Πανεπιστημιούπολη, TK 45110, Ιωάννινα
26510 07436

Main Menu

Home

Τόσο σε βασικό όσο και σε κλινικό επίπεδο, στο Τμήμα Ιατρικής πραγματοποιείται έρευνα υψηλού επιπέδου. Αυτό αποδεικνύεται από τον αριθμό των δημοσιεύσεων σε υψηλού κύρους επιστημονικά περιοδικά, τον αριθμό αναφορών των μελών ΔΕΠ, αλλά και τις συνεργασίες μελών του Τμήματος με επιστήμονες από αναγνωρισμένα Ερευνητικά Κέντρα και Ιδρύματα του εσωτερικού και εξωτερικού.

 

Ανακοινώσεις σχετικά με τις διακρίσεις του Τμήματος

  • Υποψηφιότητα του Καθηγητή κ. Χ. Μηλιώνη για το βραβείο "2022 Osmosis Raise the Line Faculty Award"

     

    Το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με πολλή χαρά ανακοινώνει την υποψηφιότητα του Καθηγητή Παθολογίας, κ. Χαράλαμπο Μηλιώνη, για βραβείο "2022 Osmosis Raise the Line Faculty Award" της ψηφιακής πλατφόρμας εκπαίδευσης υγείας Osmosis Elsevier.

    Συγχαίρουμε τον Καθηγητή κ. Χ. Μηλιώνη και του ευχόμαστε πολλές ακόμη διακρίσεις που θα τιμούν το Τμήμα μας!

     

     
    Συντάχθηκε στις %PM, %25 %523 %2022 %13:%Νοε σε Διακρίσεις Διαβάστηκε 677 φορές
  • Έλα στη θέση μου, γιατρέ!
    Έλα στη θέση μου, γιατρέ!

     

    Το πρωτοποριακό πρόγραμμα εκπαίδευσης φοιτητών επαγγελμάτων υγείας στην ενσυναίσθηση "Έλα στη θέση μου, Γιατρέ!" (Empathize with me, Doctor!") απέσπασε την Παγκόσμια Διάκριση International 2019 Global Person-Centered Innovation Award. Το πρόγραμμα αναπτύχθηκε στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων από τον ψυχολόγο Βασίλη Κιοσσέ. Ήταν το θέμα της διδακτορικής του διατριβής «Η ενσυναίσθηση στη σχέση γιατρού-ασθενή: ανάπτυξη, εφαρμογή και αξιολόγηση του προγράμματος εκπαίδευσης φοιτητών ιατρικής στην ενσυναίσθηση “Έλα στη θέση μου, Γιατρέ!”» (Άριστα, 6-12-2017).

     

    Η τελετή απονομής έγινε στη Florida των Ηνωμένων Πολιτειών στις 30 Οκτωβρίου 2019, την τελευταία ημέρα του Παγκόσμιου Συνεδρίου της Προσωποκεντρικής Φροντίδας Υγείας.

     

    Το "Έλα στη θέση μου, Γιατρέ!" πέρασε μια διαδικασία αξιολόγησης και διακρίθηκε μεταξύ προτάσεων από 26 χώρες από όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων φορείς και νοσοκομεία όπως το Johns Hopkins. Έτσι έγινε μία από τις δέκα προτάσεις που αναδείχθηκαν για την καινοτομία τους και την "προσωποκεντρικότητά" τους. 

    Πρόκειται για ένα Παγκόσμιο Βραβείο Καινοτομίας στην Προσωποκεντρική Φροντίδα Υγείας από τον κορυφαίο Οργανισμό Planetree International, τον μοναδικό στον κόσμο που πιστοποιεί μονάδες υγείας, εάν πληρούν τα κριτήρια της Προσωποκεντρικής Φροντίδας.

     

    Θερμά συγχαρητήρια στον Δρ Β. Κιοσσέ και στον αφυπηρετήσαντα Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματός μας κ. Ιωάννη Δημολιάτη!

     

     

    Συντάχθηκε στις %AM, %21 %404 %2019 %10:%Νοε σε Διακρίσεις Διαβάστηκε 1104 φορές
  • Βράβευση εργασίας της Ορθοπαιδικής Κλινικής του Τμήματος Ιατρικής

     

    Η Ορθοπαιδική Κλινική του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων απέσπασε το πρώτο βραβείο καλύτερης εργασίας με τίτλο “ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΨΕΥΔΑΡΘΡΩΣΗΣ ΣΚΑΦΟΕΙΔΟΥΣ ΜΕ ΑΓΓΕΙΟΥΜΕΝΟ ΜΟΣΧΕΥΜΑ ΠΕΡΙΦΕΡΙΚΗΣ ΚΕΡΚΙΔΑΣ ΚΑΙ ΔΙΠΛΗ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ - ΠΕΝΤΑΕΤΗΣ ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ” (Ι. Γκιάτας, Ι. Κώστας-Αγνάντης, Α. Φυλακτός, Σ. Τσιριγκάκης, B. Γαβριελάτος, Α. Κορομπίλιας) και 3 επαίνους για ανάλογες εργασίες στο πλαίσιο του 24ου Κοινού Συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρείας Επανορθωτικής Μικροχειρουργικής & της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Χεριού και Άνω Άκρου, με Διεθνή Συμμετοχή που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη από 6 ως 8 Δεκεμβρίου 2018.

