Πανεπιστημιούπολη, TK 45110, Ιωάννινα
26510 07436

Main Menu

Αντικείμενο του μαθήματος: Η διδασκαλία των παθήσεων που αφορούν τα αυτιά, τη μύτη και τις παραρρίνιες κοιλότητες, το λάρυγγα, το φάρυγγα, τον οισοφάγο, τον τράχηλο, τη στοματική κοιλότητα και τους σιελογόνους αδένες.

Περιεχόμενο του μαθήματος:

  • Κλινική εξέταση και διαγνωστική προσέγγιση ασθενών στην Ωτορινολαρυγγολογία και Νευροωτολογία.
  • Βασικές γνώσεις εφαρμοσμένης ανατομίας, φυσιολογίας, και εμβρυολογίας του αυτιού. Συμπτώματα, κλινική σημειολογία, διαγνωστική προσέγγιση και θεραπευτική αντιμετώπιση των παθήσεων του αυτιού, (έξω-μέσου και έσω-προσθίου και οπισθίου λαβυρίνθου). Ακουολογικός έλεγχος. Ακουστικά βοηθήματα, (ακουστικά βαρηκοΐας, κοχλιακά εμφυτεύματα). Ίλιγγος, διερεύνηση, αντιμετώπιση. Παραλύσεις προσωπικού νεύρου. Χειρουργικές επεμβάσεις στην ωτολογία. Κατάγματα κροταφικού οστού.
  • Βασικές γνώσεις εφαρμοσμένης ανατομίας, φυσιολογίας, και εμβρυολογίας της ρινός και των παραρρινίων κόλπων. Συμπτώματα, κλινική σημειολογία, διαγνωστική προσέγγιση και θεραπευτική αντιμετώπιση παθήσεων της ρινός και των παραρρινίων κοιλοτήτων. Λειτουργική Ενδοσκοπική Ενδορρινική Χειρουργική παραρρινίων κοιλοτήτων. Ρινορραγίες, Ρινίτιδες, Πολύποδες ρινός, παραρρινοκολπίτιδες, κακοήθεις όγκοι. Επιπλοκές φλεγμονών – όγκων παραρρινίων κοιλοτήτων. Χειρουργικές επεμβάσεις ρινός – παραρρινίων κοιλοτήτων.
  • Βασικές γνώσεις εφαρμοσμένης ανατομίας, φυσιολογίας, και εμβρυολογίας της στοματικής κοιλότητας και των σιελογόνων αδένων. Παθήσεις της στοματικής κοιλότητας και των σιελογόνων αδένων. Καρκίνος της στοματικής κοιλότητας. Συμπτώματα, κλινική σημειολογία, θεραπευτική αντιμετώπιση. Σιαλαδενίτιδα, καλοήθεις και κακοήθεις όγκοι των σιελογόνων αδένων. Χειρουργικές επεμβάσεις σιελογόνων αδένων. Επιπολής και ολική παρωτιδεκτομή.
  • Βασικές γνώσεις εφαρμοσμένης ανατομίας, φυσιολογίας, και εμβρυολογίας του φάρυγγα και λάρυγγα. Συμπτώματα, κλινικά σημεία, διαγνωστική προσέγγιση και θεραπευτική αντιμετώπιση των παθήσεων του φάρυγγα και λάρυγγα. Φαρυγγίτιδα, οξεία επιγλωττίτιδα, λαρυγγίτιδα, αδενοειδίτιδα, υπερτροφία αδενοειδών εκβλαστήσεων, οξεία αμυγδαλίτιδα. Αδενοτομή, αμυγδαλεκτομή. Καλοήθεις και κακοήθεις όγκοι του λάρυγγα. Καρκίνος του λάρυγγα. Χειρουργική αντιμετώπιση. Παραλύσεις του λάρυγγα. Παθήσεις του οισοφάγου. Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Ξένα σώματα οισοφάγου. Οισοφαγοσκόπηση με άκαμπτο οισοφαγοσκόπιο.
  • Τραχηλικές διογκώσεις. Κλινική εξέταση, διερεύνηση, αντιμετώπιση. Εργαστηριακός και απεικονιστικός έλεγχος. Βιοψία δια λεπτής βελόνης.
  • Τραχειοτομή. Ενδείξεις, τεχνική, επιπλοκές. Τραχειοσωλήνες.
  • Συριγμός. Ξένα σώματα βρόγχων. Βρογχοσκόπηση.

Μορφή και εκβάσεις διδασκαλίας: Το μάθημα διδάσκεται σε συνδυασμό με κλινική άσκηση σε μικρές ομάδες φοιτητών. Οι φοιτητές εντάσσονται πλήρως στην λειτουργία της κλινικής (θάλαμοι ασθενών, Εξωτερικά ιατρεία, Τμήμα εκτάκτων, Χειρουργείο). Αντλούν θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις εργαζόμενοι δίπλα στα μέλη ΔΕΠ και εκτελούν ιατρικές πράξεις.

Το τελικό επίπεδο γνώσεών τους επιτρέπει την διάγνωση και διαφορική διάγνωση αλλά και την βασική αντιμετώπιση των παθήσεων στην περιοχή της κεφαλής και του τραχήλου.

Ώρες εκπαίδευσης για κάθε φοιτητή: 125

Εξάμηνο εκπαίδευσης: 7° + 8° (rotation)

ECTS: 5