήφανοι για το Τμήμα Ιατρικής μας.

Σας ζητώ να μας εμπιστευτείτε. Η αμοιβαία εμπιστοσύνη είναι απαραίτητη για την κοινή πορεία μας σε αυτό το δύσκολο εξάμηνο. Ακολουθούμε τις οδηγίες της πολιτείας και τις αποφάσεις των Πρυτανικών Αρχών και της Συγκλήτου, είμαστε σε εγρήγορση με συχνές συνεδριάσεις των Επιτροπών Υγείας, Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών, ΟΜΕΑ και Γενικών Συνελεύσεων. Είμαστε διαρκώς διαθέσιμοι να σας ακούμε, τόσο κάθε έναν ξεχωριστά όσο και μέσω των εκπροσώπων σας.

Οι αντιξοότητες δεν θα μας εμποδίσουν να σας διδάξουμε, να σας μεταδώσουμε βασικές / εργαστηριακές, κλινικοεργαστηριακές και κλινικές γνώσεις και δεξιότητες, δεοντολογία και ηθική του ιατρικού λειτουργήματος. Θα μάθετε να εκτιμάτε την έρευνα, να διαβάζετε κριτικά την διεθνή βιβλιογραφία, να παρακολουθείτε τις προκλήσεις υγείας σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο, να αξιολογείτε και να ερμηνεύετε, εν τέλει να θεραπεύετε. Θα προσανατολιστείτε με την πολύτιμη πυξίδα του «ωφελέειν ή μη βλάπτειν» του Ιπποκράτη, που είναι οδηγός όλων μας.

 

Αγαπητοί μας φοιτητές

Αγαπητές μας φοιτήτριες

Η ιστορία της ανθρωπότητας είναι γεμάτη από κρίσεις κι αντιξοότητες ανάλογες με την πανδημία που ζούμε. Και μας διδάσκει ότι ακόμα και οι πιο σκοτεινές εποχές είναι παροδικές, και ότι οι συνέπειές τους είναι ελαφρύτερες, όταν διαφυλάσσονται οι ανθρωπιστικές αξίες. Με την σιγουριά ότι οι δύσκολες μέρες θα περάσουν, σας προτρέπουμε να ζήσετε με πληρότητα τα χρόνια της φοιτητικής σας ζωής μαζί μας. Με το πρώτο σας βήμα εδώ ξεκινά ένα ωραίο ταξίδι ζωής προς την επιστημονική σας διάπλαση και την ολοκλήρωση της προσωπικότητάς σας. Η φουρτούνα του πρώτου πανεπιστημιακού σας εξαμήνου ας είναι το εμπόδιο που θα σας ενδυναμώσει και θα σας ωθήσει να εστιάσετε στους στόχους σας.

Να φροντίζετε τους εαυτούς σας και τους γύρω σας.  

 

Καλωσορίσατε στην Ιατρική μας!

 

Η Πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής

Καθηγήτρια Άννα Μπατιστάτου

 

Πρόσθετες Πληροφορίες

  • Εκδότης: Γραμματεία Τμήματος Ιατρικής
Διαβάστηκε 489 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου 2020 15:59