Βρίσκεστε εδώ: » Αρχική » Σπουδές » Πρόγραμμα Σπουδών Προπτυχιακών Φοιτητών » 2o ΕΤΟΣ

Πρόγραμμα Σπουδών Προπτυχιακών Φοιτητών

    Τομείς
  Κλινικές
  Εργαστήρια
  Προκηρύξεις θέσεων Μελών ΔΕΠ
  Οδηγός Σπουδών
  Κατατακτήριες εξετάσεις
  Ονομαστικός Τηλεφωνικός Κατάλογος
    Χρήσιμα Έντυπα
    Εσωτερική Αξιολόγηση Τμήματος
    Διεθνή Προγράμματα Ανταλλαγών
    Φοιτητική Μέριμνα
    Φοιτητικοί Σύλλογοι
  Σχετικοί Σύνδεσμοι
   
   
2ο ΕΤΟΣ

ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Ανατομία ΙI
Γ’ Εξάμηνο
Υποχρεωτικό
Υπέυθυνος μαθήματος: Αντωνία Χαρχαντή
Διδάσκοντες: Αντωνία Χαρχαντή

Ύλη μαθήματος:
Εισαγωγή στην νευροανατομία, κατασκευή εγκεφάλου, τελικός εγκέφαλος, βασικά γάγγλια, κοιλίες, εγκεφαλικό στέλεχος, μήνιγγες και αγγεία του εγκεφάλου, νωτιαίος μυελός, κυριότερες νευρικές οδοί, εγκεφαλικά νεύρα, αυτόνομο νευρικό σύστημα, αισθητήρια όργανα, σπλαγχνολογία (θωρακική κοιλότητα και σπλάγχνα, κοιλιακή κοιλότητα και σπλάγχνα, πύελος και περίνεο).
Εργαστήριο
Νευροανατομία (εγκέφαλος, νωτιαίος μυελός, εγκεφαλικά νεύρα) αισθητήρια όργανα, σπλαγχνολογία (θωρακική κοιλότητα και σπλάγχνα, κοιλιακή κοιλότητα και σπλάγχνα, πύελος και περίνεο). Εργαστηριακή πρακτική άσκηση σε πτωματικό υλικό, σε προπλάσματα και σε ηλεκτρονικό υπολογιστή με εγκάρσιες τομές ανθρωπίνου σώματος.

Διδακτικά Συγγράμματα
  • ΚΛΙΝΙΚΗ ΑΝΑΤΟΜΙΑ, K. L MOORE., Εκδόσεις Πασχαλίδης, Αθήνα 1998
  • EΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΝΕΥΡΟΑΝΑΤΟΜΙΑΣ, A R.CROSSMAN, D. NEARY, Εκδόσεις Παρισιάνου, Αθήνα 1998
  • ΠΕΡΙΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΙ ΕΦΗΡΜΟΣΜΕΝΗ ΑΝΑΤΟΜΙΚΗ ΤΟΜΟΣ Β –ΤΑ ΣΠΛΑΧΝΑ, Α. ΑΓΙΟΣ, Εκδόσεις UNIVERSITY STUDIO PRESS, Θεσ/νίκη 1997
  • ΑΤΛΑΣ ΒΑΣΙΚΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ, F. H.NETTTER, Εκδόσεις Πασχαλίδης, Αθήνα 2004
  • ΑΤΛΑΝΤΑΣ ΑΝΑΤΟΜΙΚΗΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ, SOBOTTA Εκδόσεις Παρισιάνου , Αθήνα 2004
____________________________________


Βιολογία Ι

Γ Εξάμηνο
Υποχρεωτικό
Υπεύθυνος μαθήματος: Σπυρίδων Γεωργάτος
Διδάσκοντες: Σπυρίδων Γεωργάτος, Χαράλαμπος Αγγελίδης, Ιωάννης Λαζαρίδης, Μαρίκα Σύρρου
Εργαστήρια/φροντιστήρια: Αναστασία Πολίτου,  Ευστάθιος Φριλίγγος, Θεόδωρος Τζαβάρας, Χαράλαμπος Αγγελίδης, Θεόδωρος Φώτσης, Μαρίκα Σύρρου, Μαρία Φράγκου

Ύλη μαθήματος
Εισαγωγή στα κύτταρα. DNA και χρωμοσώματα. Εξέλιξη των γονιδίων και γονιδιωμάτων. Τεχνολογία του DNA. Αντιγραφή, επιδιόρθωση ανασυνδυασμός. Πως διαβάζουν τα κύτταρα το γονιδίωμα. Τα χρωμοσώματα και η ρύθμιση των γονιδίων. Γενετική, μείωση και μοριακή βάση της κληρονομικότητας.

Διδακτικά Συγγράμματα
  • ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΥΤΤΑΡΙΚΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ (δύο τόμοι), ALBERTS Εκδόσεις Πασχαλίδης, Β Έκδοση, Αθήνα 2006
__________________________________

Βιοχημεία ΙΙ
Γ’ Εξάμηνο
Υποχρεωτικό
Υπεύθυνος μαθήματος: Δημήτριος Γαλάρης
Διδάσκοντες: Ευστάθιος Φριλίγγος, Θωμαΐς Παπαμαρκάκη, Δημήτριος Γαλάρης, Θεόδωρος Φώτσης
Εργαστήρια:  Σάββας Χριστοφορίδης,  Ευστάθιος Φριλίγγος, Θεόδωρος Φώτσης, Δημήτριος Γαλάρης


Ύλη μαθήματος
Μεταβολισμός: Bασικές θεωρήσεις του μεταβολισμού. Aρχές ορμονικής ρύθμισης. Mεταγωγή του σήματος. Γλυκόλυση και γλυκονεογένεση. Ο κύκλος των πεντοζών. Ο κύκλος του κιτρικού οξέος. Η οξειδωτική φωσφορυλίωση. Ο μεταβολισμός του γλυκογόνου. Ο μεταβολισμός των λιπαρών οξέων. Aποικοδόμηση πρωτεϊνών και αμινοξέων. Βιοσύνθεση λιπιδίων. Βιοσύνθεση αμινοξέων. Bιοσύνθεση νουκλεοτιδίων. Ολοκλήρωση του μεταβολισμού.


