Πανεπιστημιούπολη, TK 45110, Ιωάννινα
26510 07436

Main Menu

Home

Αντικείμενο του μαθήματος: Ουρολογία είναι η χειρουργική ειδικότητα που εστιάζεται στις παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος ανδρών και γυναικών, καθώς και στο αναπαραγωγικό σύστημα των ανδρών. Η εκπαίδευση των φοιτητών στην Ουρολογία αποσκοπεί στη θεωρητική κατάρτιση και κλινική τους άσκηση. Πιο συγκεκριμένα η Ουρολογία ασχολείται με παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος (νεφρών, ουρητήρων, ουροδόχου κύστης και ουρήθρας) σε άνδρες και γυναίκες, καθώς επίσης με παθήσεις του γεννητικού συστήματος του άνδρα (όρχεων, επιδιδυμίδων, σπερματοδόχων κύστεων, εκσπερματιστικών πόρων, προστάτη αδένα και πέους).

Περιεχόμενο του Μαθήματος: Στοιχεία από την ανατομική του ουροποιογεννητικού συστήματος Στοιχεία από τη φυσιολογία και ιστολογία του ουροποιογεννητικού συστήματος. Aγγείωση του νεφρού. Παθοφυσιολογία του ουροποιητικού συστήματος. Συμπτωματολογία ουρολογικών παθήσεων. H κλινική εξέταση του ουρολογικού αρρώστου. Γενικός εργαστηριακός έλεγχος των ουρολογικών παθήσεων.Λειτουργικές δοκιμασίες των νεφρών. Aκτινολογικός έλεγχος του ουροποιητικού συστήματος. Eξετάσεις με ραδιοϊσότοπα. Yπερηχοτομογραφία. Yπολογιστική τομογραφία. Πειραματικά μοντέλα ουρολογικών παθήσεων σε πειραματόζωα. Συγγενείς ανωμαλίες του ουροποιογεννητικού συστήματος. Φλεγμονές του ουροποιητικού συστήματος. Φλεγμονές του γεννητικού συστήματος. Παθήσεις που μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή. Φυματίωση του ουροποιογεννητικού συστήματος. Bιοψία του νεφρού. Nεφρός και διάφορες καταστάσεις. Nεφρική ανεπάρκεια. Nεφρογενής υπέρταση. Kυστικές παθήσεις του νεφρού. Μεταμόσχευση Νεφρού. Παροχέτευση των ούρων, ενδοσκοπικοί χειρισμοί και ενδοουρολογικές επεμβάσεις. Λιθίαση του ουροποιητικού συστήματος. Eξωσωματική λιθοτριψία. Διαδερμική λιθοτριψία. Λιθοτριψία με Laser. H χρήση των Laser στην Oυρολογία. Νεώτερες αναίμακτες χειρουργικές τεχνικές στην Ουρολογία. Παρασιτικές παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος. Όγκοι του προστατικού αδένα. Όγκοι του νεφρικού παρεγχύματος.Νεοπλάσματα του ουρητήρα. Όγκοι του γεννητικού συστήματος. Παθήσεις και όγκοι του οπισθοπεριτοναϊκού χώρου. Οπισθοπεριτοναϊκή ίνωση. Kακώσεις του ουροποιητικού συστήματος. Δυσλειτουργία του κατώτερου ουροποιητικού νευρικής αιτιολογίας (νευρογενής κύστη). Aκράτεια ούρων (διάγνωση, συντηρητική – χειρουργική θεραπεία). Ουροδυναμικός έλεγχος κατώτερου ουροποιητικού συστήματος. Διερεύνηση, διάγνωση και θεραπεία στη Σεξουαλική Δυσλειτουργία του Ζευγαριού. Παθήσεις του όρχεως και των περιβλημάτων του. Παθοφυσιολογία του σπέρματος. Παθήσεις του πέους. Διαταραχές της στυτικής λειτουργίας.Διερεύνηση της ανδρικής υπογονιμότητας.

Μορφή και εκβάσεις διδασκαλίας: Το μάθημα διδάσκεται σε συνδυασμό με την κλινική και εργαστηριακή άσκηση στους φοιτητές του 4ου και του 5ου έτους.

Η Ουρολογία σήμερα εξελίσσεται ραγδαία. Εκμεταλλευόμενη την τεράστια πρόοδο της βασικής έρευνας και της τεχνολογίας έχει αναπτύξει θεραπευτικές λύσεις για ανίατες μέχρι τελευταία παθοφυσιολογίες βασισμένες στην τεκμηριωμένη γνώση και την ανθρωποκεντρική προσέγγιση του ασθενή. Η διδασκαλία στην Ουρολογία προσφέρει στους φοιτητές την απαιτούμενη γνώση για την αντιμετώπιση όλων των παθήσεων του ουροποιογεννητικού συστήματος.

Με τη θεωρητική εκπαίδευση οι φοιτητές θα πρέπει να κατανοήσουν την αιτιοπαθογένεια και κλινική εικόνα των ουρολογικών παθήσεων. Επιπλέον, πρέπει να αποκτήσουν τις απαραίτητες γνώσεις διαγνωστικής προσέγγισης και θεραπείας τους.

Η κλινική άσκηση στο 5ο έτος σπουδών πραγματοποιείται από τα μέλη ΔΕΠ της κλινικής στους θαλάμους, ειδικά ιατρεία, στο τμήμα επειγόντων περιστατικών και στα χειρουργεία. Με την κλινική άσκηση οι φοιτητές θα πρέπει να είναι σε θέση να αναγνωρίσουν και να αξιολογήσουν τις βασικές τουλάχιστον ουρολογικές παθήσεις που θα βρεθούν αντιμέτωποι μετά την αποφοίτηση τους.

Ώρες εκπαίδευσης για κάθε φοιτητή: 130

Εξάμηνο εκπαίδευσης: 9° + 10° (rotation)

ECTS: 5