Πανεπιστημιούπολη, TK 45110, Ιωάννινα
26510 07436

Main Menu

Home

Αντικείμενο του μαθήματος: Η γνώση της βασικής ανοσολογίας και των μηχανισμών της ανοσιακής απάντησης στους μικροοργανισμούς, η συστηματική μελέτη των ιών και των μυκήτων ιατρικής σημασίας, καθώς και η κατανόηση των παθολογικών επιδράσεών τους στον άνθρωπο.

Περιεχόμενο του Μαθήματος:

  • Λοίμωξη και Ανοσία: Αρχές Ανοσολογίας, Αντιγόνα, Φυσική και Επίκτητη Ανοσία, Ανοσία και Ιογενείς Λοιμώξεις, Παθογένεια και Ανοσία Παρασιτικών Λοιμώξεων, Ανοσία στις Βακτηριακές Λοιμώξεις.
  • Εισαγωγή στην Ιολογία: Φύση, σύσταση και ταξινόμηση των ιών που προκαλούν λοιμώξεις στον άνθρωπο, Αλληλεπιδράσεις Ιού–Κυττάρου.
  • Ιολογία: Αδενοϊοί, Ερπητοϊοί, Pox-ιοί, Papilloma και Polyoma-ιοί, Hepadna-ιοί, Parvo-ιοί, Picorna-ιοί, Orthomyxo-ιοί, Paramyxo-ιοί, Arbo-ιοί, Toga-ιοί, Ιοί ηπατίτιδας, Arena-ιοί και filo-ιοί, Reo-ιοί, Retro-ιοί, Calici-ιοί, Astro-ιοί, Corona-ιοί, Rhabdo-ιοί, Prions.
  • Μυκητολογία: Επιπολής, Υποδόριες και Συστηματικές Μυκητιάσεις στον άνθρωπο: Παθογόνοι μύκητες, Επιδημιολογία, Επίπτωση, Κλινική και Εργαστηριακή–Μικροβιολογική διάγνωση, Θεραπεία. Επιπολής Μυκητιάσεις: Δερματομυκητίαση, Καντιντίαση, Ποικιλόχρους Πιτυρίαση. Υποδόριες Μυκητιάσεις. Συστηματικές Μυκητιάσεις: Ασπεργίλλωση, Κρυπτοκόκκωση, Ζυγομύκωση, Πνευμονοκύστωση και άλλες.
  • Διάγνωση, Θεραπεία και Πρόληψη των Λοιμώξεων: Λοιμώδη Σύνδρομα, Διαγνωστικές Διαδικασίες, Στρατηγική της αντιμικροβιακής χημειοθεραπείας, Επιδημιολογία και έλεγχος λοιμώξεων στην κοινότητα, Νοσοκομειακές λοιμώξεις, Ανοσοποίηση.
  • Εργαστηριακές ασκήσεις: Γενική ούρων, Καλλιέργεια Ιών, Ορολογικές τεχνικές, Μοριακές τεχνικές. Καλλιέργεια και Ταυτοποίηση Μυκήτων, Έλεγχος ευαισθησίας στα αντιμυκητιακά. Εφαρμογές στην Κλινική Μικροβιολογία.

Μορφή και εκβάσεις διδασκαλίας: Το μάθημα διδάσκεται σε διαλέξεις και εργαστηριακές ασκήσεις σε μικρές ομάδες φοιτητών. Το τελικό επίπεδο γνώσης των φοιτητών τους επιτρέπει να γνωρίζουν την ανοσολογία των λοιμώξεων, όλα τα ιογενή παθογόνα και τους μύκητες ιατρικής σημασίας, την οικολογία και επιδημιολογία τους, τους τρόπους μετάδοσης, την παθογονικότητα και τις λοιμώξεις που προκαλούν, την πρόληψη, τις εργαστηριακές μεθόδους της κλασικής και σύγχρονης Μικροβιολογίας, καθώς και την εφαρμογή τους στη διάγνωση αυτών των λοιμώξεων.

Ώρες εκπαίδευσης για κάθε φοιτητή: 91

Εξάμηνο εκπαίδευσης: 6°

ECTS: 4