Πανεπιστημιούπολη, TK 45110, Ιωάννινα
26510 07436

Main Menu

Home

Αντικείμενο του μαθήματος και Μαθησιακοί στόχοι: Το μάθημα εξετάζει τις σύγχρονες γνώσεις σχετικά με τις κυριότερες ενδογενείς νευροδιαβιβαστικές ουσίες και τα εξωγενή ανάλογά τους, δηλ. την σύσταση, κυτταρική δράση, τύπους και γεωγραφία υποδοχέων, καθώς και τις σύγχρονες απόψεις σχετικά με την δράση τους στην εγκεφαλική λειτουργία και συμπεριφορά, τόσο σε φυσιολογικές συνθήκες όσο και κατά την διάρκεια δυσλειτουργιών του ΚΝΣ. Το μάθημα στηρίζεται στις βασικές γνωσεις που ο/η φοιτητής/τρια έχει αποκτήσει από μαθήματα κορμού, ιδιαίτερα της Φυσιολογίας, όπου περιγράφονται οι βασικές αρχές λειτουργίας του Νευρικού Συστήματος. Οι νέες γνώσεις που θα αποκτηθούν εστιάζονται στους μηχανισμούς δράσης των νευροδιαβιβαστικών μορίων και τον ρόλο των τελευταίων στο σύμπλοκο φαινόμενο της συμπεριφοράς.

Οι μαθησιακοί στόχοι είναι η γνώση και κατανόηση των κυτταρικών μηχανισμών της συμπεριφοράς, η σύνδεση με την βιολογία συγκεκριμένων νευροδιαβιβαστικών ουσιών, η γνώση της σχετικής βασικής έρευνας και οι εφαρμογές που προκύπτουν στην εύρεση νέων θεραπευτικών και φαρμακολογικών προσεγγίσεων. Οι περιορισμοί στην ερμηνεία των ερευνητικών αποτελεσμάτων. Σύνδεση των διαφόρων επιπέδων έρευνας (in vitro, in vivo, κλινική έρευνα) για την επίτευξη του τελικού στόχου.

Περιεχόμενο του μαθήματος: Το μάθημα διαχωρίζεται σε 4 ενότητες.

  1. Βασική θεώρηση του ρόλου των νευροδιαβιβαστών (α) Νευροδιαβιβαστικά συστήματα & εγκεφαλική λειτουργία, β) Ελεγχος της κυτταρικής λειτουργίας, γ) Υποδοχείς νευροδιαβιβαστών, δ) Απελευθέρωση νευροδιαβιβαστών)
  2. Νευροδιαβιβαστές και συναπτική λειτουργία (α) Βασική φαρμακολογία και δράσεις εξωγενών ουσιών, β) Ακετυλοχολίνη, γ) Ντοπαμίνη, δ) Νοραδρεναλίνη, ε) 5-Υδρόξυτρυπταμίνη (Σεροτονίνη), στ) Διεγερτικά αμινοξέα, ζ) Ανασταλτικά αμινοξέα, η) Πεπτίδια, θ) Αλλες νευροδιαβιβαστικές ουσίες)
  3. Ρόλος νευροδιαβιβαστών σε δυσλειτουργίες του ΚΝΣ (α) Μελέτη και τροποποίηση της δράσης νευροδιαβιβαστών σε ανθρώπους, β) Ασθένειες των βασικών γαγγλίων, γ) Οι επιληψίες, δ) Η σχιζοφρένεια, ε) Η ασθένεια Alzheimer, στ) Αγχος (Anxiety), η) Κατάθλιψη, θ) Πόνος και αναλγησία)
  4. Νευροδιαβιβαστές και συμπεριφορά (α) Υπνος και εγρήγορση, β) Εξάρτηση και κατάχρηση φαρμακευτικών ουσιών)

Μορφή και εκβάσεις διδασκαλίας: Η φοίτηση είναι υποχρεωτική και περιλαμβάνει Βιβλιογραφική εργασία, υποχρεωτική και ατομική. Στηρίζεται σε ερευνητικό θέμα που προτείνεται από τον φοιτητή/τρια σε συνεργασία με τους διδάσκοντες (35% βαθμού)

Εξετάσεις: Βαθμολογείται η ενεργή συμμετοχή στο μάθημα (ερωτήσεις, συμμετοχή στην συζήτηση κλπ) και η απόδοση στα γραπτά tests. (3-4 tests, 65% βαθμού). Διευκρινίζεται ότι οι φοιτητές δεν δίνουν εξετάσεις κατά την εξεταστική, εφόσον έχουν εξεταστεί κατά την διάρκεια του μαθήματος.

Ώρες εκπαίδευσης για κάθε φοιτητή: 30

Εξάμηνο Σπουδών: 5ο

ECTS: 2