Διδακτικά Συγγράμματα
  • ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ  ( τόμοςΙ &  ΙΙ ), L. STRYER, ΠΑΝ/ΜΙΑΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗΣ, Ηράκλειο 2007
  • BΙΟΧΗΜΕΙΑ (ΚΛΙΝΙΚΟΙ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΙ) τόμος Ι & ΙΙ, T. DEIVIN, Εκδόσεις Πασχαλίδης Αθήνα
  • ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ Ι & ΙΙ, ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ, Ε.ΦΡΙΛΙΓΓΟΣ Εκδόσεις Παν/μίου Iωαννίνων, Ιωάννινα
____________________________________
Φυσιολογία ΙΙ
Γ’ Εξάμηνο
Υποχρεωτικό
Υπεύθυνος μαθήματος: Άγγελος Ευαγγέλου
Διδάσκοντες: Άγγελος Ευαγγέλου, Σπυρίδων Καρκαμπούνας, Πέσχος Δημήτριος

Ύλη μαθήματος
Μηχανισμοί της αναπνοής-όγκοι και χωρητικότητες του αναπνευστικού συστήματος-Ανταλλαγή των αερίων στους πνεύμονες-Μικρή κυκλοφορία. Ρύθμιση της αναπνοής- Τα κέντρα της αναπνοής-Περιφερικοί και κεντρικοί χημειοϋποδοχείς, Διαταραχές  οξεοβασικής ισορροπίας, Λειτουργική ανατομική των νεφρών-Νεφρική αιμάτωση-Σπειραματική Διήθηση- Λειτουργία των νεφρικών σωληναρίων-Συμπύκνωση και αραίωση των ούρων-Διατήρηση ισοζυγίου του Νατρίου, Χλωρίου-Καλίου και η σωληναριακή τους μεταφορά-Ρόλος των νεφρών στη ρύθμιση της οξεοβασικής ισορροπίας, Ούρηση. Κυκλοφορικό Σύστημα. Καρδιακή συστολή, Καρδιακός κύκλος, Ερεθισματαγωγό σύστημα, Ηλεκτροκαρδιογράφημα, Κυκλοφορία του αίματος στην περιφέρεια, Νευρικοί και χημικοί μηχανισμοί για τη ρύθμιση του κυκλοφορικού συστήματος.

Διδακτικά Συγγράμματα
  • AΡΧΕΣ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ τόμος Ι & ΙΙ, R. ΒΕRΝΕ, M. LEVY ΙΤΕ, ΠΑΝ/ΜΙΑΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗΣ, Ηράκλειο
  • ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ, ΤΗΑΡΠ, WΟΟDMAN, Εκδόσεις Παρισάνου Αθήνα 2009
____________________________________  

Ιατρική Ηθική, Δεοντολογία, Ιατρική Νομολογία

Γ’ Εξάμηνο


Υποχρεωτικό
Υπεύθυνος μαθήματος: Λαμπρινή Βελογιάννη
Διδάσκοντες: Λαμπρινή Βελογιάννη

Ύλη μαθήματος
Διδάσκεται και τεκμηριώνεται με επιχειρήματα ο λόγος για τον οποίο η Ιατρική Ηθική και Βιοηθική συντελούν στην επίλυση των προβλημάτων που προκύπτουν από την άσκηση της ιατρικής και των συναφών επιστημών που τα αποτελέσματά τους έχουν επίπτωση στην ψυχική και σωματική υγεία των ανθρώπων.
Αναλύονται οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για την επίλυση των προβλημάτων αυτών καθώς και οι αρχές και οι αξίες που διέπουν την επιστήμη της Βιοηθικής.
Τέλος συζητώνται επί μέρους θέματα για την επίλυση των οποίων χρειάζονται περαιτέρω γνώσεις, εκτός από τις αμιγώς ιατρικές γνώσεις, όπως πληροφορημένη συγκατάθεση για συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα, ιατρικό απόρρητο, άρνηση θεραπείας, ευθανασία, υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, αλήθεια στον άρρωστο, ειδική μεταχείριση κάποιων ομάδων ασθενών.
____________________________________

Εισαγωγή στη Γενετική του Ανθρώπου

Γ’ Εξάμηνο
Επιλεγόμενο
Υπεύθυνος μαθήματος: Μαρίκα Σύρρου
Διδάσκοντες: Μαρίκα Σύρρου

