Πανεπιστημιούπολη, TK 45110, Ιωάννινα
26510 07436

Main Menu

Home

Αντικείμενο του μαθήματος: Η εισαγωγή στη Συστηματική Φαρμακολογία, με την αναφορά ομάδων φαρμάκων ανά νοσολογική ενότητα και λειτουργικό σύστημα του ανθρώπινου οργανισμού.

Περιεχόμενο του Μαθήματος: Τα Φάρμακα παρουσιάζονται ανά ομάδες, με κριτήριο τις εφαρμογές τους στην κλινική πράξη. Δηλαδή, η ύλη του μαθήματος αναπτύσσεται με αναφορά σε ειδικές νοσολογικές οντότητες, που απαιτούν κάποιες γενικότερες γνώσεις Νοσολογίας και Παθοφυσιολογίας. Ήδη στο 3ο έτος σπουδών οι φοιτητές έχουν αρχίσει να έχουν επαφή με κλινικές ασκήσεις, ενώ διδάσκονται κανονικά το μάθημα της Παθοφυσιολογίας. Αυτό βοηθά πολύ στην εμπέδωση της ύλης του μαθήματος της Φαρμακολογίας ΙΙ, το οποίο περιλαμβάνει τα φάρμακα ανά συστήματα και συνεπώς είναι αναγκαία η αναφορά σε συγκεκριμένες παθήσεις, ως ενδείξεις κατά την κλινική χρήση των φαρμάκων.

Συγκεκριμένα, 15 ώρες από τις παραδόσεις αφιερώνονται στο κυκλοφορικό σύστημα (Καρδιοτονωτικά φάρμακα, Αντιαρρυθμικά, Αντιλιπιδαιμικά, Αντιστηθαγχικά, Αντιπηκτικά, Διουρητικά και άλλα αντιϋπερτασικά). Επίσης, οι παραδόσεις περιλαμβάνουν τα φάρμακα του Αναπνευστικού συστήματος, του Πεπτικού συστήματος και του Ουροποιογεννητικού συστήματος (8 ώρες), τα Φάρμακα του Ενδοκρινικού συστήματος και του διάμεσου μεταβολισμού (Ορμόνες, Βιταμίνες, Ηλεκτρολύτες) (10 ώρες ), τα Φάρμακα κατά των αναιμιών (2 ώρες), τα Χημειοθεραπευτικά φάρμακα για τις λοιμώξεις και τέλος τα Κυτταροστατικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται ως αντικαρκινικά και ως ανοσοκατασταλτικά (20 ώρες).

Μορφή και εκβάσεις διδασκαλίας: Το μάθημα διδάσκεται σε συνδυασμό με φροντιστηριακά μαθήματα σε μικρές ομάδες φοιτητών. Στόχος είναι η επανάληψη και η συστηματοποίηση των θεωρητικών γνώσεων που έχουν ήδη ακούσει οι φοιτητές κατά τη διάρκεια των διαλέξεων.

Τα φροντιστηριακά μαθήματα έχουν ως αντικείμενο:

  • την αντιμετώπιση των δηλητηριάσεων και γενικότερα τη χρήση φαρμάκων σε καταστάσεις επείγουσας ιατρικής και ανάνηψης,
  • την ορθή συνταγογράφηση φαρμάκων κατά τη διάρκεια της κύησης, και
  • τη λελογισμένη χρήση των αντιβιοτικών και των λοιπών αντιμικροβιακών φαρμάκων.

Η παρουσία των φοιτητών στις παραδόσεις και η υποβολή ερωτήσεων ενθαρρύνονται από τα μέλη ΔΕΠ του Εργαστηρίου και λαμβάνονται υπόψη κατά την τελική αξιολόγησή τους. Οι φοιτητές κατανοούν τους μηχανισμούς δράσης των φαρμάκων και αποκτούν σημαντικές γνώσεις, όσον αφορά τη χρήση τους στην κλινική πράξη, έτσι ώστε να αποφεύγονται περιττές και επικίνδυνες παρενέργειες.

Ώρες εκπαίδευσης για κάθε φοιτητή: 127

Εξάμηνο εκπαίδευσης: 6°

ECTS: 5

Το μάθημα στο e-course