Πανεπιστημιούπολη, TK 45110, Ιωάννινα
26510 07436

Main Menu

Αντικείμενο του μαθήματος: Η παρουσίαση επιλεγμένων θεμάτων Τοξικολογίας, κυρίως Κλινικής Τοξικολογίας, αλλά, με στόχο την μεταφορά γνώσεων που αφορούν τους βιοχημικούς μηχανισμούς πρόκλησης τοξικότητας από διάφορες κατηγορίες τοξικών ουσιών, τους παράγοντες που επηρεάζουν την τοξικότητα, την διάγνωση και την αντιμετώπισή τους καθώς και την τοξικολογική διερεύνηση και την αντίστοιχη αξιολόγηση των αποτελεσμάτων που απαιτείται σε κάθε περίπτωση.

Περιεχόμενο του μαθήματος: Από την Φαρμακολογία στην Τοξικολογία. Αρχές Τοξικοκινητικής και Τοξικοδυναμικής. Μηχανισμοί τοξικότητας / παράγοντες που επηρεάζουν την τοξικότητα. Τοξικολογική Ανάλυση στην Κλινική Τοξικολογία: στόχοι - αξιολόγηση. Μέθοδοι προσδιορισμού τοξικών ουσιών σε βιολογικά υλικά – πειστήρια. Ειδικές κατηγορίες τοξικών ουσιών: Τοξικότητα από ακεταμινοφαίνη, Τοξικότητα από σαλικυλικά, Τοξικότητα από οργανοφωσφορικά / καρβαμιδικά παρασιτοκτόνα, Τοξικότητα από μονοξείδιο του άνθρακα και άλλα αέρια δηλητήρια, Τοξικότητα από αντιψυχωτικά φάρμακα, Τοξικότητα από βαριά μέταλλα, Τοξικότητα από εξαρτησιογόνες ουσίες. Εργαστηριακή άσκηση. Παρουσίαση περιστατικών.

Μορφή και εκβάσεις διδασκαλίας: Η μορφή της διδασκαλίας θα είναι διαλέξεις σε συνδυασμό με συζήτηση περιστατικών και εργαστηριακή άσκηση με στόχο την κατανόηση από το φοιτητή των μηχανισμών πρόκλησης τοξικότητας και της σημασίας της ολοκληρωμένης και έγκαιρης τοξικολογικής εξέτασης για την διάγνωση μιας δηλητηρίασης και την έκβαση του περιστατικού.

Ώρες εκπαίδευσης για κάθε φοιτητή: 26

Εξάμηνο Σπουδών: ΣΤ'

ECTS: 2

Αντικείμενο του μαθήματος: Η επίλυση, με βάση ιατρικά δεδομένα, διαφόρων νομικών ζητημάτων που δημιουργούνται σε περιπτώσεις σωματικών βλαβών, και σε περιπτώσεις αιφνιδίων και βίαιων θανάτων.

Περιεχόμενο του μαθήματος: Ορισμός της Ιατροδικαστικής. Ιατρικό πιστοποιητικό. Ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη. Θάνατος: α) Ορισμός και είδη θανάτου: σωματικός/κυτταρικός/εγκεφαλικός θάνατος. β) Αιφνίδιος και βίαιος θάνατος. Μεταθανάτια φαινόμενα: α) Πρώιμα φαινόμενα, απόψυξη του πτώματος, πτωματικές υποστάσεις, πτωματική ακαμψία, πτωματικός σπασμός. β) Σήψη, μουμιοποίηση, σαπωνοποίηση. Ταυτοποίηση: α) Ορισμός. β) Ταυτοποίηση ατόμων αγνώστων στοιχείων και πτωματικών υπολειμμάτων. Ιατροδικαστικές νεκροτομές: α) Ορισμός ιατροδικαστικής νεκροτομής. β) Σκοπός, πρωτόκολλο και διαδικασία της ιατροδικαστικής διερεύνησης. Κακώσεις/τραύματα από την επίδραση μηχανικών παραγόντων: α) Ορισμός-ταξινόμηση των κακώσεων, τραύματα από θλων, νύσσον και τέμνον όργανο και τραύματα από πυροβόλα όπλα. β) Ιατροδικαστικά ζητήματα στις περιπτώσεις των κακώσεων, διάκριση μεταξύ προθανάτιων και μεταθανάτιων κακώσεων, προσδιορισμός της ηλικίας των κακώσεων, τραύματα άμυνας, τραύματα δισταγμού. γ) Κακώσεις σε αυτοκτονίες/ατυχήματα/ανθρωποκτονίες, αιτία θανάτου στις περιπτώσεις μηχανικών κακώσεων. Κακώσεις κατά ανατομική περιοχή: Κεφαλής, Τραχήλου, Θώρακα, Κοιλίας, Λεκάνης, Γεννητικών οργάνων, Σπονδυλικής στήλης και μυοσκελετικού συστήματος. Κακώσεις από την επίδραση φυσικών παραγόντων-ιατροδικαστική σημασία: ψύχος, θερμότητα, ηλεκτρικό ρεύμα, κεραυνοπληξία και εκρήξεις. Ασφυκτικοί θάνατοι: Ορισμός, αίτια, είδη και ιατροδικαστική σημασία. Θάνατοι από ασιτία. Εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας: βιασμός, ασέλγεια παρά φύση, παρεκκλίσεις του σεξουαλικού ενστίκτου. Νεογνικοί και βρεφικοί θάνατοι: Βιωσιμότητα, προσδιορισμός εμβρυικής ηλικίας, αυθυπαρξία, θνησιγενές έμβρυο, σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου, κακοποίηση παιδιού, ιατροδικαστικά ζητήματα σχετικά με την προωρότητα. Αρχές Δικαστικής Τοξικολογίας. Δειγματοληψία, συντήρηση και αποστολή δειγμάτων βιολογικών υλικών για χημική ανάλυση. Είδη δηλητηρίων, διάγνωση και ιατροδικαστικά ζητήματα σε περιπτώσεις δηλητηριάσεων. Βασικές αρχές Δικαστικής Ιστοπαθολογίας. Βασικές αρχές Δικαστικής Ανθρωπολογίας.