Ύλη μαθήματος
Γενεαλογικά δένδρα: κατασκευή και ερμηνεία των δένδρων. Μονογονιδιακά νοσήματα. Α. Νοσήματα που ακολουθούν αυτοσωματική υπολειπόμενη κληρονόμιση, Β. Νοσήματα που ακολουθούν αυτοσωματική επικρατούσα κληρονόμιση. Διεισδυτικότητα, εκφραστικότητα. Γ. Νοσήματα που ακολουθούν φυλοσύνδετη κληρονόμιση. Αδρανοποίηση του χρωμοσώματος Χ. Φυλοσύνδετη στο Χ κληρονομικότητα: επικρατούσα, υπολειπόμενη.
Κυτταρογενετική. Χρωμοσώματα. Αριθμητικές, δομικές ανωμαλίες. Φυσιολογικός- παθολογικός καρυότυπος. Μωσαϊκισμός. Χίμαιρα. Σύγχρονες μέθοδοι ανάλυσης και διερεύνησης γενετικών νοσημάτων. Συγγενείς ανωμαλίες. Γενικά στοιχεία. Πολυπαραγοντική κληρονομικότητα. Δυναμικές μεταλλάξεις. Νοσήματα που οφείλονται σε επέκταση τρινουκλεοτιδίων. Γονιδιωματική αποτύπωση, μονογονεϊκή δισωμία. Σύνδρομα. Βάσεις δεδομένων. Τι είναι και πως χρησιμοποιούνται.
Στο τέλος του μαθήματος ο φοιτητής θα πρέπει να μπορεί να κατασκευάσει ένα οικογενειακό δένδρο με το ιατρικό ιστορικό οικογένειας, να αναγνωρίζει τον τρόπο κληρονόμισης που ακολουθεί ένα απλό χαρακτηριστικό ή νόσημα και να μπορεί να «υποπτευθεί» ότι πρόκειται για γενετικό νόσημα.
Να μπορεί να κατανοήσει την γραπτή απάντηση που δίνεται από το εργαστήριο είτε πρόκειται για κυτταρογενετική ανάλυση είτε για μοριακή.

Διδακτικά Συγγράμματα
  • IATΡΙΚΗ ΓΕΝΕΤΙΚΗ, TOMPSON&TOMPSON, ΠΑΝ/ΜΙΑΚΕΣ  ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗΣ, Αθήνα 2009
  • Η ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ, SACK. Εκδόσεις Παρισιάνου Αθήνα
  • ΙΑΤΡΙΚΗ ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ, DJ.. PRITCHARD, BR KOFT Εκδόσεις Παρισιάνου Αθήνα
____________________________________  

Εισαγωγή στη Βιοπληροφορική
Γ’ Εξάμηνο
Επιλεγόμενο
Υπεύθυνος μαθήματος: Αναστασία Πολίτου
Διδάσκοντες: Αναστασία Πολίτου

Ύλη μαθήματος
Σκοπός του μαθήματος είναι να εισαγάγει τους φοιτητές Ιατρικής στις βασικές έννοιες ενός σύγχρονου πεδίου, της Βιοπληροφορικής, που στη “μεταγονιδιωματική” εποχή αποτελεί βασική συνιστώσα της Βιοϊατρικής Επιστήμης. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην πρακτική εξάσκηση των φοιτητών στη μεθοδολογία αναζήτησης, επιλογής και επεξεργασίας της συσσωρευμένης βιολογικής πληροφορίας που συνιστά τον πυρήνα της Βιοπληροφορικής. Περιλαμβάνει διαλέξεις και πρακτικές ασκήσεις σε υπολογιστές με έμφαση στη βιοπληροφορική ανάλυση γονιδίων και πρωτεϊνών και  περιεχόμενα: Εισαγωγή στη Βιοπληροφορική, Βιολογία-Βιοϊατρική και διαδίκτυο, Γνωριμία με τις τράπεζες βιολογικών δεδομένων, αλληλουχιών, δομών, αλληλεπιδράσεων, γονιδιωματικών χαρτών, Εργαλεία για την αναζήτηση, τον εντοπισμό και την επιλογή  πληροφοριών από βάσεις βιολογικών δεδομένων, Εξέλιξη του γονιδιώματος -συστοίχιση αλληλουχιών και κατασκευή φυλογενετικών δένδρων
Διδακτικά Συγγράμματα
  • ΒΙΟΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΝΑΣ ΠΡΑΚΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΟΝΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΠΡΩΤΕΙΝΩΝ, Α. BAXEVANIS F. OUELLETE, Εκδόσεις Παρισιάνου Αθήνα 2004
____________________________________

Ελεύθερες ρίζες: Βιοχημεία και Παθολογική Βιοχημεία
Γ’ Εξάμηνο
Επιλεγόμενο
Υπεύθυνος μαθήματος: Δημήτριος Γαλάρης
Διδάσκοντες: Δημήτριος Γαλάρης

Ύλη μαθήματος
Στο μάθημα αυτό οι φοιτητές διδάσκονται σε ένα πρώτο μέρος τη χημεία και τη βιοχημεία των ενώσεων οι οποίες αποκαλούνται «ελεύθερες ρίζες». Στο δεύτερο μέρος μελετάται ο φυσιολογικός ρόλος των ενώσεων αυτών σε διάφορες παθολογικές αλλά και φυσιολογικές διεργασίες. Το μάθημα περιλαμβάνει επίσης μία προαιρετική εργασία σε διάφορα θέματα που έχουν σχέση με τον ρόλο των ελευθέρων ριζών σε διάφορες παθολογικές καταστάσεις.

