Πανεπιστημιούπολη, TK 45110, Ιωάννινα
26510 07436

Main Menu

Ανακοινώσεις

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Δευτέρα, 24 Σεπτεμβρίου 2018

‘Έλληνες ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων μαζί με ερευνητές από το Queen Mary University London και το Imperial College London εξέτασαν το DNA σε πάνω από 1 εκατομμύριο άτομα και βρήκαν περισσότερα από 500 νέα γονίδια που ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Genetics, είναι η μεγαλύτερη παγκοσμίως γενετική μελέτη  αυτού του τύπου και τα ευρήματα της εξηγούν πλέον μεγάλο μέρος του γενετικού υποβάθρου της αρτηριακής πίεσης. 

Η υψηλή αρτηριακή πίεση αποτελεί μείζονα παράγοντα κινδύνου για εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιακές παθήσεις και είναι υπεύθυνη για περίπου 7,8 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως το 2015. Αν και οι παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής είναι σχετικά γνωστοί και περιλαμβάνουν την παχυσαρκία, το κάπνισμα, το αλκοόλ και την υψηλή πρόσληψη αλατιού και τη φυσική δραστηριότητα, η υψηλή αρτηριακή πίεση έχει επιπλέον ένα ισχυρό γενετικό υπόβαθρο το οποίο μέχρι πρότινος δεν είχε κατανοηθεί επαρκώς.

Ο επίκουρος καθηγητής Ευάγγελος Ευαγγέλου από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωάννινων και πρώτος συγγραφέας της μελέτης δήλωσε: ‘Αυτή είναι η πιο σημαντική ερευνητική προσπάθεια ερμηνείας του γενετικού υποβάθρου της αρτηριακή πίεσης μέχρι σήμερα. Γνωρίζουμε πλέον ότι υπάρχουν περισσότερα από 1.000 γενετικά σήματα που επηρεάζουν την αρτηριακή μας πίεση. Αυτό μας παρέχει πολλές νέες ιδέες για το πώς ρυθμίζεται η αρτηριακή πίεση και μας παρέχει νέες ευκαιρίες για μελλοντική ανάπτυξη φαρμάκων.

‘Με τις νέες πληροφορίες μπορούμε να υπολογίσουμε το γενετικό κίνδυνο ενός ατόμου να αναπτύξει υψηλή αρτηριακή πίεση στο μέλλον. Εφαρμόζοντας ιατρική ακριβείας, οι γιατροί θα μπορούν να στοχεύσουν σε πρώιμες παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής σε άτομα με υψηλό γενετικό κίνδυνο και να παράσχουν στοχευμένες θεραπείες νωρίτερα.’

Η επίκουρη καθηγήτρια Ιωάννα Τζουλάκη πρόσθεσε ‘Τα αποτελέσματα αυτά είναι ελπιδοφόρα για παρεμβάσεις ιατρικής ακριβείας από τη γέννηση. Μπορέσαμε να υπολογίσουμε πως τα άτομα που ανήκουν στην ομάδα υψηλότερου γενετικού κινδύνου έχουν περισσότερο από 3 φορές αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν υπέρταση ενώ ο κίνδυνος να αναπτύξουν κάποιο καρδιαγγειακό νόσημα είναι αυξημένος κατά 50%.’

‘Ανακαλύψαμε περιοχές-στόχους για την ανάπτυξη νέων θεραπειών, ενώ πιθανολογούμε πως κάποια φάρμακα που ήδη κυκλοφορούν για άλλες ασθένειες, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και στη θεραπεία της υπέρτασης. Η επανατοποθέτηση φαρμάκων που είναι ασφαλή, αποτελούν έναν γρήγορο κι οικονομικά αποδοτικό τρόπο για νέες αντιυπερτασικές αγωγές.’

Εκτός των Δρ. Δρ. Ευαγγέλου και Τζουλάκη, από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο ο υποψήφιος διδάκτορας Γιώργος Ντρίτσος (υπότροφος ΕΛΙΔΕΚ) και η μεταδιδακτορική ερευνήτρια Νίκη Δήμου (υπότροφος ΙΚΥ).

  • Research paper: ‘Genetic analysis of over one million people identifies 535 novel loci for blood pressure’ by Evangelos Evangelou, et al. Nature Genetics. doi: 10.1038/s41588-018-0205-x

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε:

Ευάγγελος Ευαγγέλου, PhD

Επίκουρος Καθηγητής Κλινικής και Μοριακής Επιδημιολογίας

Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Τμήμα Ιατρικής

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

vangelis@cc.uoi.gr

26510 07720/6944336379

 

Κατηγορία Διακρίσεις
Δευτέρα, 24 Σεπτεμβρίου 2018 07:33

Τελετή ορκωμοσίας τελειόφοιτων

 

Ανακοινώνεται ότι η ορκωμοσία των τελειόφοιτων του Τμήματος Ιατρικής θα γίνει τη Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2018 και ώρα 11:30 π.μ. στην αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων "Γ. Μυλωνάς" (πάνω από το φοιτητικό εστιατόριο).

ΠΡΟΣΟΧΗ: Παρακαλούνται οι εν λόγω φοιτητές την ημέρα της ορκωμοσίας να προσέλθουν στις 09:30 π.μ. αρχικά στη Γραμματεία του Τμήματος για υπογραφή των πρωτοκόλλων ορκωμοσίας και στη συνέχεια το αργότερο έως 10:30 π.μ. στην αίθουσα τελετών για την παραλαβή των τηβέννων.

 

Επισημαίνεται ότι οι βεβαιώσεις περάτωσης σπουδών θα δοθούν την Τρίτη, 16-10-2018 και από ώρα 08:00 π.μ.