     

    Συντάχθηκε στις %PM, %13 %543 %2018 %14:%Δεκ σε Διακρίσεις
    Ετικέτες: βραβεύσεις
    Διαβάστηκε 1494 φορές
  • Βράβευση εργασίας της Ρευματολογικής Κλινικής του Τμήματος Ιατρικής

     

    Ανακοινώνεται ότι η Ρευματολογική Κλινική του Τμήματος Ιατρικής του
    Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στα πλαίσια του 26ου Πανελλήνιου Ρευματολογικού
    Συνεδρίου που διεξήχθη στην Αθήνα, από 6-9 Δεκεμβρίου 2018, τιμήθηκε με το
    βραβείο ΚΕΠΕΤΖΗ για την εργασία της με τίτλο «Conventional radiography of the
    hands and wrists in rheumatoid arthritis. What a rheumatologist should know and
    how to interpret the radiological findings», και συγγραφείς τους Eleftherios
    Pelechas, Paraskevi V. Voulgari, Alexandros A. Drosos.

     

    Συντάχθηκε στις %PM, %13 %541 %2018 %14:%Δεκ σε Διακρίσεις
    Ετικέτες: βραβεύσεις
    Διαβάστηκε 817 φορές
  • Μελέτη σε ένα εκατομμύριο άτομα αποκρυπτογραφεί το γενετικό υπόβαθρο της αρτηριακής πίεσης

    ‘Έλληνες ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων μαζί με ερευνητές από το Queen Mary University London και το Imperial College London εξέτασαν το DNA σε πάνω από 1 εκατομμύριο άτομα και βρήκαν περισσότερα από 500 νέα γονίδια που ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση.

    Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Genetics, είναι η μεγαλύτερη παγκοσμίως γενετική μελέτη  αυτού του τύπου και τα ευρήματα της εξηγούν πλέον μεγάλο μέρος του γενετικού υποβάθρου της αρτηριακής πίεσης. 

    Η υψηλή αρτηριακή πίεση αποτελεί μείζονα παράγοντα κινδύνου για εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιακές παθήσεις και είναι υπεύθυνη για περίπου 7,8 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως το 2015. Αν και οι παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής είναι σχετικά γνωστοί και περιλαμβάνουν την παχυσαρκία, το κάπνισμα, το αλκοόλ και την υψηλή πρόσληψη αλατιού και τη φυσική δραστηριότητα, η υψηλή αρτηριακή πίεση έχει επιπλέον ένα ισχυρό γενετικό υπόβαθρο το οποίο μέχρι πρότινος δεν είχε κατανοηθεί επαρκώς.

    Ο επίκουρος καθηγητής Ευάγγελος Ευαγγέλου από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωάννινων και πρώτος συγγραφέας της μελέτης δήλωσε: ‘Αυτή είναι η πιο σημαντική ερευνητική προσπάθεια ερμηνείας του γενετικού υποβάθρου της αρτηριακή πίεσης μέχρι σήμερα. Γνωρίζουμε πλέον ότι υπάρχουν περισσότερα από 1.000 γενετικά σήματα που επηρεάζουν την αρτηριακή μας πίεση. Αυτό μας παρέχει πολλές νέες ιδέες για το πώς ρυθμίζεται η αρτηριακή πίεση και μας παρέχει νέες ευκαιρίες για μελλοντική ανάπτυξη φαρμάκων.

    ‘Με τις νέες πληροφορίες μπορούμε να υπολογίσουμε το γενετικό κίνδυνο ενός ατόμου να αναπτύξει υψηλή αρτηριακή πίεση στο μέλλον. Εφαρμόζοντας ιατρική ακριβείας, οι γιατροί θα μπορούν να στοχεύσουν σε πρώιμες παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής σε άτομα με υψηλό γενετικό κίνδυνο και να παράσχουν στοχευμένες θεραπείες νωρίτερα.’

    Η επίκουρη καθηγήτρια Ιωάννα Τζουλάκη πρόσθεσε ‘Τα αποτελέσματα αυτά είναι ελπιδοφόρα για παρεμβάσεις ιατρικής ακριβείας από τη γέννηση. Μπορέσαμε να υπολογίσουμε πως τα άτομα που ανήκουν στην ομάδα υψηλότερου γενετικού κινδύνου έχουν περισσότερο από 3 φορές αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν υπέρταση ενώ ο κίνδυνος να αναπτύξουν κάποιο καρδιαγγειακό νόσημα είναι αυξημένος κατά 50%.’

    ‘Ανακαλύψαμε περιοχές-στόχους για την ανάπτυξη νέων θεραπειών, ενώ πιθανολογούμε πως κάποια φάρμακα που ήδη κυκλοφορούν για άλλες ασθένειες, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και στη θεραπεία της υπέρτασης. Η επανατοποθέτηση φαρμάκων που είναι ασφαλή, αποτελούν έναν γρήγορο κι οικονομικά αποδοτικό τρόπο για νέες αντιυπερτασικές αγωγές.’

    Εκτός των Δρ. Δρ. Ευαγγέλου και Τζουλάκη, από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο ο υποψήφιος διδάκτορας Γιώργος Ντρίτσος (υπότροφος ΕΛΙΔΕΚ) και η μεταδιδακτορική ερευνήτρια Νίκη Δήμου (υπότροφος ΙΚΥ).

    • Research paper: ‘Genetic analysis of over one million people identifies 535 novel loci for blood pressure’ by Evangelos Evangelou, et al. Nature Genetics. doi: 10.1038/s41588-018-0205-x

    Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε:

    Ευάγγελος Ευαγγέλου, PhD

    Επίκουρος Καθηγητής Κλινικής και Μοριακής Επιδημιολογίας

    Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Τμήμα Ιατρικής

    Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

    vangelis@cc.uoi.gr

    26510 07720/6944336379

     

    Συντάχθηκε στις %AM, %24 %265 %2018 %08:%Σεπ σε Διακρίσεις Διαβάστηκε 1939 φορές