Διδακτικά Συγγράμματα
  • Ελεύθερες Ρίζες: Χημεία-Βιοχημεία (Σημειώσεις)
____________________________________  


Βιολογία ΙΙ
Δ’ Εξάμηνο
Υποχρεωτικό
Υπεύθυνος μαθήματος: Σπυρίδων Γεωργάτος
Διδάσκοντες: Σπυρίδων Γεωργάτος, Θεόδωρος Τζαβάρας, Παναγιώτης Κούκλης, Χαράλαμπος Αγγελίδης
Εργαστήρια/φροντιστήρια:  Ιωάννης Λαζαρίδης, Θωμαΐς Παπαμαρκάκη, Σπυρίδων Γεωργάτος, Μαρίκα Σύρρου, Χαράλαμπος Αγγελίδης, Παναγιώτης Κούκλης, Σάββας Χριστοφορίδης


Ύλη μαθήματος
Μεβρανική Μεταφορά. Ενδοκυττάρια διαμερίσματα και μεταφορά. Παραγωγή ενέργειας στα μοτοχόνδρια. Κυτταροσκελετός. Κυτταρική επικοινωνία. Κυτταρική διαίρεση. Έλεγχος του κυτταρικού κύκλου και κυτταρικός θάνατος. Ιστοί και καρκίνος.

Διδακτικά Συγγράμματα
  •  ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΥΤΤΑΡΙΚΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ (δύο τόμοι), ALBERTS Εκδόσεις Πασχαλίδης, Β Έκδοση, Αθήνα 2006
________________________________  


Φυσιολογία ΙΙΙ
Δ’ Εξάμηνο
Υποχρεωτικό
Υπέυθυνος μαθήματος: Βασιλική Καλφακάκου
Διδάσκοντες: Β.Καλφακάκου, Δημήτριος-Νικηφόρος Κιόρτσης

Ύλη μαθήματος
Νευρικό σύστημα: K.N.Σ.: Οργάνωση και επεξεργασία πληροφοριών. Λειτουργία νευρικών και νευρομυικών συνάψεων. Συναπτική αναστολή και ιδιότητες συνάψεων. Νευροδιαβιβαστές. Συναπτικά κυκλώματα και νευρωνικά συγκροτήματα. Ταξινόμηση νευρικών ινών. Αισθητικοί υποδοχείς, ταξινόμηση και χαρακτηριστικά. Σωματοσπλαχνικές αισθήσεις και υποδοχείς. Μηχανοδεκτικές αισθήσεις, υποδοχείς αφής, πίεσης, δόνησης και ιδιοδεκτικοί υποδοχείς. Μυϊκή άτρακτος τενόντια όργανα και νωτιαία μονοσυναπτικά και πολυσυναπτικά αντανακλαστικά. Θερμοδεκτικές αισθήσεις και θερμο- ψυχρο-ϋποδοχείς. Αίσθηση πόνου  και αλγοϋποδοχείς. Αισθητικές οδοί .Λειτουργία οπισθίου  και προσθιοπλάγιου συστήματος δεματίων. Ειδικές διατάξεις και σύγκριση των δύο συστημάτων. Οπτικός θάλαμος. Αισθητικός φλοιός. Κινητικός φλοιός, κύριος και προκινητικός. Βλάβες . Πυραμιδική οδός. Εξωπυραμιδική οδός , βασικά γάγγλια και βλάβες τους. Σχηματισμοί του στελέχους με εξωπυραμιδική λειτουργία, ερυθρός πυρήνας,  δικτυωτός σχηματισμός αιθουσαίο όργανο. Στήριξη , κίνηση και ισορροπία.  Παρεγκεφαλιδικά κυκλώματα και συντονισμός κινήσεων.
Φ.Ν.Σ: Οργάνωση και δράσεις στα περιφερικά όργανα. Ανώτερα φυτικά κέντρα, υποθάλαμος και μεταιχμιακό σύστημα. Φλοιός, κυτταροαρχιτεκτονική, συνδέσεις, ηλεκτροεγκεφαλογραφική δραστηριότητα, εγρήγορση  και ύπνος, ανώτερες λειτουργίες και λόγος ,κέντρα λόγου, μνήμη, μάθηση. Όραση και ανατομικο-λειτουργικά στοιχεία, βασικές αρχές οπτικής, λειτουργία αμφιβληστροειδούς, οπτική οδός, κέντρα όρασης, βασικές οπτικές λειτουργίες. Ακοή και ανατομικολειτουργικά  στοιχεία, βασικές αρχές ήχο-ακουστικής φυσικής, λειτουργία του κοχλία και οργάνου του Corti, κεντρική ακουστική ολοκλήρωση , ομιλία. Όσφρηση. Γεύση. Εισαγωγή στην φυσιολογία του ενδοκρινικού συστήματος, βιοχημεία των ορμονών, μηχανισμοί δράσης των ορμονών, αρχές μοριακής και κυτταρικής ενδοκρινολογίας.
Ενδοκρινείς αδένες Υποθαλαμοϋποφυσιακό σύστημα και σχέση με το ΚΝΣ. Φυσιολογικές λειτουργίες των ορμονών του  προσθίου και οπισθίου λοβού της υπόφυσης και ρύθμιση έκκρισης. Μεταβολικές ορμόνες του θυρεοειδή. Παραγωγή και έκκριση των θυρεοειδικών ορμονών. Μεταβολισμός ιωδίου. Λειτουργίες των ορμονών του θυρεοειδή και ρύθμιση  έκκρισής . Βασικά στοιχεία του υπερθυρεοειδισμού και του υποθυρεοειδισμού. Ορμόνες του φλοιού των επινεφριδίων, βιοχημεία και βιοσύνθεση τους. Λειτουργίες των αλατοκορτικοειδών και κυτταρικός μηχανισμός δράσης τους. Ρύθμιση έκκρισης της αλδοστερόνης. Λειτουργίες των γλυκοκορτικοειδών και ρύθμιση  έκκρισής . Άξονας υποθάλαμος-υπόφυση-επινεφρίδια. Ομοιοστασία γλυκόζης. Βιοχημεία και επίδραση της ινσουλίνης στο μεταβολισμό των υδατανθράκων , λιπών και  πρωτεϊνών. Ρύθμιση  έκκρισης της ινσουλίνης. Βιοχημεία, δράσεις και ρύθμιση  έκκρισης της γλυκαγόνης. Ρύθμιση της γλυκόζης του αίματος στην νηστεία και μεταγευματικά. Παθοφυσιολογία σακχαρώδη διαβήτη. Ομοιοστασία ασβεστίου. Δράσεις και ρύθμιση  έκκρισης της παραθορμόνης, της βιταμίνης D και της καλσιτονίνης. Οστεοπόρωση. Δράσεις των ανδρογόνων στον άνδρα και στη γυναίκα. Βασικός μεταβολισμός. Ρόλος της λεπτίνης στην πρόσληψη τροφής. Εκτίμηση παχυσαρκίας. Εκτίμηση σύστασης του σώματος με διάφορες μεθόδους. Κατανομή λίπους του σώματος.