Μορφή και εκβάσεις διδασκαλίας: Το μάθημα διδάσκεται σε συνδυασμό με πρακτική άσκηση σε ομάδες φοιτητών. Οι φοιτητές αντλούν θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις στην Παθολογική Ανατομική και στην Ιατροδικαστική, που τους επιτρέπουν την κατανόηση του μηχανισμού, της αιτίας και του τρόπου θανάτου.

Ώρες εκπαίδευσης για κάθε φοιτητή: 50

Έτος εκπαίδευσης: 6°

ECTS: 4

Αντικείμενο του μαθήματος: Η παροχή θεωρητικών και κλινικών γνώσεων στα παιδιατρικά νοσήματα, από τη νεογνική ηλικία έως την εφηβεία.

Περιεχόμενο του μαθήματος: Νεογνολογία : σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρειας, περιγεννητική ασφυξία, αποκλίνουσα ανάπτυξη, συγγενείς λοιμώξεις, νεογνικής ίκτερος, νεογνικές λοιμώξεις, χειρουργικά προβλήματα. Χρωμοσωμικές ανωμαλίες. Ανοσοανεπάρκειες. Λοιμώξεις στα παιδιά: εξανθηματικά/μη εξανθηματικά λοιμώδη νοσήματα, μικροβιακές λοιμώξεις, πυρετός αγνώστου αιτιολογίας. Αναπνευστικό σύστημα: λοιμώξεις ανώτερου/κατώτερου αναπνευστικού, βρογχιολίτιδα, βρογχικό άσθμα, τροφική αλλεργία, κυστική ίνωση, φυματίωση. Καρδιαγγειακό σύστημα: συγγενείς καρδιοπάθειες, μυοκαρδιοπάθειες, μυοκαρδίδα, περικαρδίτιδα. Γαστρεντερικό σύστημα: οξύ/χρόνιο κοιλιακό άλγος, δυσαπορρόφηση, ηπατίτιδες. Ουροποιητικό σύστημα: προγεννητική υδρονέφρωση, συγγενείς ανωμαλίες, ουρολοίμωξη, κυστεοουρητηρική παλινδρόμηση, νεφρωσικό σύνδρομο, αιματουρία, σπειραματονεφρίτιδα, οξεία/χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, υπέρταση, διαταραχές υγρών/ηλεκτρολυτών. Αιμοποιητικό σύστημα: σιδηροπενική αναιμία, αιμοσφαιρινοπάθειες, πορφύρες, αιμορραγικές διαθέσεις, διαταραχές λευκοκυττάρων. Κακοήθειες: οστεοσάρκωμα, σάρκωμα Εwing, ραβδομυοσάρκωμα, λεμφώματα, λευχαιμίες. Ενδοκρινικό σύστημα: σακχαρώδης διαβήτης, διαταραχές αύξησης, πρώιμη ήβη, νοσήματα θυρεοειδούς αδένα. Νευρικό σύστημα: πυρετικοί σπασμοί, απύρετοι σπασμοί, επιληψία, Status epilepticus, υποτονικό βρέφος, νευρομυϊκά νοσήματα, εγκεφαλική παράλυση, νοητική υστέρηση, αυτισμός, διαταραχές λόγου/επικοινωνίας, νευροδερματικά σύνδρομα, κεφαλαλγίες (τάσεως, ημικρανίες), αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια. Ρευματικά νοσήματα: νεανική ρευματοειδής αρθρίτιδα, συστηματικός ερυθηματώδης λύκος. Οστά-αρθρώσεις. Ατυχήματα, δηλητηριάσεις, εγκαύματα