Διδακτικά Συγγράμματα
  • Φυσιολογία του ανθρώπου και μηχανισμοί των νόσων.Guyton and Hall,11th ed. Εκδ. Παρισιάνου 2008
  • Εγχειρίδιο Φυσιολογίας με έγχρωμο άτλαντα. A. Despopoulos, S. Silbernagl, Εκδ. Λίτσας, 2003.
  • Πειράματα Φυσιολογίας.G.D.Tharp & D.A.Woodman,9th ed, Εκδ. Παρισιάνου 2009
____________________________________

Ιατρική Φυσική

Δ’ Εξάμηνο, 
Υποχρεωτικό
Υπεύθυνος μαθήματος: Μαργαρίτα Τζαφλίδου
Διδάσκοντες: Μαργαρίτα Τζαφλίδου, Τζων Καλέφ-Εζρά, Κωνσταντίνος Ρήγας, Ιωάννης Λεοντίου, Δημήτριος Εμφιετζόγλου, Νικόλαος Κουρκουμέλης, Λουκάς Αστρακάς
Εργαστήρια: Κωνσταντίνος Ρήγας, Ιωάννης Λεοντίου, Δημήτριος Εμφιετζόγλου, Νικόλαος Κουρκουμέλης, Λουκάς Αστρακάς, Χρήστος Γούσιας, Γεράσιμος Μπαλιούσκας

Ύλη μαθήματος: 
Βιολογική Μηχανική: Εισαγωγικά στοιχεία και βιοϊατρικές εφαρμογές, Κινηματική, Στατική δυναμική, Ορμή, Ενέργεια, Ταλαντώσεις, Κύματα, Πίεση, Ακουστική, Υπέρηχοι, Βιοϋλικά, Μηχανική ιστών, Μηχανική βιολογικών ρευστών, Προσθετικά, Τεχνητά μέλη. Οπτική: Εισαγωγικά στοιχεία οπτικής, Φαινόμενα ανάκλασης – διάθλασης και ιατρικές εφαρμογές (οπτικές ίνες – ενδοσκόπια), Φυσική του οφθαλμού και της όρασης, Μικροσκοπία, Ηλεκτρονική Μικροσκοπία, Οπτική φασματοσκοπία, Ιατρικές εφαρμογές του ορατού φωτός, υπερύθρου και υπεριώδους ακτινοβολίας και αλληλεπιδράσεις με βιολογικούς ιστούς, τα Laser στην Ιατρική: αρχές – εφαρμογές. Βιοηλεκτρομαγνητισμός: Ηλεκτρικές ιδιότητες κυττάρων, Ηλεκτρικές ιδιότητες νευρικών και μυϊκών κυττάρων, Ηλεκτρικές ιδιότητες ιστών, Βιοηλεκτρικά δυναμικά, Ιατρικά όργανα μέτρησης βιοηλεκτρικών σημάτων και διεγέρσεων, Βιομαγνητικά δυναμικά, Κλινικές εφαρμογές ηλεκτρισμού, Κίνδυνοι από το ηλεκτρικό ρεύμα – Ηλεκτρική ασφάλεια. Θερμότητα – Ψύχος: Στοιχεία θερμοδυναμικής βιολογικών συστημάτων, Ισορροπία θερμότητας στο ανθρώπινο σώμα, Βιολογικά αποτελέσματα θερμότητας – ψύχους, Εφαρμογές στην Ιατρική, Κρυοχειρουργική – κρυοθεραπεία. Ακτινοφυσική – Ιατρική Απεικόνιση: Δομή ατόμου, Ραδιενέργεια, Παραγωγή ακτίνων – x , Επιταχυντές, Αλληλεπίδραση ακτινοβολίας-ύλης, Δοσιμετρία, Ανιχνευτές, Φυσική της Ακτινολογίας, Φυσική της Πυρηνικής Ιατρικής, Ακτινοβιολογία, Φυσική της Ακτινοθεραπείας, Ακτινοπροστασία στην Ιατρική, Απεικόνιση με MRI και υπερήχους, Σύγκριση φυσικών παραμέτρων απεικονιστικών μεθόδων. Eργαστηριακές Ασκήσεις Ιατρικής Φυσικής: Ο Ηλεκτροκαρδιογράφος και το Ηλεκτροκαρδιογράφημα, Καταγραφικό αρτηριακής πίεσης - επεξεργασία ιατρικών σημάτων, Παραγωγή και ανίχνευση ήχων και υπερήχων, Μικροσκόπιο – ανάλυση εικόνας, Φυσικές αρχές απεικονιστικών μεθόδων, Ακτινοπροστασία από ιοντίζουσες ακτινοβολίες, Πίεση, νόμος Bernoulli, Φάσμα ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, Ενέργεια (έργο και θερμότητα).


Διδακτικά Συγγράμματα:
  • Μηχανική, Κ. Ρήγας, Εκδόσεις Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Ιωάννινα 2007
  • ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ  Βιοηλεκτρισμός, Οπτική, Θερμότητα – Ψύχος, Μ. Τζαφλίδου, Εκδόσεις  Gutenberg, Αθήνα 2010
  • Ιατρική Φυσική (Α’ Τόμος), Κυρ. Ψαρράκος, Ε. Μολυβδά-Αθανασοπούλου, Αν. Σιούντας, UNIVERSITY STUDIO PRESS, Θεσσαλονίκη, 1997
Τα παραπάνω τρία (3) συγγράμματα προτείνονται σαν ένα (1) ενιαίο σύγγραμμα διότι αλληλοσυμπληρώνονται χωρίς να επικαλύπτονται μεταξύ τους και η ύλη τους καλύπτει αθροιστικά ολόκληρο το περιεχόμενο του μαθήματος, όπως αυτό καθορίζεται στον Οδηγό Σπουδών του Τμήματος. Επομένως η διανομή τους ως ένα (1) ενιαίο σύγγραμμα είναι αναγκαία για την κάλυψη ολόκληρου του περιεχομένου του μαθήματος.
  • Φυσική του ανθρώπινου σώματος, John R. Cameron, James G. Skofronick, Roderick M. Grant,          Eπιστημονικές Εκδόσεις ΠΑΡΙΣΙΑΝΟΥ Α.Ε., Αθήνα  2001
____________________________________

Ιστολογία ΙIμβρυολογία ΙI
Δ’ Εξάμηνο
Υποχρεωτικό
Υπέυθυνος μαθήματος: Παναγιώτα–Άννα Δαλαβάγκα, Στέφανος Καλαμίδας
Διδάσκοντες: Βασιλική Γαλάνη, Παναγιώτα- Άννα Δαλαβάγκα, Στέφανος Καλαμίδας, Παναγιώτης Καναβάρος

Ύλη μαθήματος
Αναπνευστικό σύστημα, Πεπτικό σύστημα,  ουροποιητικό σύστημα, γεννητικό σύστημα άρρενος, γεννητικό σύστημα θήλεως, ενδοκρινείς αδένες, ανοσοποιητικό σύστημα, δέρμα, μαστός, νευρικό σύστημα, Ειδική Εμβρυολογία (ανάπτυξη Αναπνευστικού, πεπτικού, ουροποιητικού, γεννητικού, νευρικού συστήματος).
Εργαστήριο
Μελέτη στο οπτικό μικροσκόπιο των κάτωθι συστημάτων: αναπνευστικό σύστημα, πεπτικό σύστημα, ουροποιητικό σύστημα, γεννητικό σύστημα, ενδοκρινείς αδένες, ανοσοποιητικό σύστημα, νευρικό σύστημα.

Διδακτικά Συγγράμματα:
  • ΒΑΣΙΚΗ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ Ι και ΙΙ, J.CARNEIRO, L.JUNQUEIRA, Εκδόσεις Πασχαλίδης , Αθήνα 2004
  • ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ, Α.STEVENS, J. LOWE, Εκδόσεις Πασχαλίδης , Αθήνα 2008
  • ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑΣ, L. P.GARTHER, J.HIATTL, Εκδόσεις Παρισιάνος Αθήνα 2001
  • ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΔΟΜΗ ΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΝ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ, Γ.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Ε.ΜΙΧΑΛΟΥΔΗ, Εκδόσεις UNIVERSITY STUDIO PRESS Θεσ/νίκη 2005
  • ΕΜΒΡΥΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ, W. J. LARSEN, Εκδόσεις Παρισιάνου , Αθήνα 2004
  • H ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΔΙΑΠΛΑΣΗ- ΕΜΒΡΥΟΛΟΓΙΑ ΚΛΙΝΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥK. MOORE, T. PERSAUD, Εκδόσεις Πασχαλίδης, Αθήνα 2009
____________________________________

Μικροβιολογία
I
Δ’ Εξάμηνο
Υποχρεωτικό
Υπεύθυνος μαθήματος: Σταματίνα Λεβειδιώτου-Στεφάνου
Διδάσκοντες: Σταματίνα Λεβειδιώτου-Στεφάνου, Χρυσάνθη Παπαδοπούλου, Κωνσταντίνα Γκαρτζονίκα