Μορφή και εκβάσεις διδασκαλίας: Το μάθημα διδάσκεται τρεις φορές την εβδομάδα σε ομάδες φοιτητών για διάστημα 12 εβδομάδων. Καθημερινά γίνεται κλινική εκπαίδευση στην Παιδιατρική Κλινική, στην Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών και στα εξωτερικά ιατρεία, ενώ οι φοιτητές συμμετέχουν και σε 8 εφημερίες. Οι φοιτητές αντλούν θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις υπό την καθοδήγηση μελών ΔΕΠ με στόχο τη διαγνωστική προσέγγιση των περισσότερων παιδιατρικών νοσημάτων.

Ώρες εκπαίδευσης για κάθε φοιτητή: 355

Έτος εκπαίδευσης: 6°

ECTS: 13

Κλινική άσκηση η οποία γίνεται σε μικρές ομάδες φοιτητών δορυφορικά, κατά την άσκησή τους στην Παθολογία και την Χειρουργική.

Ώρες εκπαίδευσης: 50

Έτος εκπαίδευσης: 6°

ECTS: 3

Αντικείμενο του μαθήματος: Κλινική άσκηση των φοιτητών σε κλινικό επίπεδο επί φυσιολογικών και παθολογικών καταστάσεων στο γνωστικό αντικείμενο της Μαιευτικής και Γυναικολογίας στα διάφορα τμήματα και ιατρεία της Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής.

Περιεχόμενο του μαθήματος: Οι φοιτητές ασκούνται σε κλινικό επίπεδο επί φυσιολογικών και παθολογικών καταστάσεων στο γνωστικό αντικείμενο της Μαιευτικής και Γυναικολογίας στα διάφορα τμήματα και ιατρεία της Κλινικής (Μαιευτικό Τμήμα, Τμήμα Λεχωϊδων, Αίθουσα Μαιευτηρίου, Τμήμα Εμβρυομητρικής Ιατρικής, Τμήμα Γυναικολογικής Ενδοκρινολογίας και Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, Μονάδα Γενετικής, Εργαστήριο Υγείας της Γυναίκας, Γυναικολογικό Τμήμα, Τμήμα Γυναικολογικής Ογκολογίας, Τμήμα Γυναικολογικών Ενδοσκοπήσεων και τα Εξωτερικά Ιατρεία: Μαιευτικό, Γυναικολογικό, Παθολογίας και Χειρουργικής Μαστού, Κολποσκόπησης και Παθολογίας Τραχήλου, Γυναικολογικής Ενδοκρινολογίας, Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, Εμμηνόπαυσης-Οστεοπόρωσης, Παιδικής και Εφηβικής Γυναικολογίας, Οικογενειακού Προγραμματισμού, Αυτόματων και καθ'έξιν εκτρώσεων, Πυελικού άλγους). Συμμετέχουν σε φυσιολογικούς τοκετούς και σε Μαιευτικές και Γυναικολογικές επεμβάσεις. Εφημερεύουν και συμμετέχουν στο κλινικό έργο της Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής. Επίσης, συμμετέχουν στα ερευνητικά προγράμματα της Κλινικής και παρακολουθούν τις διαλέξεις και τα Μετεκπαιδευτικά μαθήματα της Κλινικής. Τέλος, παρουσιάζουν τα αποτελέσματα των μελετών στις οποίες συμμετέχουν στα μετεκπαιδευτικά μαθήματα της κλινικής και στα φοιτητικά και τα ιατρικά συνέδρια.

Μορφή και εκβάσεις διδασκαλίας: Το μάθημα διδάσκεται σε κλινικό επίπεδο. Οι φοιτητές εντάσσονται πλήρως στη λειτουργία της κλινικής (θάλαμοι ασθενών , εξωτερικά ιατρεία, χειρουργείο). Αντλούν θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις εργαζόμενοι δίπλα στα μέλη ΔΕΠ και εκτελούν ιατρικές πράξεις. Το τελικό επίπεδο γνώσεων τους επιτρέπει τη διάγνωση και διαφορική διάγνωση αλλά και τη βασική αντιμετώπιση φυσιολογικών και παθολογικών καταστάσεων του γνωστικού αντικειμένου της Μαιευτικης και Γυναικολογίας.

Ώρες εκπαίδευσης για κάθε φοιτητή: 225

Έτος εκπαίδευσης: 6°

ECTS: 10

Περισσότερα Άρθρα...