Ύλη μαθήματος
Γενικές αρχές Ιατρικής Μικροβιολογίας: Εξέλιξη της Μικροβιολογίας. Τα αίτια των λοιμωδών νόσων. Ονοματολογία και ταξινόμηση μικροοργανισμών. Αλληλεπίδραση μικροοργανισμού – μεγαλοοργανισμού. Επιδημιολογία λοιμώξεων. Η τυποποίηση των μικροοργανισμών και η χρησιμότητα στην επιδημιολογική διερεύνηση των λοιμώξεων. Φυσιολογική χλωρίδα. Αποστείρωση -Απολύμανση.
Γενικές ιδιότητες βακτηρίων: Κυτταρολογία των βακτηρίων. Διατροφή των βακτηρίων. Ανάπτυξη των βακτηρίων. Μεταβολισμός βακτηρίων. Το γενετικό υλικό των βακτηρίων. Ανταλλαγή γενετικού υλικού βακτηρίων. Αλληλεπίδραση βακτηρίων- μεγαλοοργανισμού. Αντιβιοτικά.
Ιατρική βακτηριολογία: Σταφυλόκοκκοι. Στρεπτόκοκοι. Ενετρόκοκκοι –Leuconostoc, Pediococcus. Ναϊσσέριες –Μοραξέλλες- Κινγκέλλες. Αιμόφιλοι. Βρουκέλλες. Διιάφορα Gram-αρνητικά βακτήρια Εντεροβακτηριακά. Ψευδομονάδες –Αερομονάδες- Πλεσιομονάδες –Acinetobacer. Δονάκια (Vibrio) Ελικοβακτηρίδια –Καμπυλοβακτηρίδια. Λεγεωνέλλες. Μυκοβακτηρίδια –Νοκάρδιες. Κορυνόμορφα Βακτηρίδια. Βάκιλλο- Λιστέρια. Κλωστηρίδια. Αναερόβια Gram-Θετικά Μη σπορογόνα Βακτηρίδια. Τρεπονήματα- Λεπτόσπειρες. Μπορρέλιες. Ασυνήθη Gram –Αρνητικά Βακτηρίδια  Μυκοπλάσματα, χλαμυδία. Ρικέτσιες-coxiella Μπαρτονέλλες και Ερλίχειες.
Παρασιτολογία: Γενικό μέρος ορισμοί, είδη παρασιτισμού. Βιολογικός κύκλος. Βασικοί όροι Παρασιτολογίας Τρόποι μόλυνσης του ανθρώπου από τα παράσιτα και παθογόνος δράση, Πρόληψη των παρασιτώσεων. Ειδικό μέρος: 1. Πρωτοζωολογία Α. Γενικό μέρος Πρωτοζωολογίας. Πρωτόζωα. Ορισμός - Γενικές έννοιες. Β. Ειδικό μέρος Πρωτοζωολογίας. Μαστιγοφόρα. Ι. Μαστιγοφόρα του αίματος και των ιστών. ΙΙ. Μαστιγοφόρα πρωτόζωα του εντερικού σωλήνα και των ανοιχτών κοιλοτήτων του σώματος. ΙΙΙ. Σαρκώδη. Ευκαιριακές αμοιβάδες. Κοκκίδια. Πλασμώδια. Αταξινόμητα είδη. 2. Ελμινθολογία : Α. Γενικό μέρος. Ορισμοί - Γενικές έννοιες. Β. Ειδικό μέρος Ελμινθολογίας. Κεστώδη. Τρηματώδη. Νηματώδη. 3. Εξωπαράσιτα : Γενικές έννοιες.
Eργαστηριακές ασκήσεις: Απλή χρώση (Κυανούν του μεθυλενίου). Χρώση κατά Gram. Αποστείρωση - Απολύμανση. Θρεπτικά Υλικά καλλιέργειας. Τεχνικές εμβολιασμού διαφόρων δειγμάτων σε θρεπτικά υλικά. Ταυτοποίηση Gram(-) βακτηριδίων και έλεγχος ευαισθησίας στα αντιβιοτικά. Ταυτοποίηση Gram(+) κόκκων και έλεγχος ευαισθησίας στα αντιβιοτικά. Οξεάντοχη Χρώση Ziehl-Neelsen. Παρασιτολογικές εξετάσεις. Οργάνωση και λειτουργία Μικροβιολογικού Εργαστηρίου - Κλινική Μικροβιολογία

Διδακτικά Συγγράμματα
  • ΙΑΤΡΙΚΗ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ (τόμοι Α΄ και Β΄, 3η εκδ.), ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ, ΚΑΡΤΑΛΗ ΛΕΓΑΚΗΣ, ΜΑΝΙΑΤΗΣ, ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ, Εκδόσεις Πασχαλίδης Αθήνα 2000
  • ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ, ΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΝΟΣΟΛΟΓΙΑ, Ι. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ, Β. ΚΥΡΙΑΖΟΠΟΥΛΟΥ- ΔΑΛΑЇΝΑ, UNIVERSITY STUDIO PRESS Θες/νίκη 2005
  • ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ, Α. ΤΣΑΚΡΗΣ Εκδόσεις Πασχαλίδης Αθήνα
____________________________________

Εισαγωγή στη Βιολογία Βλαστικών Κυττάρων
Δ’ Εξάμηνο
Επιλεγόμενο
Υπεύθυνος μαθήματος: Κούκλης Παναγιώτης
Διδάσκοντες: Γεωργάτος Σπυρίδων, Κούκλης Παναγιώτης, Λαζαρίδης Ιωάννης

Ύλη Μαθήματος
Στόχο του μαθήματος είναι να παρουσιάσει τις σύγχρονες εξελίξεις στο πεδίο των Βλαστικών Κυττάρων. Οι φοιτητές διδάσκονται τις ιδιότητες τόσο των εμβρυονικών όσο και των βλαστικών κυττάρων απο ενήλικους ιστούς, πεδίο που αναπτύσσεται ταχύτατα και αποτελεί τομέα αιχμής με μεγάλες προοπτικές εφαρμογής στην Αναγεννητική Ιατρική. Το μάθημα επικεντρώνεται στην λεπτομερή μελέτη των χαρακτηριστικών, των μηχανισμών διαφοροποίησης και αυτοανανέωσης και των εφαρμογών που βρίσκουν τα βλαστικά κύτταρα σε πειραματικό και κλινικό επίπεδο. Κατά την ανάλυση των ανωτέρω γίνεται συγκερασμός γνώσεων ενός ευρέως φάσματος, που εκτείνεται απο την διαφοροποίηση/πολλαπλασιασμό του κυττάρου, την γονιδιακή ρύθμιση έως την αναγέννηση/ανάπλαση ιστών και τον καρκίνο.
Το μάθημα περιλαμβάνει τις εξής  ενότητες:
1. Εμβρυονικά βλαστικά κύτταρα: Οι ιδιάζουσες ιδιότητες των βλαστικών κυττάρων, Εμβρυονικά βλαστικά κύτταρα, Πρόδρομα γαμετοκύτταρα.
2. Σωματικά βλαστικά κύτταρα: Μικροπεριβάλλον και «niche», Σωματικά βλαστικά κύτταρα ενήλικων ιστών, το πρόβλημα της «πλαστικότητας».
3. Μεταγραφικοί παράγοντες και επιγενετική ρύθμιση: Αυξητικοί παράγοντες και παράγοντες επιβίωσης, Γονιδιακά δίκτυα που καθορίζουν την αδιαφοροποίητη κατάσταση («stemness»), Επιγενετικές συνιστώσες.
4. Καρκινικά βλαστικά κύτταρα: Η βιολογία του τερατοκαρκινώματος, Καρκινικά βλαστικά κύτταρα και καρκινοθεραπεία.
5. Μηχανική ιστών: Το πρόβλημα της αντικατάστασης οργάνων, Αναγεννητική ικανότητα ζωικών ιστών, Αυτόλογα μοσχεύματα, Παραγωγή ιστών ex vivo.

Διδακτικά Συγγράμματα
  • ΤΑ ΒΛΑΣΤΙΚΑ ΚΥΤΑΡΑ, Σ.ΓΕΩΡΓΑΤΟΣ, Π ΚΟΥΚΛΗΣ, Γ. ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ Α. ΜΕΛΙΔΟΝΗ, Εκδόσεις Εφύρα Ιωάννινα 2008
____________________________________  


Από το Γονιδίωμα στο Πρωτέωμα

Δ’ Εξάμηνο
Επιλεγόμενο
Υπεύθυνος μαθήματος: Ευστάθιος Φριλίγγος
Διδάσκοντες: Ευστάθιος Φριλίγγος

Ύλη μαθήματος
Το μάθημα περιλαμβάνει 4 ενότητες που αναφέρονται (1) στην εξέλιξη των Προγραμμάτων Γονιδιώματος, με έμφαση στο ανθρώπινο γονιδίωμα (Human Genome Project), (2) στις μεθόδους εντοπισμού γονιδίων, ιδιαίτερα αυτών που συνδέονται με ασθένειες, (3) στην ανάλυση του ανθρώπινου πρωτεώματος (proteome), (4) στις βιοϊατρικές εφαρμογές (με έμφαση στις προοπτικές μοριακής διάγνωσης-θεραπείας)

Διδακτικά Συγγράμματα
  • ΜΟΡΙΑΚΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΓΟΝΙΔΙΟΥ I. & II τόμος, WATSON ET AL, Εκδόσεις UTOPIA PUBLISHING, Αθήνα
  • ΑΝΑΣΥΝΔΥAZOΜΕΝΟ DNA, J. WATSON, Εκδόσεις Ι. ΜΠΑΣΔΡΑ, Αλεξανδρούπολη 2007
  • ΑΠΟ ΤΟ ΓΟΝΙΔΙΩΜΑ ΣΤΟ ΠΡΩΤΕΩΜΑ, Ε. ΦΡΙΛΙΓΓΟΣ, Εκδόσεις Παν/μιου Ιωαννίνων, Ιωάννινα 2003
____________________________________

Βιοτεχνολογία

Δ’ Εξάμηνο
Επιλεγόμενο
Υπεύθυνος μαθήματος: Μαρία Φράγκου
Διδάσκοντες: Μαρία Φράγκου

Ύλη μαθήματος
Σκοπός –Να εξοικειωθούν οι φοιτητές με την τεχνολογία που χρησιμοποιείται για να απαντηθούν επιστημονικά ερωτήματα. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στην αναζήτηση και παρουσίαση ερευνητικών άρθρων της εκάστοτε τελευταίας χρονιάς. Απώτερος στόχος είναι η ικανότητα κριτικής ανάλυσης μέσα από την συνειδητοποίηση της πολυπλοκότητας των ερωτημάτων αλλά και την κατανόηση της επιλογής και των ορίων των τεχνικών στην απαίτηση νέας τεχνολογίας στην διάγνωση και θεραπεία. Θέμα Παρουσίασης: Ελεύθερο. Ενδεικτικά αναφέρονται ομάδες θεμάτων που έχουν ήδη επιλεγεί. Αναγνώριση εξωκυττάριων σημάτων. Πρωτεϊνικές τύχες. Τα σήματα μετά την μεμβράνη. Ιδιαιτερότητα συγκεκριμένων γονιδίων. Κυτταρικές τύχες. Νευρολογικές Ασθένειες. Χρωματινικές ρυθμίσεις.

______________________________
 

Εύδοξος

Το Μουσείο

Χάρτης Πανεπιστημιούπολης

  Ηλεκτρονική υπηρεσία ολοκληρωμένης διαχείρισης Συγγραμμάτων


To Μουσείο   Ιατρική Σχολή
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Πανεπιστημιούπολη
Τ.Θ. 1186, T.K. 45110 ΙΩΑΝΝΙΝΑ